Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την παραλλαγή ΧΕ της μετάλλαξης Omicron
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την παραλλαγή ΧΕ της μετάλλαξης Omicron

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την παραλλαγή ΧΕ της μετάλλαξης Omicron


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην ιατρική κοινότητα η παραλλαγή «ΧΕ» της μετάλλαξης «Omicron» του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να είναι η πιο μεταδοτική της νόσου COVID-19 και να εξελιχθεί σε ανασυνδυασμένο στέλεχος «τύπου Φρανκενστάιν».

Η παραλλαγή XE – κρούσματα της οποίας έχουν επίσης εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Ταϊλάνδη – είναι ένας συνδυασμός του στελέχους BA.1 και του στελέχους BA.2 της μετάλλαξης «Omicron».

Τέτοιες παραλλαγές είναι γνωστές ως «ανασυνδυασμένες» και συμβαίνουν όταν ένα άτομο μολύνεται με δύο ή περισσότερα στελέχη κάθε φορά παραπέμποντας σε ιούς τύπου «Φρανκενστάιν», όπως σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Post».

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 637 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανασυνδυασμένης παραλλαγής «XE», όπως αναφέρουν τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Τι δείχνουν τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητά της

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή «XE» μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση ή να παρακάμψει τα υπάρχοντα εμβόλια, αν και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις της Omicron.

Η μετάλλαξη «Omicron», η οποία ευθύνεται για πάνω από το 90% των λοιμώξεων που καταγράφηκαν το 2022 , έχει δύο βασικές υποπαραλλαγές, που ονομάζονται BA.1 και BA.2.

Σε πολλές χώρες κυριαρχεί η «BA.2», η οποία είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική αλλά όχι και πιο επικίνδυνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η «BA.2» αντιπροσωπεύει σχεδόν το 94% όλων των νέων λοιμώξεων με Omicron, τον τελευταίο μήνα. Η παραλλαγή «XE» περιέχει τις μεταλλάξεις που βρέθηκαν στα στελέχη «BA.1» καθώς και «BA.2» της «Omicron». Παραλλαγές που περιέχουν χαρακτηριστικά δύο ή περισσότερων γνωστών μεταλλάξεων εμφανίζονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των μεταλλάξεων μεταβάλλει σημαντικά τις ικανότητες του ιού να μολύνει περισσότερο ή να προκαλεί σοβαρή νόσηση. Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα είναι ότι η παραλλαγή «ΧΕ», θα μπορούσε να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη «BA.2»

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: