Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ακρίβεια: Ποια τρόφιμα παίρνουν «φωτιά» στα ράφια – «Έρχονται» αυξήσεις
Ακρίβεια: Ποια τρόφιμα παίρνουν «φωτιά» στα ράφια – «Έρχονται» αυξήσεις

Ακρίβεια: Ποια τρόφιμα παίρνουν «φωτιά» στα ράφια – «Έρχονται» αυξήσειςΠοια είδη πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν

Ακόμη ένα «κύμα» ακρίβειας «φτάνει» με την έναρξη του 2023, με νέες αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων.

«Το δεύτερο κύμα ακρίβειας που έρχεται τώρα οφείλεται σε πράγματα που έχουν γίνει 3-4 μήνες, γιατί στην οικονομία δεν πατάμε ένα κουμπί κι μεταφέρονται οι αυξήσεις ή οι μειώσεις αντίστοιχα, στις τιμές, υπάρχει μία διαδικασία. Και όταν μιλάμε για αγροτική οικονομία, που παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η συγκομιδή, ο θερισμός, οι εργασίες των αγροτών, η αύξηση των προϊόντων οφείλεται στο ότι οι αγρότες είχαν παράγει πάρα πολλά αγαθά με πανάκριβες τιμές diesel όλη την προηγούμενη αγροτική χρονιά. Τώρα έρχονται αυτές οι αυξήσεις και υπάρχουν τιμές οι οποίες ήταν κρατημένες. Δηλαδή σκόπιμα κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πουλούσαν με «συμπιεσμένα» περιθώρια κέρδους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί», είπε ο οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τρίτης.

Τι αυξήσεις περιμένουμε;

«Εάν πάρουμε για παράδειγμα τις αυξήσεις στα σιτηρά έως και 19%, τα κρέατα 17%, τα ψάρια και τα αυγά είχαν και αυτά μία άνοδο, πήραν την προηγούμενη φορά τα αυγά γύρω στο 28% και 12-14% τα λαχανικά, τα γλυκά, οι καφέδες και οι χυμοί», τόνισε.

«Επιπλέον φαίνεται στο ελαιόλαδο. Εάν κάποιος δει την τιμή του παραδοσιακού τενεκέ του 15λιτρου, ο οποίος για παράδειγμα σε άλλες περιοχές το πουλούσαν από 50 έως 70 ευρώ, σε άλλες 55 ευρώ, τώρα, ξεκινάει απ΄ τη βόρεια Ελλάδα από 70 ευρώ και άλλου 75 ευρώ.

Όποιος αγοράσει λάδι από την καινούρια παραγωγή, δεν θα το πάρει 55 ευρώ αλλά 70 και 75 ευρώ.

Θα έχουμε το επόμενο δίμηνο αυξήσεις στα λαχανικά, κονσέρβες γύρω στο 19%, οι σάλτσες πάσης φύσεως άλλο ένα 25-30%, το ρύζι θα αυξηθεί 15%, μαρμελάδες, αναψυκτικά, γιαούρτια 10%. Βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές θα αυξηθούν 8-10%», σχολίασε ο κ. Αδαλής.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: