Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αφιέρωμα της Πατρίς σε ιστορικά σχολεία της Ηλείας – Μέρος Β’: Δημοτικά σχολεία Επιταλίου, Κρεστένων και Μίνθης
Αφιέρωμα της Πατρίς σε ιστορικά σχολεία της Ηλείας – Μέρος Β’: Δημοτικά σχολεία Επιταλίου, Κρεστένων και Μίνθης

Αφιέρωμα της Πατρίς σε ιστορικά σχολεία της Ηλείας – Μέρος Β’: Δημοτικά σχολεία Επιταλίου, Κρεστένων και ΜίνθηςΣχολεία χτισμένα μετά από την Επανάσταση του 1821, αρχικά κοινοτικά των οποίων τα έξοδα κάλυπταν οι κοινότητες και οι δήμοι και στη συνέχεια δημόσια ή και με δωρεές.  Στην αρχή Αρρένων, μετά Θηλέων και γύρω στο 1980 μεικτά…

Σχολεία με φόντο την Ελλάδα η οποία μετά το 1821 «μάζευε τα κομμάτια της» και προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί σε όλους τους τομείς.

Την εποχή εκείνη αρκετά σχολεία χτίστηκαν στο ελληνικό έδαφος αποδεικνύοντας ότι το θέμα της Παιδείας από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του κράτους, αποτέλεσε προτεραιότητα που κλήθηκε να αντιμετωπιστεί από τα χρόνια του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ίδρυση του Υπουργείου «επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Γραμματείαν» το 1829.  Τα χρόνια πέρασαν αφήνοντας τα σημάδια τους πάνω σε αυτά τα κτήρια τα περισσότερα από τα οποία αρχικά ερήμωσαν και στη συνέχεια κατέρρευσαν λόγω έλλειψης συντήρησης, αφού προηγουμένως είχαν κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών.

Κάποια από αυτά που κατάφεραν να διασωθούν, μετά από προσπάθειες συλλόγων, κατοίκων και με τη στήριξη των δήμων, συντηρήθηκαν και φιλοξενούν εργασίες συλλόγων με πλούσια λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία του τόπου.

Η εφημ. Πατρίς σε συνεργασία με αναγνώστες και εκπροσώπους συλλόγων συνεχίζει την παρουσίαση σχολικών μονάδων τα θεμέλια των οποίων μπήκαν πριν από το 1940.

 

 

Δημοτικό Σχολείο Επιταλίου

Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί στο Επιτάλιο πριν από το 1900 με το Βασιλικό Διάταγμα του 1888 αρχικά σε ενοικιαζόμενα κτήρια μέχρι που με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού φτιάχνεται το Δημοτικό Σχολείο. Αρχικά με τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, διαδρόμους, γραφείο δασκάλων και προαύλιο στην πίσω πλευρά. Η φωτογραφία είναι από το αρχείου του Σταύρου Φωτόπουλου και έχει δημοσιευθεί στη διαδικτυακή ομάδα του facebook, « Η Ηλεία μέσα από το φακό του παρελθόντος».

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 στο δημοτικό σχολείο Επιταλίου διατηρήθηκε η αρχική αρχιτεκτονική μορφή του που ελάχιστοι πλέον θυμούνται. Αργότερα με εργασίες συντήρησης από σεισμικές φθορές  η εικόνα του αλλοιώθηκε και προστέθηκαν και άλλες αίθουσες. Παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί ο κτηριακός και προαύλιος χώρος στο πέρασμα των χρόνων, ο κήπος του σχολείου που φροντίζαμε όλα τα παιδιά που καθίσαμε στα θρανία του, παραμένει ίδιος και με τις μυρωδιές του να μας ταξιδεύει σε εποχές και χρώματα του παρελθόντος, ακόμη και σήμερα, όταν περνάμε έξω από το σχολείο, όλοι εμείς που μάθαμε να γράφουμε και να διαβάζουμε σε αυτό !

 

Δημοτικό Σχολείο Κρέστενας

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Κρέστενας που χτίστηκε το 1880 περίπου. Η φωτογραφία είναι από «Το χρονικό της Κρέσταινας» του Πάνου Αργυρόπουλου.

 Σχολείο Μίνθης

 Το δημοτικό σχολείο της Μίνθης ή αλλιώς Άλβενας άρχισε να

να χτίζετε από τους κατοίκους το 1917 αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης της εποχής εκείνης η ανέγερση ολοκληρώθηκε

το 1923 όπου και λειτούργησε.

Οι κάτοικοι το αφιέρωσαν στην εκκλησία του χωριού και

αποτελούσε περιουσία της.

Λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 1982-1983 οπότε και έκλεισε τις πόρτες του λόγω έλλειψης μαθητών.

 Το μοναδικό βιβλίο που διασώθηκε είναι το μαθητολόγιο που αρχίζει να έχει στοιχεία από το σχολικό έτος 1923-1924 που λειτουργησε.

Συνολικά στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν διδάξει σαράντα τρεις δάσκαλοι και η χρονιά που φοίτησαν τα περισσότερα παιδιά ήταν το σχολικό έτος 1932-1933 κατά τη διάρκεια της οποίας κάθισαν στα θρανία 98 μαθητές.

Δημοτικό σχολείο Μίνθης ή Άλβενας

Από το 1987 λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο

 Από τον Ιούνιο του 1983 που ολοκλήρωσε τη λειτουργία του ως σχολείο, ακολούθησαν χρόνια ερήμωσης και σιωπής με τα σημάδια του καιρού και των φυσικών καταστροφών να γίνονται έντονα στο κτήριο.

Μέχρι που ο Σύλλογος Μινθίων ξεκίνησε διαδικασίες αρχικά με το Μητροπολιτικό Συμβούλιο για να το παραχωρήσει στο Σύλλογο ως Πολιτιστικό Κέντρο με την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες του και να το συντηρεί, κάτι που ξεκίνησε αμέσως.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 1830 επί Καποδίστρια και 4 χρόνια πριν ισχύσει ο νόμος «Περί δημοτικής εκπαίδευσης», οι κάτοικοι στο χωριό στην Άλβενα λειτούργησαν το πρώτο μετά την Ανδρίτσαινα κοινοτικό σχολείο.

Πέντε κάτοικοι του χωριού μας λέγει ο Γιάννης Δρίβαλος (μάρτυρας

στη δίκη του Κολοκοτρώνη) «συμφωνήσαμε με το δάσκαλο να μας

διαβάσει τα παιδία».

Δάσκαλος ήταν ο Χρήστος Νικολάου από την Ζάκυνθο, νέος 20 ετών.

Επαιρνε μισθό 100 γρόσια το μήνα και έμενε στο σπίτι του

Δημογέροντα του χωριού.

Με την άφιξη του Οθωνα διαμορφώθηκε νέα κατάσταση. Στις αρχές

του 1834 εκδόθηκε το Διάταγμα 6 της 18 ης Φεβρουαρίου 1834 για τα

δημοτικά σχολεία. Μέχρι το 1884 πρέπει να λειτούργησε σχολείο στο

χωριό με κάποια μορφή.

Πότε ιδρύθηκε επίσημα το σχολείο του χωριού

Η ιδρυτική πράξη του σχολείου της Αλβενας (αργότερα Μίνθης)

δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 131/5.4.1884.

Οι φίλοι αναγνώστες μπορούν να στέλνουν φωτογραφικό υλικό και στοιχεία σχολείων από τις περιοχές τους τα οποία χτίστηκαν πριν από το 1940 στο E-mail: [email protected]

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: