Νέα της Ηλείας,Ειδήσεις Ενημέρωση,Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, η διολίσθηση της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής Τουρκίας θα έρθει από την ίδια την εξέλιξη γεγονότων

Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, η διολίσθηση της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής Τουρκίας θα έρθει από την ίδια την εξέλιξη γεγονότων

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Η Ελλάδα και η Τουρκία δύο ιστορικοί αντίπαλοι στον χρόνο έχουν φτάσει αρκετές φορές λίγο πρίν τον πόλεμο από το 1974 και εντεύθεν , λόγω του Κυπριακού ζητήματος και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αν κάποιος προσπαθήσει να ψάξει τους λόγους της τουρκικής προκλητικότητας, τότε θα αντιληφθεί ότι το «βασικό σημείο» , η αφετηρία της διαμάχης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία δημιουργεί αρένες αντιπαράθεσης στον χώρο της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας με στόχο οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Η εμπλοκή στην Συρία, στην Λιβύη, στην Βοσνία, στην Κύπρο, κτλ , αλλά και η εξοπλιστική φρενίτιδα της Άγκυρας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των προθέσεων της. Από την άλλη πλευρά, τόσο η ΕΕ, όσα και το ΝΑΤΟ , δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ισχυρά για τον Τουρκικό επεκτατισμό.

Το ΝΑΤΟ, για πλέγμα λόγων, θεωρεί τις ελληνοτουρκικές διαφορές ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσουν οι δύο χώρες και η ΕΕ βολεύεται με την τρέχουσα κατάσταση επειδή δεν επιθυμεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος τής.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα, αδυνατεί να δεί την πραγματικότητα και τροφοδοτεί τον τουρκικό επεκτατισμό συμμετέχοντας σε ένα εντελώς ζημιογόνο για τα συμφέροντα της χώρας μας πλαίσιο διαλόγου .

Αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει αν μελετήσει τα αποτελέσματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ελληνική πολιτική μιλά για σεβασμό του διεθνούς δικαίου , οικοδόμηση εμπιστοσύνης, πλαίσιο συναντίληψης κτλ , όταν την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να υλοποιεί χωρίς συνέπειες τα επεκτατικά της σχέδια και την συρρίκνωση του πλαισίου που έθεσε η συνθήκη της Λωζάνης.

Συμπέρασμα: Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ επιμένει στο δόγμα « της λύσης των διαφόρων σε διμερές επίπεδο». Δεδομένου ότι στην παρούσα φάση έχουν προστεθεί στην εξίσωση το ενεργειακό, το μεταναστευτικό και η στροφή της Τουρκίας προς την Ρωσία τα πράγματα αποκτούν μια επικίνδυνη ρευστότητα η οποία θέτει καί το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής της Δύσης.

Αν τα συμφέροντα κρίνουν ότι την ασφάλεια της περιοχής μπορεί να την εξυπηρετήσει καλύτερα ο σύμμαχος της ανατολής ως περιφερειακή υπερδύναμη,δεν αποκλείεται να δούμε, ίσως και ως αντάλλαγμα, την αμαχητί παράδοσή μας, όπως έγινε και στο παρελθόν (μικρασιατική καταστροφή, βόρεια Κύπρος, κυπριακή Αοζ πρόσφατα κτλ) Δεδομένων των παραπάνω λόγων και παραγόντων δεν πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική πρόοδο στην σχέση Ελλάδας- Τουρκίας μέσω του τρέχοντος πλαισίου διαλόγου, η φύση των διαφόρων και η στρατηγική της Άγκυρας δεν επιτρέπουν σύγκλιση αντιθέσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται επιτακτικά το ερώτημα του εθνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Από την στιγμή που το ισχύον πλαίσιο διαλόγου δεν έχει φέρει αποτελέσματα, δεν πρέπει να αλλάξει? Δεν πρέπει να μπούν ποιο ενεργά και χωρίς διγλωσσία, (με πρωτοβουλία της Ελλάδας), στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού οι παράγοντες ΕΕ και ΝΑΤΟ?

Δεν πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας με περαιτέρω αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, κτλ?

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: