Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Άγναντα: Έβαλε φωτιά με πρόθεση! – Βαριές κατηγορίας για τον άνδρα που συνελήφθη

Άγναντα: Έβαλε φωτιά με πρόθεση! – Βαριές κατηγορίας για τον άνδρα που συνελήφθη

Μάλιστα το κατηγορητήριο για τον ίδιο είναι βαρύ και με τα πρόσφατα παραδείγματα των μεγάλων μετώπων πανελλαδικά, αναμένεται να ληφθούν όλες οι παράμετροι κατά την εξέταση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές.

Ειδικότερα, ο φερόμενος ως δράστης μετά την αρχική του προσαγωγή αφέθηκε ελεύθερος αργά το βράδυ της Πέμπτης, με τις αρχές ωστόσο χθες το πρωί να τον προσαγάγουν και πάλι στην Υπηρεσία και να φτάνουν στην οριστική του σύλληψη τις μεσημεριανές ώρες.

Μάλιστα, κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν συμπεριληφθεί εντός της δικογραφίας η περίπτωση καταστροφής δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιών, καθώς και η περίπτωση κινδύνου ανθρώπινων ζωών. Οδηγήθηκε στο ΑΤ Ήλιδας όπου και κρατούνταν μέχρι και τη μεταφορά του τις βραδινές ώρες στα κρατητήρια του Πύργου.

Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής, όπου αστυνομικοί της Ασφάλειας Ήλιδας ζητούν από τον ύποπτο να τους ακολουθήσει

Σήμερα μάλιστα θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη και στη συνέχεια αναμένεται να παραπεμφθεί στον αρμόδιο Ανακριτή για να απολογηθεί.

Να σημειωθεί πως οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψή του κατόπιν καταγγελίας δυο πολιτών, ενός άνδρα και μιας γυναίκας όπως αναφέραμε και στο χθεσινό ρεπορτάζ, ενώ από πλευράς κατοίκων αναφέρθηκε ότι πιθανόν ο φερόμενος ως δράστης να προχώρησε σε αυτή του την ενέργεια για λόγους αντιζηλίας με συντοπίτες του.

Η επίσημη ανακοίνωση

Ωστόσο, το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε και σε επίσημη ανακοίνωση για τη σύλληψη, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Αμαλιάδας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση, στην Τ.Κ. Αγνάντων, του δήμου Ήλιδας Ηλείας.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή».

Έκκληση στους πολίτες για προσοχή

Για τις συνθήκες που αντιμετώπισε στο μέτωπο μίλησε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο οποίος εξήγησε πως ήταν ένα δύσκολο συμβάν λόγω ισχυρών ανέμων που κατά τη διάρκεια της ημέρας άλλαζαν συνεχώς και μετατόπιζαν το κύριο μέτωπο.

Πρόσθεσε δε πως οι ισχυρές δυνάμεις στο μέτωπο βοήθησαν στον έλεγχο, ενώ στάθηκε και στα δυο άλλα μέτωπα που προέκυψαν σε διαφορετικές περιοχές και τέθηκαν υπό έλεγχο χάρη στο σωστό συντονισμό. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο κόκκινο ελικόπτερο που πέταγε πάνω από το μέτωπο, το οποίο προέρχεται από το Αρχηγείο του Σώματος και ειδικότητά του είναι ο συντονισμός των εναέριων μέσων.

Πρόσθεσε δε και για τη συνεισφορά των ομάδων ΕΜΟΔΕ που έκοψαν τα μέτωπα, ενώ πρόσθεσε πως σημαντική ήταν η συνεισφορά του Augusta Bell που όχι μόνο μετέφερε την ομάδα αλλά έκανε και συνεχείς ρίψεις στο μέτωπο. Τέλος, ζήτησε για τις επόμενες ημέρες να υπάρχει μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και να μην γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα ο Αύγουστος να μην εξελιχθεί όπως άλλα χρόνια στην Ηλεία.

Καμένα ζώα

Οι εικόνες από τα Άγναντα μόνο θλίψη προκαλούν, με την καταστροφή να είναι τεράστια. Οικίες σώθηκαν τελευταία στιγμή, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη με ζώα, τα οποία και λόγω της πορείας της πυρκαγιάς και της έντασής της δεν κατέστη δυνατό να ελευθερωθούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό τους.

 

Μάλιστα, τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονταν στο σημείο απ’ όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε και η πυρκαγιά.

Καταστροφές και φύλαξη του μετώπου

Από την πυρκαγιά υπήρξαν και σοβαρές ζημιές σε πάρκα φωτοβολταϊκών που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ στο σημείο βρισκόταν και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας που έκανε συνεχείς επιθεωρήσεις και μάλιστα προχώρησε και σε συστάσεις για καθαρισμούς οικοπέδων και επικίνδυνων σημείων για την περίπτωση αναζωπυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της κοινότητας ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μοιράζοντας νερά όλη τη μέρα με το γιο του και βοηθώντας όπου μπορούσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο σημείο βρίσκονταν σε συνεχή επιφυλακή πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στα επικίνδυνα σημεία προκειμένου να τα φυλάξουν από τυχόν αναζωπυρώσεις λόγω των προγνώσεων που έκαναν λόγο για ισχυρούς ανέμους το μεσημέρι.

 

Χρειάστηκε ωστόσο να σταλθούν οχήματα στη φωτιά στο Φανάρι Ανδρίτσαινας, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης. Μόλις το μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, επέστρεψαν ξανά στο σημείο για να συνεχίσουν τη φύλαξή τους.

Κινητοποίηση για Φανάρι

Η ειδοποίηση για δασική πυρκαγιά στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας σήμανε άμεσα συναγερμό στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηλείας, με ισχυρές δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο και να καλούνται ταυτόχρονα και εναέρια μέσα. Μάλιστα, τα τελευταία με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν βραδιάσει, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνισαν ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Κώστας Χριπάτσιος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου Νίκος Σμαρνάκης και ο προϊστάμενος του Π.Κ. Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος. Μάλιστα, λόγω και της ιδιότητάς του ως πρόεδρος της Κοινότητας Κρεστένων, καθημερινά ελέγχει την περιοχή.

Στο σημείο να σημειωθεί πως βρέθηκε τόσο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, όσο και ο πρόεδρος Ανδρίτσαινας Θεόδωρος Τζίβας που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στην περιοχή και συνεργάστηκε με τις δυνάμεις κατάσβεσης.

Φωτιά σε ακαθάριστα

Άμεση αντιμετώπιση περιστατικού πυρκαγιάς πριν αυτό γίνει επικίνδυνο για τα σπίτια γύρω του, υπήρχε χθες στην οδό Γορτυνίας. Η φωτιά ξεκίνησε σε ακαθάριστο οικόπεδο υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες που εξετάζονται, με τους κατοίκους και στη συνέχεια τους πυροσβέστες να τα καταφέρνουν και να σταματούν το μέτωπο εγκαίρως.

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: