Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Άννα Μ. Βλαγκούλη: Σε πορεία ανάκαμψης ο τομέας της κτηνοτροφίας
Άννα Μ. Βλαγκούλη: Σε πορεία ανάκαμψης ο τομέας της κτηνοτροφίας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Άννα Μ. Βλαγκούλη: Σε πορεία ανάκαμψης ο τομέας της κτηνοτροφίας

«Μία από τις χειρότερες περιόδους διανύουν οι κτηνοτρόφοι μας, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα των διαδοχικών κρίσεων και πολύ περισσότερο της ενεργειακής που τους άφησε πίσω με σωρεία δυσβάστακτων οικονομικών προβλημάτων.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι σημαντικός για τον τόπο μας, αλλά και για την εθνική οικονομία εξ ου και αρκετά κυβερνητικά μέτρα στήριξης έχουν ξεκινήσει ήδη να καθοδηγούν τη συγκεκριμένη κατηγορία να βγει από τη δίνη των προβλημάτων. Η ηχηρή παρέμβαση και στήριξή του κράτους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν ξεπερνώντας τις σημερινές δυσκολίες και να μην αποδεκατιστούν όπως δυστυχώς υποστηρίζουν και οι ίδιοι με βάση την κατάστασή τους…»

Αυτό τόνισε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ της Ηλείας Άννα- Μαρία Βλαγκούλη, η οποία είχε επικοινωνία με κτηνοτρόφους του Νομού μας και ενημερώθηκε από κοντά για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ειδικότερα επεσήμανε μεταξύ άλλων:

ΤΙΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

«Βασικό σημείο αναφοράς των προβλημάτων αποτελεί το γάλα και οι ελλείψεις που υπάρχουν, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Και τούτο είναι κάτι εξαιρετικά εμφανές στην αγορά και στα ράφια των καταστημάτων με συνέπεια την ανοδική τιμή αυτών των ειδών, επώδυνη σίγουρα και για τον καταναλωτή».

ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ…

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κτηνοτροφία είναι στην «κόψη του ξυραφιού» αφού πέρα από την ενεργειακή κρίση που αφορά το ρεύμα, επιπροσθέτως το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και άλλες δαπάνες, δημιουργούν καθεστώς οικονομικής «ασφυξίας». Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μειώνεται τόσο ο αριθμός των κτηνοτρόφων όσο και ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου».  

Ωστόσο η κα Άννα- Μαρία Βλαγκούλη δεν παρέλειψε να κάνει ξεχωριστή μνεία στις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία του τόπου μας, που μοιραία πλήττονται και αυτά ως βασική «αλυσίδα» του κλάδου της κτηνοτροφίας δηλώνοντας :

«Η ενίσχυση που χρειάζονται και οι κτηνοτρόφοι με τους τυροκόμους είναι αναγκαία από την πολιτεία που αντιμετωπίζει, τη δυσάρεστη εικόνα σε ύπαιθρο και αγορά. Για αυτό το λόγο η τωρινή κυβέρνηση έχει ρίξει βάρος στη λήψη μέτρων πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τέτοια προβλήματα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα αλλά και ευρύτερα στους καταναλωτές.»

ΔΡΑΣΤΙΚΆ ΜΈΤΡΑ ΣΤΉΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΆΚΑΜΨΗΣ

«Για τους παραπάνω λόγους με εντολή της κυβέρνησης η πληρωμή της προκαταβολής για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φέτος έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022. Παράλληλα, όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν μόνο σε κτηνοτρόφους», αναφέρει η κα Αννα Μαρία Βλαγκούλη, συνεχίζοντας ότι «Οι πληρωμές της  Βασικής Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει σε περισσότερους από 500.000 δικαιούχους, για πρώτη φορά μέσω του gov.gr.   

Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657.348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021. Η πληρωμή της 18ης Οκτωβρίου έγινε μετά την ολοκλήρωση και των προβλεπόμενων ελέγχων επιλεξιμότητας των αιτήσεων των δικαιούχων έτους 2022 από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών – ΟΠΕΚΕ. 

Η πίστωση των λογαριασμών ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και η πληρωμή της προκαταβολής έγινε έγκαιρα και με ασφάλεια χάρη στην επιτυχημένη μεταρρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση, με την μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και την καταβολή των ενισχύσεων για πρώτη φορά στην πλατφόρμα του gov.gr. Μάλιστα λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων, για την εξόφληση του Δεκεμβρίου. 

Η μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr, δεν αποτελεί μία μεμονωμένη ενέργεια, αλλά συνδέεται άμεσα με την έναρξη μιας σειράς ψηφιακών έργων και εφαρμογών που θα ακολουθήσουν, τόσο για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, όσο και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: