Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Ενημέρωση,Πύργος,Ήλιδα,Πηνεία,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Αίτημα για ένταξη του κλάδου της φράουλας στα έκτακτα μέτρα στήριξης
Αίτημα για ένταξη του κλάδου της φράουλας στα έκτακτα μέτρα στήριξης

Αίτημα για ένταξη του κλάδου της φράουλας στα έκτακτα μέτρα στήριξης


Kατ’ αναλογία με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που εμφανίζει χαρακτηριστικά ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας και σημαντικές απώλειες λόγω του κορωνοϊού, ο κλάδος της φράουλας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές το τελευταίο διάστημα, με την τιμή του προϊόντως να αγγίζει ακόμη και τα 50 λεπτά το κιλό.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης, στις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας καλλιεργείται φράουλα πρώιμης παραγωγής σε έκταση 12.000 στρεμμάτων περίπου, μοναδική στην Ελλάδα, η οποία διατίθεται τόσο στην εγχώρια όσο και – κυρίως – στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, καθώς λαχαναγορές, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ, ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σημαντικά είναι τα εμπόδια ακόμα και για τις μεταφορές προς τις αγορές του εξωτερικού. «Ήδη, αυτές τις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκομίζεται και καταστρέφεται, ενώ για όσες ποσότητες φεύγουν στις αγορές η τιμή είναι εξαιρετικά μειωμένη (έως 0,50 ευρώ το κιλό), κάτι που δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι η παραγωγή φράουλας είναι υψηλού κόστους – περίπου 4.000 ευρώ ανά στρέμμα –  ο κ. Φαρμάκης ζητάει την ένταξη των μονάδων παραγωγής και τυποποίησης φράουλας στους κλάδους επιχειρήσεων που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης.

«Προσβλέπουμε από εσάς στην κατανόηση του προβλήματος, ώστε να γίνουν από μέρους σας οι κατάλληλες ενέργειες για την οικονομική στήριξη του δυναμικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας» καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: