Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αλέξης Τσίπρας – ΟΑΕΔ: Νομοσχέδιο που ρίχνει ευθύνες στον άνεργο

Αλέξης Τσίπρας – ΟΑΕΔ: Νομοσχέδιο που ρίχνει ευθύνες στον άνεργο


 

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στις εργασιακές σχέσεις εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντησή του με εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι «η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή» ενώ για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη σε ό, τι αφορά τον ΟΑΕΔ υπογράμμισε, ότι «έχει τιμωρητική διάθεση, ρίχνοντας την ευθύνη στον άνεργο».

«Αφού διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με τον νόμο Χατζηδάκη, που στην ουσία καταργεί το 8ωρο και απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έρχεται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που ρίχνει την ευθύνη στον άνεργο για την ανεργία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, μιλώντας για «ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης με νεοφιλελεύθερες επιλογές τις οποίες πληρώνουμε με την ακρίβεια, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

«Η κυβέρνηση προωθεί την υποχρεωτικότητα της κατάρτισης έναντι του δικαιώματος στην εργασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να συμπεράνει πως «έτσι υποβαθμίζει τον ΟΑΕΔ».

«θα έπρεπε να έχουμε μία προσπάθεια του κράτους να μπορέσει να συγκρατήσει αυτήν την τρομακτική όξυνση των ανισοτήτων και βεβαίως τις αναταράξεις που θα έχουμε από τις επιπτώσεις και του πολέμου αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού στον κόσμο της εργασίας».

«Για αυτό θα χρειαστεί και οι εργαζόμενοι να δείξουν μέσα από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι απαρχαιωμένες και επικίνδυνες», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κόσμο της εργασίας «να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αναστραφεί η πορεία διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και να προστατευθεί η εργασία».

Γ. Μακράκης: Νομοσχέδιο κατά της κοινωνίας που στοχοποιεί τους ανέργους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης, τόνισε ότι  το νομοσχέδιο προβλέπει διαγραφή ανέργων για δύο χρόνια από τον ΟΑΕΔ. «Τους απαγορεύει τη συμμετοχή τους σε επιδόματα ανεργίας, σε παροχές, σε κάθε είδους ενημέρωση από μία δημόσια υπηρεσία. Είναι τραγικό». Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό αλλάζει και τη διοικητική δομή του ΟΑΕΔ, όπου δημιουργεί κυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ».

Στη συνέχεια, ο κ. Μακράκης επεσήμανε πως το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν δίνει τίποτα στους ανέργους, ενώ το μόνο που εισαγάγει είναι κατάρτιση, κατάρτιση, κατάρτιση που αποτελεί  χρήσιμο εργαλείο αλλά δεν μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο απασχόλησης».

«Η κατάρτιση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Εγκλωβίζει τον άνεργο σε μια διαδικασία διαρκούς κατάρτισης μ’ ένα μικρό επίδομα. Για τον έχει εκεί να τον καταρτίζει και να τον επανακαταρτίζει χωρίς να τον οδηγεί ποτέ σε θέση εργασίας», εξήγησε.

Εξάλλου, έθεσε το ζήτημα της μείωσης των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι έτσι μειώνονται «οι πόροι του Οργανισμού» και άρα οι «δυνατότητες του Οργανισμού να παρεμβαίνει στους ανέργους».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε στην μετονομασία του οργανισμού σε ΔΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «υποβιβασμό» σε υπηρεσία. «Αυτή η διοίκηση έχει διαθέσει πολλά χρήματα για τη διαφήμιση του ΟΑΕΔ, την αναβάθμιση του λογοτύπου του ΟΑΕΔ, για τα κοινωνικά δίκτυα του ΟΑΕΔ, και τώρα το αλλάζει σε ΔΥΠΑ χωρίς εμφανή σκοπό», κατέληξε ο κ. Μακράκης.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: