Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αιγιάλεια: Πρώτη «φωνή» αγροτών έξω από την ΠΕΣ την Τετάρτη | Ειδήσεις
Αιγιάλεια: Πρώτη «φωνή» αγροτών έξω από την ΠΕΣ την Τετάρτη | Ειδήσεις

Αιγιάλεια: Πρώτη «φωνή» αγροτών έξω από την ΠΕΣ την Τετάρτη | Ειδήσεις


Η πρώτη σημαντική κινητοποίηση των αγροτών της Αιγιάλειας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στις 11π.μ. μπροστά από τα γραφεία της ΠΕΣ. Από τις αρχές του 2023, οι αγρότες όλης της χώρας είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα ανακούφισης που έχουν, τα οποία θεωρούν πως είναι δίκαια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης τονίζει στην «ΠτΔ» για τις επόμενες κινήσεις των αγροτών:

«Είναι η πρώτη μας κινητοποίηση. Ολο αυτό το διάστημα είμαστε σε διαδικασία περιοδειών και ενημερώσεων των αγροτών για τα αιτήματά μας και τις ενέργειες που σκοπεύουμε να κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες. Θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το τέρμα και να δικαιωθούμε. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να τον πετύχουμε».

Ετσι, σε συνέχεια της πολύμηνης δραστηριότητάς του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου προχωρά με «με μαζικές κινητοποιήσεις να αυξήσουμε την πίεση προς την κυβέρνηση, όπως αγωνιστικά διεκδίκησαν και πέτυχαν οι συνάδελφοί μας μηλοπαραγωγοί στην Αγιά της Λάρισας».

Βασικοί πυλώνες των αιτημάτων των αποφασισμένων αγροτών είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η μείωση στο κόστος παραγωγής.

«Οι εξευτελιστικές τιμές, το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για την κορινθιακή σταφίδα και στα υπόλοιπα προϊόντα που διατίθενται κάτω του κόστους που επιβάλουν οι έμποροι -μεταποιητές -εξαγωγείς πάνω στις δικές μας πλάτες. Ενώ η τιμή στη σταφίδα είχε ξεπεράσει τα δύο ευρώ το 2018, σήμερα για την σοδειά του 2022, κάποιοι παραγωγοί έχουν πληρωθεί με 0,70 λεπτά, άλλοι λίγο παραπάνω και πολλοί είναι ακόμα απλήρωτοι. Από τις 10 Οκτωβρίου και μετά δεν υπάρχει καν τιμή, οι σταφίδες παίρνονται από την ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και πηγαίνουν για αποθήκευση. Αν λάβει κανείς υπόψη και τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής και διαβίωσης τα τελευταία χρόνια, ο σταφιδοπαραγωγός βρίσκεται πλέον σε απόγνωση. Το ίδιο και οι λεμονοπαραγωγοί με την τιμή να βρίσκεται στα 0,25 ευρώ. Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι με την τιμή του γάλακτος να είναι κάτω από ένα ευρώ» τονίζουν μεταξύ άλλων οι αγρότες στην ανακοίνωσή τους.

Οπως έχει αναδείξει η «Π» το τελευταίο διάστημα, οι αγρότες του Αιγίου και όλης της χώρας διεκδικούν σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους:
-Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στη σταφίδα, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο υπουργός στη συνάντηση που είχαμε τον Νοέμβρη και σε όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους .
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων.
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: