ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ

16/10/2022

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ

Επιδότηση Ρεύματος και στα Ελαιοτριβεία

γιατί θα πληγεί σοβαρά η ελαιοπαραγωγή μας

  • ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ελαιοτριβείς μας και την ανάγκη στήριξής τους από την κυβέρνηση με επιδότηση ρεύματος επισημαίνει προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας κ. Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος καταθέτοντας παράλληλα σχετική πρόσφατη αναφορά των Επιμελητηρίων και των τριών Νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ.Νικολακόπουλος έφερε το θέμα στη Βουλή τονίζοντας ότι τα ελαιοτριβεία και κατ΄ επέκταση οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας που απαιτείται με συνέπεια τις επιπτώσεις στην παραγωγή του πολύτιμου βασικού αγαθού για τον τόπο μας.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΛΟΓΩ ΚΟΣΤΟΥΣ

Για τον λόγο αυτό αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει το ελαιόλαδο γενικότερα με συγκεκριμένα στοιχεία

Παρέθεσε επίσης στοιχεία για τις πληρωμές αλλά και το δυσβάσταχτο ύψος της επιβάρυνσης των ελαιοτριβείων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα μετά την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, το κόστος γιαένα ελαιοτριβείο, ανά τόνο παραγόμενου ελαιόκαρπου θα κυμαίνεται από 10εύρω που ήταν το 2019σε60 έως 80 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με τον πάροχοηλεκτρικήςενέργειας.

Ημεταβολήαυτήείναιτηςτάξεωςαπό600%έως700%χωρίςναλαμβάνεται υπόψη η αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.).»

ΤΟ ΕΚΘΛΙΠΤΙΚΟ
 ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Με  βάση τα παραπάνω όπως εξηγούν και τα Επιμελητήρια Ηλείας Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας το εκθλιπτικό δικαίωμα θα φθάσει σε υπέρογκη τιμή για κάθε τόνο ελαιοκάρπου γεγονός ασύμφορο και αδύνατον ως προς την κάλυψή του.

Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 130 έως150 ευρώ ανά τόνο ελαιόκαρπου κι αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες αυξήσεις(εργατικά,ανταλλακτικά,νερόκλπ.)ηαμοιβήτουελαιοτριβείουηαλλιώςτοεκθλιπτικόδικαίωμαθαπρέπειναφθάσειέως180ευρώανάτόνοελαιοκάρπου.

Αν μετατρέψουμε αυτόν τον υπολογισμό της αμοιβής, σε ποσοστό επί τουπαραγόμενου ελαιόλαδου, δηλαδή σε αμοιβή με ελαιόλαδο, ο οποίος είναι κιαυτός ένας τρόπος αμοιβήςστην περίπτωση που ελαιοπαραγωγός δεν έχειχρήματα,αλλάπληρώνειμεελαιόλαδο,τότεθαέπρεπεναπροσεγγίσουμεταεπίπεδααμοιβήςάνωτου25%με30%επίτουπαραγόμενουελαιολάδου.

Είναι όμως αδύνατο να καταβληθεί από τον παραγωγό, αφού το εισόδημαπου θα αντλήσει από την πώληση του ελαιολάδου, οριακά θα φθάσει νακαλύψει τα δικά του έξοδα συγκομιδής και είναι ορατός ο κίνδυνοςμεγάλεςποσότητεςελαιοκάρπου,ναμηνσυγκομιστούν.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: