ΝΕΑ & ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Άνοιξαν τα θυροφράγματα του Αλφειού – Aνεβαίνει η στάθμη ποταμού

Άνοιξαν τα θυροφράγματα του Αλφειού – Aνεβαίνει η στάθμη ποταμού

«Απειλεί» και πάλι ο Αλφειός

Η έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι έχει δυσμενείς συνέπειες στην παρόχθιες περιοχές καθώς ώρα με την ώρα ανεβαίνει η στάθμη του Αλφειού ποταμού.

Η δύναμη των νερών του ποταμού είναι τέτοια που κατάφερε να προκαλέσει ρήγμα στο ανάχωμα στο ύψος των Μακρισίων μερικά μόλις μέτρα από το σημείο που έχει σταματήσει το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Στο ίδιο σημείο είχε σπάσει το ανάχωμα και το 2003 με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε λίμνη όλος ο κάμπος της περιοχής των Μακρισίων.

Κάτοικοι της περιοχής, άμεσα ενημέρωσαν τα συνεργεία του δήμου για το ρήγμα το οποίο είχε ανοίξει και μηχανήματα του δήμου παρουσία του αντιδημάρχου Γιάννη Δάγκαρη προσπαθούσαν μέχρι αργά χθες το μεσημέρι να  «κλείσουν» το ρήγμα το οποίο είχε δημιουργηθεί.

Παρά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο θωράκισης της περιοχής ο  Αλφειός συνεχίζει να «τρομάζει» τους κατοίκους οι οποίοι παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα» την στάθμη των νερών του ποταμού.

Ξεχείλισε για ακόμη μια φορά ο Αλφειός ποταμός λόγω των έντονων και διαρκών βροχοπτώσεων και καθώς η στάθμη του νερού ανέβηκε σε κάποια σημεία πλημμύρισε αγροτικές καλλιέργειες με πορτοκαλιές, τριφύλλια, αμπέλια σε παραποτάμιες περιοχές της Ηλείας δημιουργώντας προβλήματα και καταστροφές για τα προϊόντα και τους αγρότες παραγωγούς.

Από προχθες το μεσημέρι πάντως έχουν ανοίξει τα θυροφράγματα στο φράγμα του Φλόκα προκειμένου να υπάρξει απορροή των υδάτων ώστε να εκτονωθούν τα νερά του ποταμού και να μην συνεχιστεί το φαινόμενο της υπερχείλισης με κίνδυνο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή σε αγροτικές καλλιέργειες.

Άνοιξαν τα θυροφράγματα του Αλφειού

Άνοιξαν τα θυροφράγματα του Αλφειού προκειμένου να μειωθεί η στάθμη του ποταμού μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος με την ΔΕΚΕ Πατρών ζήτησε να ανοίξουν τα θυροφράγματα προκειμένου να πέσει η στάθμη του Αλφειού ποταμού που σε μερικά σημεία κινήθηκε οριακά. «Στον Αλφειό ήταν αναμενόμενο να έχουμε φούσκωμα και μάλιστα σε οριακό επίπεδο σε ορισμένα σημεία. Έχουμε επικοινωνήσει και με το φράγμα του Λάδωνα προκειμένου να δούμε σε τι κατάσταση είναι και τι μας περιμένει από εκείνη τη πλευρά. Το μήνυμα που πήραμε ήταν ενθαρρυντικό καθώς έχει ακόμα τη δυνατότητα αποθήκευσης νερού και δεν θα έχουμε νέα νερά προς τα κάτω για να ανέβει ακόμα περισσότερο η στάθμη. Επικοινωνήσαμε με την ΔΕΚΕ στην Πάτρα και έχουν ανοίξει τις πόρτες στο Φλόκα για να μην υπάρχει καθυστέρηση από εκεί. Μένει να εξελιχθούν πιο ομαλά τα φαινόμενα. Τα χιόνια σε όλο το εύρος του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων αλλά και των δήμων Γορτυνίας να έχουν λιώσει και τα νερά αυτά να έχουν φύγει και μένει να δούμε τι θα έρθει από το κέντρο της Πελοποννήσου. Φαίνεται ότι δεν θα πιεστούμε. Η πίεση θα μας έρθει στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας καθώς αυτή τη στιγμή και το ίδιο το έδαφος κράτησε νερά καθώς υπήρξε ανομβρία για μεγάλο διάστημα. Θα αρχίσει να υπάρχει κορεσμός και μετά θα είμαστε στην αναμονή. Ο δήμος ήταν εκεί στα χιόνια με τις περιπολίες που πρέπει να κάνει, με τον εξοπλισμό και τον δημοτικό και της Περιφέρειας και τον ιδιωτικό. Θέλω να επισημάνω στους δημότες να μην ανησυχούν για την μικρή κατάπτωση που έχουμε σε ένα δρόμο καθώς έχουμε αιτήματα καθώς έχει πέσει ένας τόνος χώμα σε ένα δρόμο. Πρέπει να σταματήσουν τα γεγονότα να στραγγίσει το έδαφος προκειμένου να μας δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης στα σημεία που χρειάζεται». Σημαντικά ήταν και τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές του δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων όπως στη περιοχή της Παπαδούς όπου τα συνεργεία προσπαθούσαν να συμμαζέψουν τα «ασυμμάζευτα».

Ανησυχία

Αναφερόμενος στην στάθμη του Αλφειού ο πρόεδρος του Πλουτοχωρίου Μιχάλης Πυρλής τόνισε: «Το ποτάμι έχει ξεχειλίσει σε ένα σημείο  και έχει μέσα σε πορτοκαλιές και σε τριφύλλια. Είναι περίπου στο μισό μέτρο, αλλά ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα ανέβει κι άλλο η στάθμη και δεν θα προκαλέσει ζημιά στα προϊόντα. Ο φόβος μας είναι μήπως κατά τη διάρκεια της υποχώρησης του νερού, σε ένα σημείο-τομή, «φάει» κι άλλο τα χωράφια. Ευτυχώς εκεί που είχαν γίνει οι παρεμβάσεις, τα σημεία άντεξαν»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Καλυβακίων Πάνος Γεωργακόπουλος υπογράμμισε «Είμαστε ανήσυχοι καθώς η περιοχή δεν αντέχει κι άλλο πλήγμα μετά τον παγετό. Το αντιπλημμυρικό μέχρι στιγμής έχει αντέξει το φούσκωμα του Αλφειού. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και θα υπάρξει υποχώρηση της στάθμης του νερού».

Για οριακή υπερχείλιση έκανε λόγο ο πρόεδρος των Μακρισίων Πάνος Γριβάκης σημειώνοντας: «Έχουμε υπερχείλιση οριακή, αλλά ακόμα δεν έχει μπει σε μεγάλο κίνδυνο ο κάμπος των Μακρισίων. Ευτυχώς έχουν ανοίξει τα θυροφράγματα, όμως στο αντλιοστάσιο λειτουργεί μόνο μία τουρμπίνα, η οποία δεν είμαι σίγουρος ότι επαρκεί για τη γρήγορη αποσυμφόρηση της λεκάνης. Είναι αναγκαία η λειτουργία και της δεύτερης τουρμπίνας. Είμαστε σε επιφυλακή για να αποτρέψουμε νέα καταστροφή καθώς το εισόδημα των παραγωγών στα Μακρίσια έχει μειωθεί σημαντικά».

με πληροφορίες από protiiliaweb,protinews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: