Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αιγιάλεια – Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι το καλοκαίρι για εκπρόθεσμες δηλώσεις και διορθώσεις – Διευκρινίσεις και οδηγίες
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Αιγιάλεια – Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι το καλοκαίρι για εκπρόθεσμες δηλώσεις και διορθώσεις – Διευκρινίσεις και οδηγίες


Από τη στιγμή που έχουμε μπει, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο, αναμενόμενο ήταν… Τα αρμόδια υπουργεία, λοιπόν (Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) συμφώνησαν και θα δοθεί παράταση προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», χωρίς κανένα πρόστιμο.

Και παράλληλα, θα μπορούν, όσοι θέλουν, να προβαίνουν σε διόρθωση αρχικών στοιχείων.

Η σχετική ρύθμιση που θα προωθηθεί στη Βουλή, θα προβλέπει παράταση έως και τις 31 Ιουλίου 2023.

Ο συμβολαιογράφος και πρώην δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος

Oπως αποκαλύπτει και εξηγεί στην «Π» ο εξπέρ στο είδος, συμβολαιογράφος και πρώην δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών, που προσεγγίζει το 75%, έχει ήδη τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας δηλώσει όσα πρέπει στο Κτηματολόγιο, οπότε εκκρεμεί το υπόλοιπο 25%.

«Είμαστε ακόμα στην α’ φάση της διαδικασίας ανάρτησης για καταχώρηση των ακινήτων και των περιουσιών στο Κτηματολόγιο και θα ακολουθήσει η δεύτερη και τελική φάση, που θα είναι και η οριστική. Υπήρχε μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσε να καταθέσει ένσταση όποιος θεωρεί πως θιγόταν, αλλά ακόμα τρέχει η προθεσμία.

Απλώς το υπουργείο έκανε γνωστό ότι έως τέλος Ιουλίου θα πρέπει και οι τελευταίοι ξεχασιάρηδες, το λέω έτσι κατανοητά, να προσέλθουν στα Κτηματολογικά Γραφεία για να δηλώσουν τα ακίνητά τους, ειδάλλως, μετά θα επιβαρυνθούν με τα σχετικά πρόστιμα. Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει αυτή η ιστορία, να μπει τάξη και να είναι όλα περασμένα στο Κτηματολόγιο. Θεωρώ πως μέχρι τώρα, στην Αχαΐα, έχει τακτοποιηθεί το 75% περίπου των ιδιοκτησιών και απομένει το υπόλοιπο.

Συνεπώς, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση της ανάρτησης και κάποια στιγμή, όταν θα τελειώσει ο έλεγχος από το Κτηματολόγιο, θα γίνει η β’ φάση της ανάρτησης, η οριστική, που θα εκδοθούν τα τελικά έγγραφα. Υπήρξε εδώ κι ένα χρόνο μια ανοχή, λόγω πανδημίας και κρίσης, αλλά νομίζω ότι είμαστε στην τελική ευθεία».

Υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης

Η προηγούμενη παράταση είχε δοθεί τον Ιούνιο του 2021, με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις να μπορούν να υποβάλλονται δίχως πρόστιμο έως το τέλος του 2022. Τότε ως αιτιολογία είχε προβληθεί η μακρά περίοδος αναστολής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, κατά την οποία οι πολίτες δεν μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί και νέα παράταση από την κυβέρνηση στον… αγώνα που δίνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να καταχωρήσουν τα ακίνητά τους στο κτηματολόγιο για να μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Η μη δήλωσή τους θα οδηγούσε στον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ακινήτων ως «αγνώστου» και κατ’ επέκταση θα περνούσαν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρατείνεται η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών σε περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 3481/2006, όπως παρατείνεται και η προθεσμία δήλωσης περιουσιακών δικαιωμάτων.

pelop

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: