Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αχαΐα – Επιχειρήσεις ΒΙΠΕ: Λογαριασμούς «φωτιά» άρχισε να στέλνει η ΕΤΒΑ
Αχαΐα - Επιχειρήσεις ΒΙΠΕ: Λογαριασμούς «φωτιά» άρχισε να στέλνει η ΕΤΒΑ | Ειδησεις

Αχαΐα – Επιχειρήσεις ΒΙΠΕ: Λογαριασμούς «φωτιά» άρχισε να στέλνει η ΕΤΒΑ


«Αρχισαν τα όργανα» στις Βιομηχανικές Περιοχές με τον νέο νόμο για τους κανονισμούς λειτουργίας και τα «χαράτσια» που στέλνει αυτό τον καιρό η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Δυσάρεστες «εκπλήξεις» επεφύλασσε το κλείσιμο του 2022 για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών, αλλά και στη ΒΙΠΕ Ιωάννινων. Αντί ευχετήριων καρτών, η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ τους απέστειλε τα κοινόχρηστα του Δ΄τριμήνου, όπου ο λογαριασμός είχε υπερδιπλασιαστεί.
«Είχαμε προειδοποιήσει» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς, αναφερόμενος στην ψήφιση του τελευταίου νόμου για τα βιομηχανικά πάρκα.

Τώρα νομικά είμαστε δεμένοι, όμως ακόμα μπορούμε να τιμωρήσουμε σκληρά, μέσω της δημοσιότητας τους γνωστούς υπεύθυνους», λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων Λευτέρης Αραμπατζής, σε επιστολή του, αναφέρει ότι δέχθηκε καταιγισμό τηλεφώνων και παραπόνων από τα μέλη του φορέα, καθώς ο λογαριασμός που έλαβαν για το Δ’ τρίμηνο του 2022, ήταν υπερδιπλάσιος, στις 125.000 ευρώ έναντι 55.000 που είχαν λάβει το 2021.

Και ο ίδιος έχει μείνει με την απορία «που στο καλό πήγαν τα λεφτά μας;» μιας και οι κωδικοί στην ανάλυση είναι γενικότατοι και η «βόμβα» που ήρθε τις προάλλες στις επιχειρήσεις, δεν έχει καμία επεξήγηση.
Ο κ. Αραμπατζής, κοινοποίησε την επιστολή του και στην ιεραρχία της ΕΤΒΑ, κάνοντας λόγο για παράδοξο, παράλογο και ακατανόητο φαινόμενο να στέλνεται τιμολόγιο σε επιχειρηματίες, χωρίς σχετικά παραστατικά που να δικαιολογούν την τιμολόγηση.

«Θα μου πείτε αυτό είναι το πρόβλημα και όχι το μέγεθος των κοινοχρήστων; Ολα είναι πρόβλημα… Και εξηγώ επιγραμματικά, μιας και το παρόν θα διαβάσουν και όλα τα στελέχη της ΕΤΒΑ» λέει ο κ. Αραμπατζής:

@ Πρόβλημα είναι η μονομερής ενημέρωση προ έτους από την ΕΤΒΑ ότι το 2021 θα έχει έκτακτα έξοδα €136.000 που παρά τις διαφωνίες, εφαρμόζονται με καθυστέρηση ενός έτους.

@ Πρόβλημα είναι ότι στον μεγαλύτερο λογαριασμό από δημιουργίας ΒΙΠΕ Ιωάννινων δεν υπάρχουν εξηγήσεις, δεν υπάρχει η λεπτότητα να συνοδεύεται από μία συμπληρωματική επιστολή που να εξηγεί άμεσα, πως ο καθαρισμός και ευπρεπισμός κοινοχρήστων χώρων, από 585€ το 2021 έγινε 34.446,60€ το 2022 και πως τα «λοιπά έξοδα» από 15.699,49€ το ΄21 ή περίπου 3.000€ το Γ τρίμηνο ΄22 έγινε 37.153,89€ το Δ τρίμηνο του 2022!!!

@ Πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν όλα αυτά είναι έκτακτα και αφορούν επενδύσεις για το καλό μας, δεν γίνονται όλα μαζί έτσι ώστε να μας εξοντώσουν.

@ Πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα έργα υποδομής (φράχτες κλπ) όφειλαν να γίνουν με δαπάνες του επενδυτή που λέγεται ΕΤΒΑ ως προαπαιτούμενα για να πάρει κάποιος χωράφια και να τα πουλήσει ως οικόπεδα.

@ Πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δαπάνες, ενώ αναβαθμίζουν υποδομές, δεν επιμερίζονται στους οικοπεδούχους ή στα αδιάθετα της ΕΤΒΑ, παρά μόνον στους λειτουργούντες σε κτίρια.

@ Πρόβλημα είναι ότι αυτές οι έκτακτες δαπάνες (π.χ. φράχτης) επιβαρύνονται επίσης με αμοιβή διαχειριστή ΕΤΒΑ 20%! Δηλαδή, ο φράχτης που στοίχισε περίπου 50.000 +ΦΠΑ, θα πληρωθεί από τους εγκατεστημένους με 60.000!!!

«Επιβεβαιώνονται πλήρως όσα λέγαμε πολύ καιρό πριν», δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, σύμφωνα με τον οποίο, αντιδράσεις καταγράφονται πλέον και από δημάρχους, που με τον νέο νόμο για τα βιομηχανικά πάρκα χάνουν το 80% των δημοτικών τελών που εισέπρατταν από τις ΒΙΠΕ και πλέον κατευθύνονται στην ΕΤΒΑ, χωρίς καμία υποχρέωση έναντι των εγκατεστημένων. Μάλιστα σε περίπτωση μη εξόφλησή τους, δίνεται το δικαίωμα στην ιδιωτική εταιρεία να βεβαιώνει τις οφειλές στην Εφορία.

«Αυτά δεν είναι τίποτα, σε σχέση με το τι θα δούμε το άμεσο μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Μαντάς, καθώς αγνοήθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης παντελώς τα πεπραγμένα της Επιτροπής Διαβούλευσης που είχε συσταθεί για την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και για την αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας των ΒΙΠΕ.

Ετσι, στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, οι κανονισμοί λειτουργίας των ΒΙΠΕ μετέπεσαν με τροπολογία στον νέο νόμο για τα βιομηχανικά πάρκα και τώρα, η ΕΤΒΑ μπορεί να χρεώσει ό,τι θέλει, χωρίς καμία εποπτεία του δημοσίου. Την ίδια στιγμή απαιτεί από το 51% των οικοπεδούχων των ΒΙΠΕ να συμφωνήσουν ώστε να έχουν δικαίωμα ένστασης για αλλαγή των κανονισμών λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρο Παντά, οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΑ, ΒΙΠΕ και άλλων υφιστάμενων υποδοχέων είναι πλέον υπό την απόλυτη κρίση μιας άλλης ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους κατά το δοκούν, με συνέπειες στις ιδιοκτησίες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και παρότι οι τελευταίες θα επιβαρύνονται αποκλειστικά με τις δαπάνες αυτών.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: