Νέα της Ηλείας,Ειδήσεις Ενημέρωση,Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Αναστάτωση με τα ροδάκινα μετά τη σύσκεψη στη Βάθη
Αναστάτωση με τα ροδάκινα μετά τη σύσκεψη στη Βάθη

Αναστάτωση με τα ροδάκινα μετά τη σύσκεψη στη Βάθη


Μια από τις ρυθµίσεις που δεσµεύθηκε να δροµολογήσει άµεσα ο υπουργός, και παράλληλα ζητούν εδώ και χρόνια οι αγρότες, είναι η θετική αντιµετώπιση του αιτήµατος για προκαταβολές αποζηµιώσεων, στους παραγωγούς που υπέστησαν σοβαρές ζηµίες από χαλαζόπτωση. Εδώ όµως δηµιουργείται ένα ερώτηµα. Πόσο µετράται το άµεσα; Σε παλαιότερες συναντήσεις του Φάνη Κουρεµπέ, προέδρου του ΕΛΓΑ µε παραγωγούς, παρόντος του υπουργού, (όπως την άνοιξη στα Χανιά) η απάντησή του στο αίτηµα των αγροτών για προκαταβολές των αποζηµιώσεων ήταν πως για κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει το νοµοθετικό πλαίσιο, δεν είναι απλό. Οπότε, το πόσο άµεσα µπορεί να κατατεθεί τώρα η τροπολογία µε κλειστή τη βουλή και τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν είναι µια απορία που εύλογα δηµιουργείται.

Κανείς δεν µπορεί να αρνηθεί τον θετικό αντίκτυπο των προκαταβολών, πόσο µάλλον της πλήρους και γρήγορης αποζηµίωσης που ζητούν οι παραγωγοί, µε ταυτόχρονη υποχρέωση των ιδίων να µην παραδώσουν ούτε κιλό στην αγορά από τους οπωρώνες που υπέστησαν ζηµίες. Στη σύσκεψη, ζητήθηκε από τους παραγωγούς η άµεση ενεργοποίηση του άρθρου 20, για άµεση ενίσχυση του καταστήµατος του ΕΛΓΑ στη Βέροια µε επιπλέον εκτιµητές, κάτι για το οποίο δεσµεύθηκε ο υπουργός.  

Ενδιαφέρον έχει η επίσης δέσµευση του υπουργού για άµεση εξόφληση του 30% των αποζηµιώσεων του 2018 και για επίσηµο αίτηµα στις Βρυξέλλες προκειµένου να χρηµατοδοτηθεί πρόγραµµα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας το οποίο θα µπορούσε να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στα προϊόντα (πρώιµα, όψιµα κ.λ.π.) που ζητάει η αγορά.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Ιουνίου, μαζί με το περιοδικό Wine Trails.

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: