Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αχαΐα: Οι περιοχές με «έκρηξη» των αντικειμενικών αξιών, «βροχή» οι ενστάσεις
Αχαΐα: Οι περιοχές με «έκρηξη» των αντικειμενικών αξιών, «βροχή» οι ενστάσεις | Ειδήσεις

Αχαΐα: Οι περιοχές με «έκρηξη» των αντικειμενικών αξιών, «βροχή» οι ενστάσεις


Οριζόντιες μειώσεις, σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες, που μπήκαν το 2022 στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, θα ζητήσουν όλοι οι Δήμοι της Αχαΐας, από το υπουργείο Οικονομικών.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι προτάσεις θα γίνουν δεκτές, αφού η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσει μόνο τα αιτήματα των δήμων που είναι τεκμηριωμένα και αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναδρομικών μειώσεων.

Το θέμα αγγίζει 18 φόρους και τέλη, που είναι συνδεδεμένα με την ακίνητη περιουσία, ενώ επηρεάζει άμεσα κοινωνικές παροχές και επιδόματα που ήδη έχασαν αρκετοί ιδιοκτήτες, λόγω των αυξήσεων του 2022.

Ο Δήμος Πατρέων είναι αυτός που ζητά τις μεγαλύτερες μειώσεις, έπειτα από εισήγηση που κατέθεσαν όλες οι Κοινότητες, κυρίως της παραλιακής του ζώνης.

Σε Ρίο, Ακταίο και Αγιο Βασίλειο, όπου οι αντικειμενικές αξίες εκτοξεύθηκαν έως και τα 1450 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (παραλία Καστελλόκαμπου), τα συμβούλια εισηγούνται προς τον δήμο μείωση 50% – 60%.

Σε Παραλία, Μιντιλόγλι και Ροΐτικα -όπως έγραψε χθες η «Π»– τα ΤΣ έχουν ήδη κάνει τις εισηγήσεις τους. Συγκεκριμένα, το ΤΣ Παραλίας – όπου οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων προσδιορίστηκαν πέρυσι στα 850 €/τ.μ., ζητά μείωση 60% στα 510 €. Το Μιντιλόγλι, με δύο ζώνες τιμών στα 900 και 800 € και τα Ροΐτικα με επίσης 800 ευρώ/τ.μ. προτείνουν μείωση 40%, δηλ. στα 540 και 480 ευρώ αντίστοιχα.

Στον Δήμο Αιγιάλειας, οι μειώσεις αντικειμενικών αξιών που ζητούνται είναι πιο μικρές, αλλά η εισήγηση του δήμου φαίνεται να είναι πιο τεκμηριωμένη, καθώς βασίζεται σε πορίσματα και προτάσεις εκτιμητών του κτηματομεσιτικού κλάδου της περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έγιναν αυξήσεις από 20% έως και 300% και αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αγοραίες αξίες που έχουν επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από την μείωση των εισοδημάτων, τον περιορισμό της τουριστικής κίνησης και της αγροτικής παραγωγής, κάτι που αποτυπώνεται και στην περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα.

Στον Δήμο Ερυμάνθου, που μπήκε για πρώτη φορά στον «χάρτη» προσδιορισμού ζωνών τιμών των αντικειμενικών αξιών, χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το να επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, στη Χαλανδρίτσα, Ισωμα και Λεόντιο που ορίζεται στα 650 ευρώ ανά τ.μ., στο Βασιλικό 750 €/τ.μ., στο Καλέντζι 550 € και στο Σταυροδρόμι 500 €/τ.μ.

pelop

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: