ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ - Η Βιβλιοθήκη της ως χώρος παιδείας και έρευνας
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ – Η Βιβλιοθήκη της ως χώρος παιδείας και έρευνας

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ – Η Βιβλιοθήκη της ως χώρος παιδείας και έρευνας

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου και Διεθνούς Συνεδρίου Εκπαιδευτικοί & Εκπαίδευση STE(A)M – STE(A)M educators & education» που διοργανώνεται από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων “Διόφαντος” (Ι.Τ.Υ.Ε.) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) από Παρασκευή 7 έως Κυριακή 9 Μαΐου 2021, ερευνητές των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε μια διεπιστημονική προσέγγιση του περιεχομένου της STEAM εκπαίδευσης. Επιπλέον, με συμβολική αφετηρία τον ιστορικά φορτισμένο χώρο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, λαμβάνουν χώρα δύο Στρογγυλές Τράπεζες οι οποίες έχουν τους παρακάτω θεματικούς άξονες :

α. Γύρω από τη προσωπικότητα του Νικολόπουλου Κωνσταντίνου, δωρητή της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας καθώς και το ρόλο των Βιβλιοθηκών ως διαμορφωτών της νεοελληνικής Ταυτότητας και

β. Παρουσίαση της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας σχεδιασμού και υλοποίησης ενός STEAM διδακτικού σεναρίου με αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας.

Στόχος της προσέγγισης STEAM είναι ο μαθητής, στηριζόμενος σε 5 ειδικούς κλάδους (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά), να προσεγγίζει τη μάθηση με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα κατορθώνει με τη διεπιστημονικότητα να κατανοεί τα πραγματικά προβλήματα της εποχής του και να εθιστεί στο να εφευρίσκει λύσεις.

Ανάμεσα σε ένα διευρυμένο κύκλο συνεργατών, η έμπνευση ενός “γεγονότος πολιτισμού” στη Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, η οποία υπήρξε μήτρα της διαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας στην μετεπαναστατική Ελλάδα, προέκυψε από την κα Άννα Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γερμανικής Γλώσσας και την κα Βασιλική Καραλή, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας.

Η ιστορική συγκυρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συμβολικοποιείται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, όραμα του Νικολόπουλου, κύριου δωρητή της Βιβλιοθήκης και διανοούμενου του παροικιακού ελληνισμού στα χρόνια που προπαρασκευάζεται η Ελληνική Επανάσταση.

Αρωγοί στο σχεδιασμό της διεξαγωγής της Στρογγυλής Τράπεζας του Συνεδρίου με τίτλο «Γνωρίζοντας τον Νεοέλληνα Διαφωτιστή Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (1786 – 1841) και τη

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας μέσω της εκπαιδευτικής προσέγγισης STEAM» στέκονται ο πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, κ. Βλασόπουλος Γεώργιος και ο Δρ. Τσελεπής Δημήτριος, πρόεδρος της Association des Amis de la Bibliothèque d’Andritsaina (Ελβετικής Ένωσης Φίλων Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας). Στο Συνέδριο συμμετέχουν με εισηγήσεις εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας.

  • Στρογγυλές Τράπεζες – Κύκλοι εισηγήσεων :
  1. «Γνωρίζοντας τον Νεοέλληνα Διαφωτιστή Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (1786 – 1841) και τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας μέσω της εκπαιδευτικής προσέγγισης STEAM».

Συντονίστρια Στρογγυλής Τράπεζας: Γεωργακοπούλου Άννα

Εισηγητές: Αθανασόπουλος Τρύφωνας, Δρ. Δεληγιάννης Ιωάννης, Ρουμελιώτης Ανδρέας, Δρ. Τσελεπής Δημήτριος,(Σάββατο 8 Μαΐου 2021).

  1. «200 Χρόνια χαρτί: Σχεδιάζοντας ένα STEAM διδακτικό σενάριο με αφορμή χειρόγραφα της Ελληνικής Επανάστασης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας» Συντονίστρια Στρογγυλής Τράπεζας: Δρ. Κοτρέτσου Σταματία Εισηγητές/τριες: Δρ. Κοντογούρη Ευανθία, Ρέππας Γεώργιος, Θεοφανίδου Παρασκευή (Σάββατο 8 Μαΐου 2021).
  • Κύκλοι εισηγήσεων εκπαιδευτικών και συνεργατών των Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης :
  1. «200 Years since the Greek Revolution -200 Years Paper: a STEAM Scenario» Εισηγητές/τριες: Δρ. Κοτρέτσου Σταματία, Δρ. Κοντογούρη Ευανθία, Ρέππας Γεώργιος, Θεοφανίδου Παρασκευή (Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 ).
  2. «Παρουσίαση μιας Κονστρουκτιβιστικής και Διαθεματικής διερεύνησης πτυχών του 1821» Εισηγητές/τριες : Ζαφειρόπουλος Χρήστος, Σωτηρόπουλος Σάββας, Καρβέλα Γεωργία (Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 ).

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Παρασκευή 07/05/2021 έως και την Κυριακή 09/05/2021.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πρόσκληση Συνεδρίου : https://steamonedu.eu/el/steam2021conference/

Ιστότοπος Συνεδρίου: https://steamonedu.eu/el/steam2021conference/

Πρόγραμμα Συνεδρίου :

https://steamonedu.eu/wp-content/uploads/2021/04/STEAM2021-conference-programme.pdf

Φόρμα αίτησης παρακολούθησης Συνεδρίου : https://bit.ly/32XkXCy

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις Ειδικές Συνεδρίες/Στρογγυλές Τράπεζες, Εργαστήρια : https://bit.ly/3ezepQc

Ιωάννης Δεληγιάννης, Δρ Κοινωνιολογίας.

Άννα Γεωργακοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας.

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: