Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αχαΐα: Οι τιμές έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης – Οι εκτιμήσεις για Πάτρα, Αίγιο και ορεινά – «Παιχνίδια» βλέπουν οι πρατηριούχοι | Ειδήσεις Πάτρα νέα
Αχαΐα: Οι τιμές έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης - Οι εκτιμήσεις για Πάτρα, Αίγιο και ορεινά - «Παιχνίδια» βλέπουν οι πρατηριούχοι

Αχαΐα: Οι τιμές έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης – Οι εκτιμήσεις για Πάτρα, Αίγιο και ορεινά – «Παιχνίδια» βλέπουν οι πρατηριούχοι | Ειδήσεις Πάτρα νέα


Με τιμή που θα κυμαίνεται από 1,55 έως 1,60 ευρώ ανά λίτρο, μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία, αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 14/10/2022 η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην Αχαΐα.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος ανατιμήσεων που συμπαρασύρει και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε χωρίς επιδότηση, με 1,18 – 1,20 ευρώ/ λίτρο και η «αυλαία» έπεσε στις 15 Απριλίου με μέση τιμή στα 1,567 ευρώ το λίτρο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου πρατηριούχων καυσίμων Αιγιάλειας Βασίλης Σίδερης τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι οι διεθνείς εξελίξεις με την μείωση της παραγωγής πετρελαίου και η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τον χειμώνα.

Οι τάσεις στην τιμή του καυσίμου είναι ανοδικές μετά την απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής, είπε ο κ. Σίδερης, ενώ οι παραγγελίες αναμένεται να κινηθούν φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης.

ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, θα ισχύει μέχρι τα τέλη του χρόνου, οπότε, όσοι έχουν σκοπό να προμηθευτούν καύσιμο, θα πρέπει να το πράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές που θα επικρατούν στην αγορά, θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει παράταση της επιδότησης και το 2023.

Για το επίδομα θέρμανσης, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο με το περυσινό. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης, θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο ποσό, λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού, από 300 σε 350 ευρώ.

Για να υπολογίσει κάποιος το ακριβές ποσό που θα λάβει, πρέπει να γνωρίζει τον συντελεστή ψύχους του οικισμού όπου είναι δηλωμένη η πρώτη κατοικία του. Στην εξίσωση μπαίνει και ποσοστό 20% για κάθε παιδί και όλα μαζί διαμορφώνουν το τελικό ποσό.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα κυμανθεί η τιμή του – Ποιοι θα πάρουν διπλό επίδομα

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Στην Πάτρα, που έχει τον χαμηλότερο συντελεστή ψύχους (0,30), το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινάει φέτος από τα 105 ευρώ για νοικοκυριό χωρίς παιδιά, θα αυξάνεται σε 126 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και θα φτάνει στα 147 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, κ.ο.κ. Το ποσό αυξάνεται αναλογικά με το πόσο μεγάλος είναι ο συντελεστής ψύχους και τα παιδιά της οικογένειας.

Για παράδειγμα στο Ανω Μεσορούγι Ακράτας, που έχει τον πιο μεγάλο συντελεστή σε όλη την Αχαΐα (1,28) νοικοκυριό χωρίς παιδιά θα λάβει ως επίδομα θέρμανσης ποσό 448 ευρώ, με ένα παιδί 537 ευρώ και με δύο παιδιά 627 ευρώ.

Ακόμα πιο οφελημένοι θα είναι οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή θα φύγουν από το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο, καθώς θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 

Η κατάσταση στα πρατήρια της Πάτρας έχει διαμορφώσει το εξής παράδοξο φαινόμενο. Μετά τη λήξη της επιδότησης στην αντλία, το πετρέλαιο κίνησης έχει καταλήξει να πωλείται ακριβότερα από την απλή βενζίνη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά.

Στα πρατήρια καυσίμων της Πάτρας, αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε για το πετρέλαιο κίνησης με μια μέση τιμή στα 2,018 ευρώ το λίτρο (1,798 – 2,158 ευρώ), όταν η μέση τιμή της αμόλυβδης 95, βρίσκεται στα 1,999 ευρώ το λίτρο (1,955 – 2,049 ευρώ).

Πρατηριούχοι αναφέρουν ότι το «ράλι» στην τιμή του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστεί κι άλλο, έχοντας ως αποτέλεσμα και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ο επαγγελματίας Αλέξης Παπαγιαννόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι οι τιμές στο πετρέλαιο γίνονται ξανά «φωτιά και λάβρα», με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η παράταση της επιδότησης.Πολλοί δεν έχουν κάποια λογική εξήγηση για αυτό το παράδοξο φαινόμενο, το πετρέλαιο δηλαδή, να πωλείται ακριβότερα από τη βενζίνη. Κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μόχλευση της αγοράς, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και πάλι αυτό δεν δίνει μια ασφαλή εξήγηση.

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: