Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αιγιάλεια: Ανοίγει την Κυριακή η συζήτηση αλλαγής του ονομάτος του χωριού Γρηγόρι | Ειδησεις
Αιγιάλεια: Ανοίγει την Κυριακή η συζήτηση αλλαγής του ονομάτος του χωριού Γρηγόρι | Ειδησεις

Αιγιάλεια: Ανοίγει την Κυριακή η συζήτηση αλλαγής του ονομάτος του χωριού Γρηγόρι | Ειδησεις


Την Κυριακή 20/11/ 2022 στις 10:30 το πρωί στο χωριό Γρηγόρι Συμπολιτείας Αιγιαλείας πραγματοποιείται συζήτηση για την ονομασία του χωριού, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦιλοπροοδευτικούΣυλλόγου του χωριού«Ο Άγιος Γρηγόριος».

Στη συζήτηση που διοργανώνουν,επίσης μετά από ομόφωνη απόφαση-πρόταση της ανωτέρω Γενικής Συνέλευσης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο η Τοπική Κοινότητα και ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γρηγόριος», έχουν προσκληθεί και καλούνται όλες οι οικογένειες των Γρηγοριτών. Θα παρουσιαστεί η διαχρονική πορεία αλλαγής της ονομασίας του χωριού από τον 15ο αιώνα, που υπάρχουν γραπτές πήγες, μέχρι τις ημέρες μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το χωριό κατοικείται, όπως και η περιοχή,από την αρχαιότητα. Από το έτος 1461 μ.Χ. μέχρι το 1715μ.Χ. το χωριό είχε την ονομασία Άγιος Γρηγόριος. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα το χωριό αναφέρεται επίσης και με τις εξής παρεμφερείς ονομασίες:Άγιος Γρηγόρης, Άγιος Γληγόρης, Άγιος Ιγρηγόρης, Άγιο Ιγρηγόρι, αλλά και ως χωριό του Αγίου Γρηγορίου και χωριό του Αγίου Γληγορίου.

Με την πάροδο του χρόνου η ονομασία απλοποιήθηκε, μετεξελίχθηκε και έλαβε τις ακόλουθες μορφές:τουΓρήγορη,το Γρηγόρι, το Γληγόρι.Τέλος γύρω στο 1972 η ονομασία του χωριού καθορίστηκε από την Πολιτεία ως ο Γρηγόρης.

Έκτοτε το χωριό αναγράφεται επίσημα ο Γρηγόρης και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η επίσημη ονομασία του. Πρόθεση των διοργανωτών της συζήτησης είναι να εκφραστεί στη συζήτηση η επιθυμία όλων των Γρηγοριτών για την ιστορική συνέχεια της ονομασίας του χωριού.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: