Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αγορά Ηλείας: Ο κορωνοϊός τους «ελευθέρωσε…», η ακρίβεια τους… «κλείδωσε..!»
Αγορά Ηλείας: Ο κορωνοϊός τους «ελευθέρωσε...», η ακρίβεια τους... «κλείδωσε..!» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Αγορά Ηλείας: Ο κορωνοϊός τους «ελευθέρωσε…», η ακρίβεια τους… «κλείδωσε..!»Πτωτικά κυμάνθηκε η αγοραστική δύναμη στα εμπορικά καταστήματα της Ηλείας, την χρονιά του 2022 που «έκλεισε» πριν λίγες ημέρες. Αν και ήταν μια χρονιά με περισσότερη ελευθερία εξαιτίας της άρσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και οι καταναλωτές βγήκαν στην αγορά τόσο κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων του περασμένου έτους, όσο και των υπολοίπων περιόδων και των εορτών, φαίνεται πως η κρίση στην ενέργεια, η ακρίβεια στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, «κλείδωσαν» για ακόμα μια φορά την αγοραστική δύναμη των Ηλείων καταναλωτών.

Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων περιγράφουν την χρονιά του 2022 με «σκαμπανεβάσματα» αλλά κυρίως με «μείωση του τζίρου εξαιτίας των κρίσεων» με την κατάσταση να επιδεινώνεται μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και αναπληρωτής γ.γ. Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Βαγενάς η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων της Ηλείας κυμαίνεται από 5% έως 10% σε σύγκριση με την χρονιά του 2021 η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τους εμπόρους ως «κανονική» καθώς σε μεγάλες περιόδους τα καταστήματα το 2021 ήταν κλειστά εξαιτίας των μέτρων κατά της Πανδημίας.

«Και η Ηλεία όπως και οι υπόλοιπες περιοχές ακολούθησαν την ίδια υποτονικότητα που υπήρχε στο λιανεμπόριο το 2021. Δεν υπήρχε κινητικότητα με αποτέλεσμα το 75% του εμπορικού κόσμου να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα από το 2021. Η πτώση φτάνει από 5% έως 10% από τον τζίρο των καταστημάτων του 2021. Είναι σοβαρή η κατάσταση καθώς το 2021 δεν ήταν ακόμα κανονική χρονιά», εξηγεί ο κ. Βαγενάς.

Κινήθηκαν κατά περιόδους

Όπως ανέφεραν στην εφ. Πατρίς, εκπρόσωποι Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας, η αγορά κινήθηκε κατά περιόδους και «έκλεισε» σχετικά θετικά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2022, ωστόσο οι καταναλωτές δεν μπόρεσαν να κάνουν τις αγορές τους όπως θα ήθελαν εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
«Δυστυχώς για λόγους πάνω από τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορεί να εξομαλυνθεί η αγοραστική δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα. Δεν υπάρχουν μεγάλα εισοδήματα σε ένα μέσο νοικοκυριό ειδικά με την ακρίβεια και εμάς μας πνίγει το κόστος ενέργειας που έχει αυξηθεί στο 150% και το κόστος απόκτησης των εμπορευμάτων τα οποία πληρώνουμε ακριβότερα κατά 40%», τονίζει ο κ. Βαγενάς.
«Είναι πολύ δύσκολο να εξισωθεί η αισιοδοξία στην αγορά», συνεχίζει «και πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα ότι οι δικοί μας νομοί και μιλώ για την Ηλεία, δεν έχουν μεγάλα περιθώρια χειμερινού τουρισμού που θα μπορούσε να προσδώσει ένα αποτέλεσμα στην αγοραστική δύναμη στα καταστήματά μας».

«Είναι πολύ δύσκολο να εξισωθεί η αισιοδοξία στην αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος
της ΟΕΕΣΠ, Γιώργος Βαγενάς χαρακτηρίζοντας τη χρονιά που πέρασε υποτονική σε ότι αφορά την
αγοραστική της δύναμηΗλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Η χρονιά ήταν η πρώτη μετά την πανδημία και κινήθηκε λίγο καλύτερα γιατί δεν υπήρχαν τα μέτρα που ανάγκαζαν τα καταστήματα να ανοίγουν και να κλείνουν. Καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν συγκρίνουμε από το 2019 ήταν μειωμένος ο τζίρος. Η ενεργειακή κρίση, το λιγοστό το εισόδημα του καταναλωτή και τα έξοδα των καταστημάτων που έχουν αυξηθεί δυστυχώς έχουν μειώσει αρκετά τις εισπράξεις σε ένα ποσοστό 30% ίσως και παραπάνω να έχει πέσει ο τζίρος το 2022 από το 2019 που ήταν τα καταστήματα κανονικά ανοικτά χωρίς μέτρα».

Φώτης Νικολόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά, καθώς και το 2022 δοκιμάστηκαν οι αγορές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της γενικότερης ακρίβειας αλλά νομίζω ότι τα καταφέραμε. Το θετικό είναι ότι το κλείσιμο της χρονιάς αφήνει μια θετική αύρα και ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο 2023. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας δεν υπήρχαν περιορισμοί, ο κόσμος κινήθηκε πιο ελεύθερα και είχε περισσότερη διάθεση να βγει στην αγορά, να κάνει έρευνα και να ψωνίσει. Βοήθησε και η τιμή του λαδιού, οπότε πήγε καλά και ο αγροτικός τομέας που έχει ανταπόκριση στην τοπική οικονομία».

Ανδρέας Τσίρος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας

«Σαφώς η χρονιά που πέρασε ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες του κορονοϊού αλλά τα όποια θετικά εξανεμίστηκαν από το κόστος ενέργειας και καυσίμων. Η όποια αύξηση του τζίρου για τις επιχειρήσεις μας, η οποία ήταν καλοδεχούμενη μετά από τόσα χρόνια καραντίνας, δυστυχώς χάθηκε καθώς όλα τα κέρδη εξανεμίστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις ειδικά σε καταστήματα εστίασης, καφέ, φούρνους, κρεοπωλεία ενεργοβόρες γενικά επιχειρήσεις το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό».

Κώστας Μανωλάτος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης

«Πήγε να ξεκινήσει θετικά η χρονιά του 2022 κάποια στιγμή αλλά στην πορεία κυρίως από το τέλος καλοκαιριού, το τελευταίο τετράμηνο δημιουργήθηκε μεγάλη καθίζηση. Εκείνο που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν η ακρίβεια στην ενέργεια και τα καύσιμα καθώς και οι υπέρογκες αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης που μείωσαν την αγοραστική δύναμη. Αυτόματα ο τζίρος έπεσε κατακόρυφα και σε συνδυασμό ότι τα έξοδα των καταστημάτων ήταν κατά πολύ αυξημένα οι επαγγελματίες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν».

Παναγιώτης Καρκαβίτσας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών

«Σε γενικές γραμμές ενώ περιμέναμε ότι θα τελειώσει η πανδημία και θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε μια κανονικότητα ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ήρθε η ενεργειακή κρίση που και τους καταναλωτές φόβισε και στα μαγαζιά συρρίκνωσε το εισόδημά τους. Το 2022 είχε σε σκαμπανεβάσματα δουλειά για τους επαγγελματίες αλλά γεγονός είναι πως υπάρχουν μειωμένα κέρδη κυρίως λόγω ενεργειακού κόστους».

Γιάννης Γυφτοχρήστος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας

«Η χρονιά από την αρχή ήταν δυσοίωνη λόγω αύξησης της ενέργειας, των ειδών πρώτης ανάγκης και των καυσίμων. Έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο λόγω ότι τις εορτές ο κόσμος βγήκε και ψώνισε, στήριξε την τοπική κοινωνία της Ανδραβίδας και ευελπιστούμε να συνεχίσουν και την περίοδο των εκπτώσεων. Πρέπει όμως η κυβέρνηση για να μην έχουμε λουκέτα σε επιχειρήσεις τη νέα χρονιά, κάτι που θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στις οικονομίες της γύρω περιοχής, να πάρει μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: