Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Τα ERASMUS βελτιώνουν και αρέσουν…
3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Τα ERASMUS βελτιώνουν και αρέσουν… - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Τα ERASMUS βελτιώνουν και αρέσουν…Η σημασία των προγραμμάτων ERASMUS και τα θετικά στοιχεία που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες από αυτά, ήταν όλα όσα ανέφεραν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας κατά τις δηλώσεις τους στην «Π».

Από το 2017 και μετά φαίνεται πως το σχολικό συγκρότημα της Αμαλιάδας έχει δημιουργήσει μία παράδοση στα συγκεκριμένα προγράμματα με συνεχή συμμετοχή

 

.

Η βελτίωση εκπαιδευτικών και μαθητών είναι τεράστια, με την ποιότητα εκπαίδευσης να έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Οι δηλώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών αναλύουν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να αποκομίσει μια σχολική κοινότητα από τέτοιου είδους προγράμματα:

Διονύσιος Ράλλης-Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας

 

«Έχουμε τρία προγράμματα ERASMUS και δεχόμαστε προσκλήσεις από γαλλικό οργανισμό, το MFR, που διαχειρίζεται 500 καινοτόμα σχολεία. Το σχολείο έχει παράδοση στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το 2005 έγινε το πρώτο και από το 2017 και μετά συμμετέχει ανελλιπώς. Λόγω πανδημίας σταμάτησαν τα ταξίδια, ωστόσο συνεχίσαμε επαφή με τα σχολεία διαδικτυακά.

Φέτος υλοποιούνται ευτυχώς τα ταξίδια. Έχουμε ένα πρόγραμμα ERASMUS ΚΑ1 με μετακίνηση εκπαιδευτικών για επιμόρφωση, όπου έχουν γίνει δύο ταξίδια και απομένει ένα στη Σουηδία. Έχουμε δύο ERASMUS ΚΑ2 με εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπου έγιναν δύο ταξίδια και απομένουν δύο. Την άνοιξη θα έρθουν Ελλάδα καθηγητές και μαθητές από Ευρώπη, όπου θα τους γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά και το σύστημα μας, ανταλλάσσοντας ιδέες.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν αγκαλιάσει το θεσμό και έχουν κατανοήσει τη σπουδαιότητά του, καθώς δίνεται ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, να μυηθούν σε καινοτόμα προγράμματα και μεθόδους, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, να γνωρίσουν νέες κουλτούρες, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες και στο τέλος να τις μεταφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα.

Ευελπιστούμε το σχολείο να συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, για να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση των παιδιών και να διευρύνουμε τους εκπαιδευτικούς ορίζοντές μας. Τα παιδιά έχουν μεγάλο ενθουσιασμό.

Έχουν κατανοήσει ότι η επαφή με μαθητές εξωτερικού δίνει πλούσιες εμπειρίες, ανταλλάσσονται απόψεις, γνωρίζουν κουλτούρα άλλων χωρών και συγκρίνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα και λαμβάνοντας τα θετικά στοιχεία από την προσωπική επαφή με τους μαθητές».

Κωστούλα Τόγια-Φιλόλογος και υπεύθυνη ERASMUS ΚΑ2

 

«Το πρόγραμμα μας σχετίζεται με πόλεις και έχει τίτλο «Βιώσιμες πόλεις-Παρελθόν και παρόν». Συμμετέχουν σχολεία από Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία και Ιταλία. Την 4η Απριλίου θα φιλοξενήσουμε παιδιά των χωρών αυτών. Έχουμε αναλάβει ως θέμα την «Αρχαία πόλη-κράτος» και θέλουμε να δείξουμε την προσφορά της στη δημιουργία των ευρωπαϊκών πόλεων. Δουλεύουμε με την ομάδα και έχουμε κάνει ήδη συνάντηση με τους εταίρους στο Κάθερες Ισπανίας. Ελπίζουμε τα γεγονότα που βιώνουμε να πάνε καλά και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα».

Ευφροσύνη Τάγιου-Καθηγήτρια Αγγλικών και Συντονίστρια ERASMUS ΚΑ1

 

«Το σχολείο έχει μεγάλη παράδοση στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι σημαντικό μαθητές και καθηγητές να έρθουν σε επαφή με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και διάσταση παιδείας, ενώ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βλέπουν τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών. Έχουμε πολλές επισκέψεις σε ευρωπαϊκά σχολεία και οργανισμούς, γεγονός που έχει βοηθήσει στη διοίκηση του σχολείου και έχει φέρει αλλαγές στην εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Έχουμε συμπεριλάβει θετικά στοιχεία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρούμε σημαντικό και οι μαθητές να επισκέπτονται ξένες χώρες, καθώς μπορούν να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες και να καταρρίψουν στερεότυπα. Χώρες που θεωρούμε πίσω μας, συνειδητοποιούμε διαφορετικά πράγματα όταν τις επισκεπτόμαστε. Θεωρούμε σημαντική αυτή τη διάσταση παιδείας και αφού δίνεται δυνατότητα μέσω ERASMUS, πρέπει όλοι να προσπαθούν να συμμετέχουν.

Τα παιδιά τα απολαμβάνουν. Σε λίγο θα φιλοξενήσουμε μαθητές από Γαλλία και Πολωνία και το Μάιο άλλους. Τα παιδιά αδημονούν να επισκεφτούν και να φιλοξενήσουν συμμαθητές άλλων χωρών».

Μάριος Μάσσαλας-Φυσικός και υπεύθυνος για το «Fit for life» ΚΑ2

 

«Το πρόγραμμα έχει να κάνει με την υγιεινή διατροφή και άθληση ταυτόχρονα. Ξεκίνησε το 2019 με ταξίδι στην Πολωνία, με συμμετοχή τριών εκπαιδευτικών και τεσσάρων παιδιών. Λόγω πανδημίας υπήρξε διακοπή προγράμματος, αλλά αρχές του φετινού διδακτικού έτους σε συνεννόηση με τα ευρωπαϊκά σχολεία υπήρξε συνέχεια.

Το Νοέμβριο επισκέφθηκαν την Πορτογαλία δύο εκπαιδευτικοί και τέσσερα παιδιά και το Μάρτιο θα υπάρξει νέο ταξίδι στη Λιθουανία με τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων, όπου θα γίνουν δραστηριότητες και μετά ξενάγηση σε βασικά σημεία της χώρας με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής ενός παιδιού είναι ο πλήρης εμβολιασμός.

Η συνεννόηση με τους ευρωπαίους προϋποθέτει βασική γνώση Αγγλικής. Επιπλέον προϋπόθεση είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να φιλοξενήσουν τους ξένους συμμαθητές τους».

Χρυσάνθη Αλεξοπούλου–Μαθήτρια Β’ Γυμνασίου

 

«Είναι μοναδική εμπειρία για εμένα και τους συμμαθητές μου. Θα γνωρίσουμε την ευρωπαϊκή εκπαίδευση και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και θα δείξουμε στα παιδιά που θα φιλοξενήσουμε την χώρα και τον πολιτισμό μας».

Φεβρωνία Θεοφιλοπούλου-Μαθήτρια Β’ Γυμνασίου

 

«Η συμμετοχή μου θα με βοηθήσει να γνωρίσω τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς και παιδιά άλλων χωρών. Θα είναι μοναδική εμπειρία για όλους όσους συμμετέχουν».

Σοφία Κατσιμιτσίρη–Μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου

 

«Συμμετείχα στο πρόγραμμα διότι πιστεύω θα είναι ωραία εμπειρία και θα μου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω νέους πολιτισμούς, ανθρώπους και μέρη που μπορούν να με βοηθήσουν στο μέλλον»

Σταματίνα Κοντοπίδη–Μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου

 

«Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε μοναδική εμπειρία. Είδαμε φανταστικά αξιοθέατα, γνωρίσαμε τον πολιτισμό και τον διαφορετικό τρόπο ζωής άλλων χωρών. Επίσης, είχαμε δυνατότητα να συναναστραφούμε με ανθρώπους από τρεις διαφορετικές χώρες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».

PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: