Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Αιχμάλωτη της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αιχμάλωτη της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τη διεξαγωγή των  παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα, περί τα τέλη Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα καλέσει επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού απο εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Στο νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων η Τουρκία αναμένεται να προτείνει τη λύση δυο  ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, κάτι το οποίο, αν γίνει αποδεκτό από την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα σημαίνει  εκ των πραγμάτων κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδοχή της τουρκικής κατοχής. 

Η Τουρκία ζητάει και πλαίσιο συναπόφασης δλδη συγκυριαρχία για  τα  ζητήματα, οικονομικά κτλ που αφορούν το φυσικό αέριο, ανεξάρτητα αν προκύψει ή όχι λύση στο Κυπριακό.

 Την ίδια στιγμή, με το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros να συνεχίζει τις έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έκρινε ότι χρειάζονται κάποια μέτρα  ως αντίβαρο  στην εξελισσόμενη τουρκική επιθετικότητα. 

Η ΕΕ  αποφεύγοντας να αναλάβει τις αμυντικές ευθύνες της  έναντι τρίτων που αποδεδειγμένα  επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα κρατών- μελών, έδωσε πισώπλατη μαχαιριά σε Ελλάδα και Κύπρο  με την απόφασή της να επανεξετάσει το ζήτημα των κυρώσεων τον Δεκέμβριο  για να αξιολογήσουν, όπως δήλωσαν, τη συμπεριφορά της Τουρκίας  και να προβούν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις, οταν την ίδια ώρα οι προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει δεδομένου οτι το Barbaros επιχειρεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η Τουρκία συνεχιζει να   ζητάει συγκυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο με τις  δύο αντι-Navtex που έκδωσε σε απάντηση της NAFTEX που έκδωσε η  Ελλάδα για ασκήσεις στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου. 

Εν τω μεταξύ, το Νατοϊκό κατασκεύασμα  του  μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας εκ των πραγμάτων θα μετατρέψει σταδιακά  την χώρα  σε χώρο, με ότι αυτό συνεπάγεται δεδομένου ότι έτσι η Τουρκία θα επιβάλει δια της πλαγίας οδού το δόγμα της γαλάζιας  πατρίδας. 

Συμπέρασμα: Στην παρούσα στιγμή της ιστορίας η Τουρκία έχει υιοθετήσει ακραίες πολιτικές στάσεις για πλήθος ζητημάτων.Παραβιάζει την ελευθερία του λόγου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ στο εσωτερικό και γενικά ακολουθεί ενα αυταρχικό- αναθεωρητικό μονοπάτι με  νεοοθωμανικά χαρακτηριστικά. Απο την άλλη πλευρά, είναι εμφανές ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επηρεάζει τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή  ένωση. 

Η ΕΕ  υπάρχει για να κάνει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας να μοιάζει με πρόβατο, οταν στην πραγματικότητα είναι λύκος και αυτό μεσοπρόθεσμα θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και την  Κύπρο. 

Με τον “εγκεφαλικό θάνατο” του ΝΑΤΟ να είναι μια πραγματικότητα  και την  ΕΕ χωρίς στρατηγική πυξίδα, η Ελλάδα και η Κύπρος  θα αναγκαστούν, για να αποφύγουν τον αναβληθέντα πόλεμο, να “χορεύουν” στους ρυθμούς της Τουρκίας. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: