Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Άκυρο ΠΟΕ στους δασμούς ΗΠΑ 44% που έσβησαν τις μαύρες ελιές Ισπανίας από τα ράφια – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί
Άκυρο ΠΟΕ στους δασμούς ΗΠΑ 44% που έσβησαν τις μαύρες ελιές Ισπανίας από τα ράφια

Άκυρο ΠΟΕ στους δασμούς ΗΠΑ 44% που έσβησαν τις μαύρες ελιές Ισπανίας από τα ράφια – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί


Το ειδικό πάνελ που προχώρησε στην εν λόγω αξιολόγηση συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 19 Νοεμβρίου και αποφάσισε ότι οι αντισταθμιστικοί δασμοί (anti-dumping) των ΗΠΑ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία, που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, είναι παράνομοι σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επιβολή των μέτρων των ΗΠΑ, οι εξαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 60%. Πριν από την επιβολή των δασμών, η εξαγωγή ελιών από την Ισπανία στις ΗΠΑ ανερχόταν σε 67 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η επιτροπή αποδέχτηκε την θέση της ΕΕ σχετικά με το κύριο σημείο της υπόθεσης, κρίνοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δεν προσδιόρισε σωστά εάν οι επιδοτήσεις στόχευαν στους ελαιοπαραγωγούς και επίσης αδίκησε τον υπολογισμό των αμερικανικών ποσοστών επιδοτήσεων για μια ισπανική εταιρεία. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό, η επιτροπή έκρινε ότι το άρθρο 771B του νόμου περί δασμών των ΗΠΑ του 1930, το οποίο προϋποθέτει ότι ολόκληρο το όφελος από μια επιδότηση για ένα ακατέργαστο γεωργικό προϊόν εισροής περνάει στο μεταποιημένο γεωργικό προϊόν κατάντη (μεταβιβαστικό όφελος) από μόνο του δεν συνάδει με ορισμένες διατάξεις της GATT του 1994 και της συμφωνίας SCM. Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενήργησε ασυνεπής με τις ίδιες διατάξεις όταν υπέθεσε εσφαλμένα ότι το σύνολο των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν στους παραγωγούς ακατέργαστης ελιάς μεταφέρθηκε σε μεταποιητές ώριμων ελιών.

Η διαπίστωση ότι η ενότητα 771B του νόμου περί δασμών των ΗΠΑ του 1930 παραβιάζει ορισμένες διατάξεις της GATT του 1994 και της συμφωνίας SCM είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να συμμορφώσουν το νομοθετικό τους πλαίσιο με τις συστάσεις της έκθεσης. 

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Οι προσπάθειες της Επιτροπής να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των παραγωγών της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση των καλλιεργητών ισπανικών ώριμων ελιών, αποδίδουν τώρα. Ο ΠΟΕ έχει αποδεχθεί τους ισχυρισμούς μας ότι οι δασμοί κατά των επιδοτήσεων είναι αδικαιολόγητοι και παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ. Αυτοί οι δασμοί έπληξαν σοβαρά τους Ισπανούς παραγωγούς ελιάς, οι οποίοι είδαν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ να μειώνονται δραματικά ως αποτέλεσμα. Αναμένουμε τώρα από τις ΗΠΑ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ, ώστε οι εξαγωγές ώριμων ελιών από την Ισπανία στις ΗΠΑ να μπορέσουν να επαναληφθούν υπό κανονικές συνθήκες».

 

 

Ιστορικό

Την 1η Αυγούστου 2018 το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε αντισταθμιστικούς δασμούς και δασμούς αντιντάμπινγκ μεταξύ 30% και 44% συνδυαστικά στις εισαγωγές ισπανικών ώριμων ελιών, ανάλογα με την εμπλεκόμενη εταιρεία. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι οι Ισπανοί παραγωγοί ακατέργαστης ελιάς είχαν λάβει επιδοτήσεις ειδικά για τον κλάδο τους και ότι το όφελος από αυτές τις επιδοτήσεις είχε μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στους Ισπανούς μεταποιητές ώριμων ελιών που εξάγουν στις ΗΠΑ. Η ΕΕ αμφισβήτησε τους δασμούς ενώπιον του ΠΟΕ με το σκεπτικό ότι ήταν αντίθετοι με ορισμένες διατάξεις της ΓΣΔΕ του 1994, τη συμφωνία για τις επιδοτήσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα (συμφωνία SCM) και τη συμφωνία για το αντιντάμπινγκ. 

Στη διαδικασία της ειδικής ομάδας, η ΕΕ είχε αντικρούσει αυτόν τον ισχυρισμό καθώς μετά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), δεν παρέχεται στήριξη στην παραγωγή και, επομένως, ούτε σε συγκεκριμένους τομείς προϊόντων (π.χ. ελιές). Η ΕΕ υποστήριξε επίσης ότι το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε εσφαλμένα υποθέσει ότι το όφελος από τις επιδοτήσεις είχε μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στους μεταποιητές ώριμων ελιών.

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: