Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Απέχουν για να… έχουμε Πρωτοδικείο στην Αμαλιάδα!
Νέος Ποινικός Κώδικας: Ισόβια για τους βιαστές ανηλίκων

Απέχουν για να… έχουμε Πρωτοδικείο στην Αμαλιάδα!Δεν θα επιτρέψει να ευοδωθούν τυχόν σκέψεις για κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και άλλων τμημάτων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, με αφορμή την επικείμενη εισαγωγή ψήφισης του νομοσχεδίου που αφορά τον Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, για τον νέο δικαστικό «χάρτη» της χώρας…

Χθες το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, συνεδρίασε εκτάκτως και αφού έλαβε υπόψη την προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε: Προειδοποιητική αποχή των μελών του 5 εργάσιμων ημερών, από σήμερα μέχρι και τις 12 Απριλίου από όλες τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές). Προειδοποιητική αποχή των μελών του από τις ποινικές δίκες πρώτου βαθμού από σήμερα έως και τις 15 Απριλίου και οι οποίες αφορούν κατηγορουμένους για το αδίκημα του άρθρου 187 Π.Κ. σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Εξαιρούνται οι υποθέσεις που έχουν συμπληρώσει εξαετία (όταν αφορούν πλημμέλημα) ή δεκαπενταετία (όταν αφορούν κακούργημα) και δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, καθώς και όσες αφορούν κρατουμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 14 μήνες προσωρινής κρατήσεως.

Επίσης, καταγγέλλει τον υπουργό Δικαιοσύνης διότι, όπως τονίζεται στην χθεσινή καταγγελία, «νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος για θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα χωρίς καμία διαβούλευση σε βάρος του δικηγορικού σώματος και της δικαιοσύνης και σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με την εκάστοτε επικαιρότητα».

Όπως επισημαίνεται, «ο υπουργός πρόκειται να εισαγάγει προς ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά τον Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δια του οποίου θα ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η αρμοδιότητα κατάργησης Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων, Διοικητικών Πρωτοδικείων κ.λπ. προκειμένου να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, ο σχεδιασμός του οποίου ανετέθη στην Παγκόσμια Τράπεζα…»

«Προχωρούν» σε συρρίκνωση…

Μιλώντας χθες στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους της χώρας, συμμετέχει στην αποχή που έχει προκηρυχθεί από την Ολομέλεια, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του με την προγραμματιζόμενη διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου που ουσιαστικά αποβλέπει στη συρρίκνωση των Πρωτοδικείων, των Ειρηνοδικείων και των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία, η οποία ακολουθείται και που ουσιαστικά έχει την οικονομική μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα, αποτελεί κακό σύμβουλο για την πραγματική και σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι δυνατόν, οικονομικές μελέτες και υπολογισμοί, να έχουν σχέση με την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο, προσπαθεί ουσιαστικά να «διώξει» από πάνω της το όποιο πολιτικό κόστος, μεταθέτοντας την ευθύνη για την οργάνωση των Δικαστηρίων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η μέχρι σήμερα διαδικασία υπάγεται στα κατά τόπους Εφετεία.

Τα Εφετεία, επειδή έχουν πραγματική επαφή με τα Πρωτοδικεία, είναι σε θέση να εποπτεύουν πραγματικά και να προγραμματίζουν την ορθή λειτουργία των Πρωτοδικείων.

Οι διαβεβαιώσεις από το Πρωτοδικείο Πατρών είναι ότι το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας λειτουργεί άψογα, με εξαιρετικούς ρυθμούς και με μεγάλο αριθμό υποθέσεων ποινικών και αστικών.

Το γεγονός, ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση πετά το «μπαλάκι» στον Άρειο Πάγο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και επειδή στα τέλη της εβδομάδας το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και προγραμματίζεται στις αρχές Μαΐου να έρθει προς ψήφιση, εμείς θα αντιδράσουμε με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο και όχι μόνο με την αποχή, αλλά θα προχωρήσουμε και σε άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα καλέσουμε όλους τους φορείς της περιοχής, τους βουλευτές Ηλείας και τον κόσμο για να αναδείξουμε το πρόβλημα.

Θεωρούμε ότι η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης είναι συνδεδεμένη με την αποκέντρωση, ώστε και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας να έχει πρόσβαση στην Δικαιοσύνη.

«Η Αμαλιάδα δεν συμπεριλαμβάνεται, αλλά…»

Στην ερώτηση της εφ. «Πατρίς» αν το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας περιλαμβάνονται έστω και ανεπίσημα στη «λίστα» αυτών που είναι προς κατάργηση, ο κ. Θεοδόσης απάντησε: «Όχι, η Αμαλιάδα δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή το “καμπανάκι” χτυπάει για την Κυπαρισσία, για τα Καλάβρυτα και το Γύθειο. Αλλά, επειδή “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, εμείς ξεκινάμε σε συνεργασία με άλλα Πρωτοδικεία μια έντονη διαδικασία…»

PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: