Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ακίνητα: Ο “Γολγοθάς” των ιδιοκτητών – Η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία

Ακίνητα: Ο “Γολγοθάς” των ιδιοκτητών – Η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία

Συνεχίζεται ο “γολγοθάς” των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και φαινόμενα γραφειοκρατίας . Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε βασικό τροφοδότη του κρατικού προϋπολογισμού μετά τη θεσμοθέτηση του φόρου κατοχής ύψους 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όμως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κι άλλοι φόροι που συνδέονται με το ακίνητο, όπως για παράδειγμα ο φόρος επί των ενοικίων, ενώ γιγαντώθηκε η γραφειοκρατία που υποχρεωτικά συνοδεύει πλέον κάθε αγοραπωλησία ή νέα μίσθωση ακινήτου. Οι ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία εκτοξεύονταν με γεωμετρική πρόοδο και από τα 500 εκατ. ευρώ το 20190 ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ σήμερα, σε μια περίοδο κατά την οποία η αξία των ακινήτων μειώνονταν.


Εκτός από την εκτόξευση των φορολογικών επιβαρύνσεων της ακίνητης περιουσίας την τελευταία δεκαετία υπήρξε και τεράστια αύξηση της γραφειοκρατίας που συνοδεύει πλέον την εμπορική εκμετάλλευση της είτε μέσω της ενοικίασης είτε μέσω της πώλησης. Στην περίπτωση των ενοικίων υπήρξε και σταδιακή αύξηση του φόρου.

Το 2013 καθιερώθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια, με συντελεστή 10% για ετήσια έσοδα έως 12.00 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό . Ωστόσο μέχρι το 2016 ο αρχικός συντελεστής (για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ) είχε αυξηθεί στο 15% , το υπερβάλλον ποσό μέχρι και 40.000 ευρώ φορολογήθηκε με συντελεστή 35% (από 33) και θεσπίστηκε ακόμη ένας συντελεστής 45% για ποσά άνω των 40.000 ευρώ.

Παράλληλα ο κάθε ιδιοκτήτης –εκμισθωτής ή αντίστοιχα πωλητής οφείλει να συγκεντρώσει έναν σημαντικό αριθμό εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων , προτού μπορέσει να μισθώσει ή να πουλήσει το ακίνητο του. Υπολογίζεται ότι το κατά μέσον όρο, απαιτείται ένας μήνας για να πραγματοποιηθεί μία πράξη στην αγορά ακινήτων .Το δε κόστος υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ για κάθε ακίνητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί έγγραφα όπως η βεβαίωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης , το πιστοποιητικό ότι το ακίνητο δεν φέρει πολεοδομικές παρεμβάσεις και η βεβαίωση πληρωμής τέλους ΤΑΠ.

Εν τω μεταξύ από τις αρχές του 2021 ξεκίνησε να ισχύει και η υποχρέωση όσων ιδιοκτητών μεταβιβάζουν ή μισθώνουν το ακίνητο να εκδίδουν πλέον την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου .Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας θα ξεκινήσει επισήμως από την 1η Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την ταυτότητα κτιρίου πρόκειται ουσιαστικά για έναν ηλεκτρονικό φάκελο ο οποίος θα περιέχει όλα τα έγγραφα και στοιχεία που αφορούν το κάθε κτίριο ή οριζόντια ιδιοκτησία ( π.χ ένα διαμέρισμα ) και έρχεται να προσθέσει μια σειρά δικαιολογητικών που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα στις συναλλαγές , όπως για παράδειγμα η οικοδομική άδεια και τα σχέδια που τη συνοδεύουν.

enikonomia.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: