«Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας σε κάθε παιδί. Δρούμε προληπτικά. Δρούμε μαζί. Δρούμε αποτελεσματικά»
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας σε κάθε παιδί. Δρούμε προληπτικά. Δρούμε μαζί. Δρούμε αποτελεσματικά»

«Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας σε κάθε παιδί. Δρούμε προληπτικά. Δρούμε μαζί. Δρούμε αποτελεσματικά»

Εισηγήτρια στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης η Δ. Αυγερινοπούλου 

«Απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας σε κάθε παιδί. Δρούμε προληπτικά. Δρούμε μαζί. Δρούμε αποτελεσματικά»

                                                                                                            Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2022 

Εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απρίλιου 2019 για την τροποποίηση της απόφασης – πλαισίου 2009/315/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 151) και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», ήταν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. 

Από το βήμα της Βουλής, η κα Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στους άξονες και τις βασικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, το οποίο επισήμανε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου για υπηκόους τρίτων χωρών (ECRIS-TCN), όπως υπογράμμισε, θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αναποτελεσματικής και ελλιπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς το σύστημα θα επιτρέψει στην κεντρική αρχή ενός κράτους-μέλους να ανακαλύψει αμέσως και αποτελεσματικά σε ποια άλλα κράτη αποθηκεύονται πληροφορίες ποινικού μητρώου για υπήκοο τρίτης χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.  Τόνισε, ακόμη, ότι η επίτευξη του στόχου της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επίτευξη της ασφάλειας και της δικαιοσύνης είναι εφικτή μέσω των αποτελεσματικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Κάτι που εγγυάται το παρόν νομοσχέδιο προς όφελος της χώρας και των συμπολιτών μας.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε η κυρία Αυγερινοπούλου στο άρθρο 14, το οποίο παρέχει επιπλέον εγγυήσεις για την προστασία της ανηλικότητας, όταν πιθανολογείται η προσβολή των εννόμων αγαθών της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών μας. Η κα Βουλευτής εξήρε την εν λόγω διάταξη με την οποία εμπλουτίζεται η ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων όσον αφορά στις πληροφορίες για αδικήματα κατά ανηλίκων και εισάγεται μία εξαίρεση από το τεκμήριο της αθωότητας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των ανήλικων παιδιών μας. Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται η δημιουργία ενός Ειδικού Ποινικού Μητρώου για δράστες ειδεχθών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων και γίνεται, έτσι, ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την προστασία των παιδιών μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Αυγερινοπούλου, καθώς η παροχή ύψιστου βαθμού προστασίας στα παιδιά μας είναι προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κα Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί, στην πρωτολογία της, και στην 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί μία από εκείνες τις ιστορικές στιγμές, στις οποίες οφείλουμε την σημερινή απόλαυση του δημοκρατικού και φιλελεύθερου πολιτεύματός μας. Χαιρέτισε, ακόμη, την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος του Panic Button για την ενίσχυση του δικτύου προστασίας γύρω από τις γυναίκες, ενώ έκανε, τέλος, ειδική μνεία και στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.

Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της πρωτολογίας της: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σήμερα 17 Νοέμβρη γιορτάζουμε την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας, μια επέτειο η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ιστορικές στιγμές του ελληνικού λαού. Αποτελεί μία από εκείνες τις ιστορικές στιγμές, στις οποίες οφείλουμε τη σημερινή απόλαυση του δημοκρατικού και φιλελεύθερου πολιτεύματός μας, αλλά και τη δυνατότητα να συγκαλούμεθα ως Κοινοβούλιο και να συζητούμε σήμερα ελεύθερα. 

Η ελευθερία, η δημοκρατία, η παιδεία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων προστατεύονται πλέον από το Σύνταγμα, αλλά προστατεύονται και σήμερα πια στην πλειοψηφία τους και από τα ευρωπαϊκά και διεθνή κείμενα, όπως από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις συμβάσεις του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα είναι μέρη του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο με το πρωτογενές δίκαιο των συνθηκών και το δευτερογενές ενωσιακό δίκαιο δημιουργούν έναν ευρωπαϊκό δικαιικό χώρο προασπιζόμενα τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. Θέτουν παράλληλα και τις εγγυήσεις αυτών. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα τέτοιο νομοσχέδιο συζητούμε εδώ σήμερα και συγκεκριμένα την προτεινόμενη ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2019/884 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την τροποποίηση της απόφασης-πλαισίου 2009/315 του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS), και για την αντικατάσταση της απόφασης 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 151) και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο να παρέχει στους πολίτες της χώρο ελευθερίας και παράλληλα και χώρο ασφάλειας και δικαιοσύνης, χωρίς εσωτερικά σύνορα, μέσα στον οποίο να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων θα πρέπει να μπορεί να επιτευχθεί μέσω των κατάλληλων διασφαλίσεων, δηλαδή αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. 

Μεταξύ άλλων για την επίτευξη του στόχου της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την επίτευξη της ασφάλειας και της δικαιοσύνης απαιτείται οι πληροφορίες σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται στα κράτη-μέλη να συνεκτιμώνται και εκτός του κράτους-μέλους καταδίκης, τόσο επ’ ευκαιρία νέων ποινικών διαδικασιών όσο και για την πρόληψη νέων αξιοποίνων πράξεων. 

Γι’ αυτό τον σκοπό, για την επίτευξη της ασφάλειας, για την αποτροπή και την πάταξη της εγκληματικότητας, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προϋποτίθεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από ποινικά μητρώα μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των κρατών-μελών. Η εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών διοργανώνεται και διευκολύνεται από τους κανόνες που καθορίζονται στην απόφαση-πλαίσιο 2009/315 του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου. 

Παρ’ όλα αυτά, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του ECRIS, όπως ονομάζεται το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου, δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις ιδιαιτερότητες των αιτήσεων που αφορούν σε υπηκόους τρίτων χωρών, καθώς δεν εφαρμόζεται έως σήμερα κοινή ενωσιακή διαδικασία ή μηχανισμός, ώστε η ανταλλαγή αυτή να πραγματοποιείται αποτελεσματικά. Έως σήμερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι πληροφορίες για το ποινικό μητρώο υπηκόων τρίτων χωρών δεν συγκεντρώνονται στο κράτος-μέλος εθνικότητας, όπως θα ίσχυε στην περίπτωση υπηκόων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τέτοιο κράτος-μέλος υπηκοότητας δεν συντρέχει στο πρόσωπό τους, διότι είναι υπήκοοι τρίτων κρατών. Οι σχετικές πληροφορίες απλώς αποθηκεύονται στα επιμέρους κράτη-μέλη, στα οποία έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις. Είναι δηλαδή σήμερα το εν λόγω σύστημα κατακερματισμένο.  

Στην πράξη δε ο φόρτος εργασίας αποτρέπει τα κράτη-μέλη από το να ζητούν πληροφορίες σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών από άλλα κράτη-μέλη, γεγονός που παρεμποδίζει σοβαρά τη μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών και περιορίζει τις προσβάσιμες πληροφορίες ποινικού μητρώου μόνο στις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο εθνικό τους μητρώο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος αναποτελεσματικής και ελλιπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. 

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου για υπηκόους τρίτων χωρών, το European Criminal Records Information System – Third Country Nationals, το ονομαζόμενο ECRIS-TCN, θα επιτρέψει στην κεντρική αρχή ενός κράτους-μέλους να ανακαλύψει αμέσως και αποτελεσματικά σε ποια άλλα κράτη αποθηκεύονται πληροφορίες ποινικού μητρώου για υπήκοο τρίτης χώρας συμπληρώνοντας το μέχρι τώρα υπάρχον κενό στις διαδικασίες και στο σύστημα πληροφόρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.  

Στο Μέρος Β΄ το νομοσχέδιο πραγματεύεται ειδικότερα ζητήματα. Με το άρθρο 11 τροποποιείται ο Κώδικας Συμβολαιογράφων ως προς την ημερομηνία που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των θέσεων που καλύπτονται με μετάθεση και διαγωνισμό. Προβλέπεται ως υποχρεωτική η αποχώρηση από την υπηρεσία των συμβολαιογράφων που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους η 31η Δεκεμβρίου και η θέση του αποχωρούντος λόγω συνταξιοδότησης συμβολαιογράφου θεωρείται κενή από την 1η Ιανουαρίου του επομένους έτους, ενώ ρυθμίζεται ότι η σχετική ποσόστωση για την κάλυψη θέσεων με μετάθεση θα καταλαμβάνει όλο το έτος. 

Το άρθρο 12 αναφέρεται στον τρόπο πλήρωσης των κενών θέσεων σε κάθε ειρηνοδικειακή περιφέρεια των εφετείων, ενώ με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου εναρμονίζονται χωρικά οι ειρηνοδικειακές περιφέρειες και ως προς τις ρυθμίσεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί κατά την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας με την κατάργηση ειρηνοδικείων. Με την ανωτέρω ρύθμιση καθίσταται δυνατή πλέον η μετάθεση συμβολαιογράφου εντός της ίδιας ειρηνοδικειακής περιφέρειας σε όποιες από αυτές καταργήθηκε ειρηνοδικείο.

Τέλος, θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο άρθρο 14 με το οποίο εμπλουτίζεται παράλληλα και η ενιαία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, όσον αφορά στις πληροφορίες για αδικήματα κατά ανηλίκων. Προστίθεται ως περίπτωση εγγραφής στο δελτίο ποινικού μητρώου κάθε ασκηθείσα ποινική δίωξη, καθώς και το δικονομικό της στάδιο για τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα 299, 312, 323Α, 324 στο δέκατο ένατο κεφάλαιο του ειδικού μέρους του Ποινικού Κώδικα και στον ν. 3500/2006, όταν αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υποθέσεως.

Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι η προστασία της ανηλικότητας, όταν πιθανολογείται η προσβολή των εννόμων αγαθών της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών μας. Η καταχώρηση εκκρεμών ποινικών διώξεων για τα ανωτέρω αδικήματα στο ποινικό μητρώο δημιουργεί κατ’ ουσίαν μια βάση δεδομένων η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, της φροντίδας, της περίθαλψης και της εκπαίδευσης των ανηλίκων.

Τα θύματα συχνά δεν μιλούν. Τα ανήλικα θύματα δεν μιλούν ακόμα συχνότερα. Δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και γι’ αυτό οφείλουμε να τα προστατεύσουμε εμείς. Το άρθρο 14 εισάγει μία εξαίρεση από το τεκμήριο της αθωότητας προς όφελος, όμως, του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος των ανήλικων παιδιών μας. Τέτοιες εξαιρέσεις στην Ποινική Δικονομία υπέρ των ανηλίκων υφίστανται ήδη με άλλες διατάξεις. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση των ειδεχθών εγκλημάτων που ακούμε καθημερινά να εκτυλίσσονται εναντίον των παιδιών μας. Η ρύθμιση αυτή είναι συμβατή με τη Διεθνή Σύμβαση «Lanzarote» και με το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά στη Βουλή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τη συντονίστριά του και τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ας αφιερώσουμε την υπερψήφιση του άρθρου 14 στον εορτασμό της αυριανής ευρωπαϊκής ημέρας για το τέλος της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας. Υπερψηφίζουμε, λοιπόν, το νομοσχέδιο». 

Παρατίθεται κάτωθι το κείμενο της δευτερολογίας της Εισηγήτριας του Νομοσχεδίου, Δρος Αυγερινοπούλου: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όπως είδαμε και από την κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία διεξάγεται σήμερα, το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρεται στην ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της Οδηγίας 2019/884 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου για υπηκόους τρίτων κρατών, όπως και το σύνολο του νομοσχεδίου, γίνεται ευρέως αποδεκτό.

Πρόκειται πράγματι για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού ενδιαφέροντος για πολίτες τρίτων κρατών που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς που προσελκύει χιλιάδες πολίτες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων κρατών για τουριστικούς και επαγγελματικούς λόγους. Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου ώστε να περιλαμβάνει και πληροφορίες για υπηκόους τρίτων κρατών που υιοθετούμε σήμερα, είναι μέρος αυτής της δέσμης μέτρων που υιοθετούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και είναι προς όφελος του κράτους μας και των συμπολιτών μας.

Το άρθρο 14 τώρα προβλέπει την αναγραφή στα μητρώα γενικού τύπου όλων των σταδίων της ποινικής δικονομικής διαδικασίας ήδη από την άσκηση της ποινικής δίωξης μέχρι την αμετάκλητη απόφαση για τα εγκλήματα κατά ανηλίκων, όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Και με αυτό το άρθρο αυξάνει τον βαθμό προστασίας που παρέχει η χώρα μας στα παιδιά και μάλιστα ακόμα πιο πάνω από το μέσο όριο προστασίας που παρέχεται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η δε δυνατότητα ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του συστήματος ECRIS ολοκληρωμένα και γοργά ενισχύει το δίχτυ προστασίας των παιδιών μας από επίδοξους δράστες, οι οποίοι δεν περιορίζουν τη δράση τους σε ένα μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τείνουν να αναπτύσσουν κινητικότητα εντός πολλών κρατών.

Είναι επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  η παροχή ύψιστου βαθμού προστασίας στα παιδιά μας. Η εν λόγω ρύθμιση βρίσκεται σε άμεση συνάφεια τόσο με τη διεθνή Σύμβαση Lanzarote όσο και με το Εθνικό Σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

 Το άρθρο 14 ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα για την προστασία της ανηλικότητας με κάθε δυνατό νομοθετικό και θεσμικό μέσο που διαθέτουμε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε την τελεσιδικία μιας δικαστικής απόφασης για ειδεχθή εγκλήματα που στρέφονται κατά των παιδιών μας προτού να ενημερώσουμε τους εργοδότες για την πιθανότητα βλάβης ή και διακινδύνευσης των παιδιών. Η τελεσιδικία μιας απόφασης μπορεί να καθυστερήσει πράγματι για αρκετά χρόνια, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η δική μας αδράνεια μπορεί να καταστρέψει τη ζωή ενός παιδιού με τρόπο που να μην μπορεί να διορθωθεί ποτέ ξανά στο μέλλον.

Έτσι βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία η οποία στηρίζει και αυτή ομόψυχα αυτήν την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Δρούμε προληπτικά. Δρούμε μαζί. Δρούμε αποτελεσματικά, απομακρύνουμε όποιον μπορεί να βλάψει τα παιδιά από κοντά τους.

Έτσι επιτρέψτε μου ακόμα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία και σε μία άλλη ημέρα που εορτάζουμε σήμερα, την παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη της προωρότητας. Ένα στα δέκα μωρά παγκοσμίως γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες κύησης. Περίπου ένα εκατομμύριο μωρά που γεννιούνται πρόωρα χάνουν τη ζωή τους. Πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπνευστικής δυσχέρειας, ενώ μόνο το 30% των πρόωρων καταφέρνει να θηλάσει. Η χώρα μας στηρίζει με δομές, όπως με τις τράπεζες μητρικού γάλακτος, τα πρόωρα βρέφη. Ας ενημερωθούμε σχετικά με αυτό το ζήτημα και ας δράσουμε όλοι μαζί για την προστασία των βρεφών.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την Κυβέρνηση για την ενίσχυση του δικτύου προστασίας γύρω από τις γυναίκες. Χαιρετίζω την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος για το Κομβίον Πανικού, το Panic Button, το οποίο θα τοποθετείται στο «έξυπνο» κινητό κάθε γυναίκας-θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Άμα τη χρήσει του θα ειδοποιείται με ένα γραπτό μήνυμα, με ένα sms άμεσα η Αστυνομία ώστε να δράσει. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ένα χρόνο στη χώρα μας πιλοτικά και μετά από ένα χρόνο θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Με αυτά τα νομοθετήματα και με αυτές τις δράσεις απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας σε κάθε παιδί και σε κάθε γυναίκα που μας χρειάζεται.

Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για το έργο της».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: