Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ανάκαμψη επιχειρεί το χρηματιστήριο από το σοκ της Παρασκευής
Ανάκαμψη επιχειρεί το χρηματιστήριο από το σοκ της Παρασκευής

Ανάκαμψη επιχειρεί το χρηματιστήριο από το σοκ της Παρασκευής

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996

Μάκης Μητρόπουλος

697 2085146

Κρησάρα, κατ’ αρχήν για την βραχυπρόθεσμη στάση traders και επενδυτών εν όψει του “κλεισίματος βιβλίων” αύριο, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, μεταξύ δηλώσεων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως θα απαιτηθεί εύλογο διάστημα για την αποσαφήνιση της σοβαρότητας της νέας μετάλλαξης και της ανεπίσημης θέσης της Ν. Αφρικής πως εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη τα futures του DAX παρέπεμπαν σε “άνοιγμα” από 1,83% υψηλότερα και τις 15.385 μονάδες.

“Τρικυμία σε φλυτζάνι…” την χαρακτήρισαν ιατροί της χώρας, για απίθανο ενδεχόμενο να είναι σοβαρότερης μορφής (από τις προηγούμενες) εκτίμησε η Goldman Sachs. Υπερβολική ή όχι η υστερία θα φανεί, γεγονός όμως το sell off της Παρασκευής, η διόρθωση δεικτών, αποτιμήσεων, η νευρικότητα από τις αγορές μετοχών σε αντίστοιχες πρώτων υλών, ομολόγων κ.α. Ηδη, από νωρίς το πρωί οι αρχικές ενδείξεις συντείνουν προς το ενδεχόμενο μίας αντίδρασης, μετά την “βουτιά” της Παρασκευής. “Δείκτες” όπως λ.χ τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε ανοδική διόρθωση από τις 4.631 μονάδες, ο Volatility Index “έδειχναν” διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμα, μετά το 4,15% του DAX (στις 15.257,04), του S&P500 με 2,27% (στις 4.594,62 μονάδες).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσχυσε ο κανόνας “τελευταίο στην άνοδο-πρώτο στην διόρθωση” με 4,45% για τον ΓΔ (858,93), τον ΔΤΡ να διορθώνει 6,41% (546,35), τον FTSE25 με 4,61% (2.058,55) και τον FTMidCap με 4,55% (1.464,17). Με συναλλαγές 50,618 εκατ. μτχ, τζίρο 120,720 εκατ. από τα οποία μόλις 5,670 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση χρηματιστών πως την Παρασκευή “ξεπούλησαν” από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια (σημαντική φέρεται η παρουσία λονδρέζικων), εγχώρια θεσμικά και διαχειριστές αμοιβαίων μέχρι μέτοχοι μειοψηφίας και μικρομέτοχοι.

Περιμένοντας το “άνοιγμα” των αγορών της Ευρώπης, θα μπορούσε να ειπωθεί για το πως θα κινηθούν-κατ’ αρχήν- οι traders, σε μία συνεδρίαση αλλά και 2ήμερο (για το κλείσιμο μηνός) που θα χαρακτηρισθεί από αυξημένη μεταβλητότητα.

Εύλογη η διάθεση των αγοραστών να επανακτήσουν μέρος των μεγάλων απωλειών της Παρασκευής, όπως και όσων τοποθετήθηκαν στην διάρκεια της διόρθωσης σε εύρος τιμών-που για τον ΓΔ- ξεκινούσε από τις 892,51 φθάνοντας έως τις 857,92 μονάδες. Η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων ήταν- και προ “Ομικρον”- μία πολύ σημαντική στήριξη με ελάχιστο κάτω όριο πέριξ των 830 μονάδων. Περιοχή “δίχτυ” με πολλαπλά σημεία εξόδου αγοραστών, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Οπως επίσης-πάλι προ της νέας μετάλλαξης- οι 880 μονάδες θεωρούνταν σημείο αναφοράς, το πιθανότερο να αποτελέσει τον κύριο στόχο των long στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης.

Χαρακτηριστικά, που πρέπει να συνεκτιμηθούν: η αξία των συναλλαγών της Παρασκευής σε σχέση με τον τζίρο, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Σαφώς λιγότερος, ένδειξη πως η όποια διόρθωση θα έχει μορφή εκτόνωσης με κίνδυνο εγκλωβισμών. Για αυτό και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, στα πρώτα 5′-15′ της.

Η παρουσία επιθετικών χαρτοφυλακίων, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, η εκτίμηση πως αρκετά πιο συντηρητικά “έκλεισαν βιβλία” την περασμένη εβδομάδα και το ισχυρό ενδεχόμενο αρκετοί να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την διαμόρφωση τόσο χαμηλών τιμών. Το γεγονός, πως η διόρθωση της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη-για φέτος- ότι το κύριο μέρος της εκτυλίχθηκε στον τραπεζικό κλάδο (χωρίς να υστερήσουν πολλά blue chips) μας προδιαθέτει για ένα αντίστροφο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική-μετά την συγκριτικά- ηπιότερη διόρθωση της Παρασκευής θεωρείται σηματωρός, για σήμερα-αύριο. Τέλειωσε με το απόθεμα των NPEs η Εθνική, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος. Από τα 2,561 ευρώ η εκκίνηση με πολύ πιθανό ένα διορθωτικό ανοδικό κενό, στα 2,561 ευρώ η αντίσταση, στα 2,529 η στήριξη.

Στον συνωστισμό εισηγμένων, για την έκδοση εταιρικών ομολόγων αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με την Noval Property να ακολουθεί την ElvalHalcor- για τον όμιλο ViohalcoΒΙΟ -5,68%- την ώρα που το ελληνικό 10ετές έχει διορθώσει στο 1,287% από 2,35% στα μέσα της περασμένης εβδομάδος.

Πηγή: euro2day.gr

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: