Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αυτοδιοικητικές εκλογές – Αχαΐα: Οι ενδοΠΑΣΟΚικές συγκρούσεις και οι απόψεις υποψήφιων βουλευτών
ΠΑΣΟΚ

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Αχαΐα: Οι ενδοΠΑΣΟΚικές συγκρούσεις και οι απόψεις υποψήφιων βουλευτών


«Πρασινίζουν» οι δήμοι της Αχαΐας! Γεμίζουν με «πράσινους» υποψήφιους δημάρχους, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Οι οποίοι θ’ αναμετρηθούν μεταξύ τους! Κάτι σαν Κράμερ εναντίον Κράμερ…

Στην Αιγιάλεια, ο «πράσινος» δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος θα έχει αντίπαλό του τον επίσης «πράσινο» Κώστα Σπηλιόπουλο, ενώ στο ψηφοδέλτιο του «γαλάζιου» Χρ. Γούτου θα είναι και η «πράσινη» Βάσω Ψυχράμη!

Στη Δυτική Αχαϊα, ο «πράσινος» δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς θα έχει αντίπαλο δέος τον «πράσινο» Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Στον Ερύμανθο, η μάχη θα γίνει μεταξύ καταπράσινων υποψηφίων. Απ’ τη μια ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής κι απ’ την άλλη ο Διαμαντής Κανελλόπουλος και ο Δημήτρης Δριβίλας.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα για τους δημότες που είναι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ: Ποιον θα επιλέξουν;

Η «Π» απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα σε 6 υποψήφιους βουλευτές Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ.

-Εκτιμάτε ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτούς τους δήμους, για να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν;
-Εσείς τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν μπροστά σε αυτό το δίλημμα;

* Λακωνικότατα τα σχόλια της Κατερίνας Σολωμού και του Μαρίνου Σκανδάμη. Αμφότεροι, δεν ήθελαν να τοποθετηθούν επί του θέματος.
«Είναι λεπτά ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες…», ήταν η «μονολεκτική» ατάκα της κ. Σολωμού.

««Δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή τη διαδικασία… Είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς», ήταν η απάντηση του κ. Σκανδάμη.

Κατσικόπουλος: «Το εκλογικό σώμα δε θέλει ταμπέλες»

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ότι το εκλογικό σώμα δεν επιθυμεί τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων. Το μήνυμα, δηλαδή, που στέλνει το εκλογικό σώμα είναι όχι σε χρίσματα, όχι σε κομματικές ταμπέλες. Ο λόγος θεωρώ είναι ότι πολλοί ενεργοί πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους και, ανάλογα με τα προβλήματα στις περιοχές τους, καταρτίζουν πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς χωρίς κομματικό μανδύα και εξάρτηση.

Οι πολίτες, συνεπώς, θα κρίνουν, θα αποφασίσουν και θα επιλέξουν τον καλύτερο. Αυτόν που θα εκτιμήσουν πως μπορεί να δώσει περισσότερη αναπτυξιακή προοπτική στο δήμο τους.

Το ιδεατό, εκτιμώ, στους δήμους θα ήταν να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους δημάρχους κι ένα ψηφοδέλτιο για τους υποψήφιους συμβούλους και να μην χρειάζεται ο υποψήφιος δήμαρχος να τρέχει να μαζέψει 250-300 συμβούλους. Κάλλιστα, μπορεί ένας δημότη να θέλει να ψηφίσει τον τάδε δήμαρχο, αλλά σύμβουλο από άλλη παράταξη.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι στις δημοτικές εκλογές ολοένα και απομακρύνεται το κομματικό στοιχείο, κάτι που είναι θετικό».

Ταπεινός: «Ελεύθεροι να επιλέξουν με βάση δικά τους κριτήρια»

ΠΑΣΟΚ«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αυτοτέλειά της. Και πρώτα από όλους οφείλουν να το κάνουν αυτό στην πράξη τα ίδια τα κόμματα. Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και μακριά από κομματικές επιρροές, επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα κρίνουν ως κατάλληλα για να υλοποιήσουν τα σχέδια τοπικής ανάπτυξης που οι ίδιες οι κοινωνίες έχουν ανάγκη.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα.
Είναι άλλο να παράγεις πολιτική για την κοινωνία ευρισκόμενος σε άμεση επαφή με τους πολίτες και άλλο να κάνεις πολιτική για μικροκομματική κατανάλωση. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημά σας είναι ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν τον πλέον άξιο για να διοικήσει τον τόπο τους, με βάση τα δικά τους κριτήρια».

Αναργύρου: «Οι εθνικές εκλογές σκιάζουν τα πάντα…»

ΠΑΣΟΚ«Οι εθνικές εκλογές προηγούνται χρονικά των αυτοδιοικητικών. Σκιάζουν τα πάντα. Η αγωνία μας για τις αυτοδιοικητικές είναι μετέπειτα. Και αυτό ισχύει για όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά, θεωρώ πως η σύνταξη των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων εξ ανάγκης θα καθυστερήσει.

Επί της ουσίας του ερωτήματος, ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος έχει δηλώσει την αντίθεση του με την λογική των “χρισμάτων”. Αυτό σημαίνει ότι πολιτικές συμφωνίες και συνεργασίες υποψηφίων βουλευτών με υποψηφίους δημάρχους, περιορίζονται σε έναν… μικρόκοσμο.
Δεν σας λέω πως δεν γίνονται βολιδοσκοπήσεις ή κάποιοι δεν δηλώνουν τις προθέσεις τους, όμως είναι πολύ νωρίς να προκαταβάλουμε τι θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.

Σκεφτείτε, επίσης, το ενδεχόμενο να σχηματισθεί συνεργατική κυβέρνηση και πόσο η σύνθεσή της θα επηρεάσει και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο επίπεδο των συμμαχιών.
Ως εκ τούτου, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα μετά το πέρας των εθνικών».

Καρβουνιάρης: «Εχουν τη δυνατότητα και για μετεκλογική συνεργασία»!

ΠΑΣΟΚ«Η συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στον στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ένας… ευχάριστος πονοκέφαλος. Πρόσωπα με εμπειρία και εγνωσμένης αξίας θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών, δίνοντας τη δυνατότητα της επιλογής σε προγράμματα και συνδυασμούς.

Η δημοκρατία είναι γνωστό πως δεν έχει αδιέξοδα. Είναι δε προφανές το γεγονός πως επικεφαλής συνδυασμών που προέρχονται από την ίδια πολιτική μήτρα, έχουν τη δυνατότητα μετά τις εκλογές -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- να συνεργαστούν για το καλό του τόπου.
Σε κάθε περίπτωση, περιμένω κι εγώ όπως και όλοι οι πολίτες να διαβάσω τα προγράμματα ενός εκάστου, να συγκρίνω και να κρίνω.
Σημασία έχει η εκλογική διαδικασία να γίνει σε ένα κλίμα νηφάλιου πολιτικού λόγου όπου θα είναι εύκολο οι άξονες των προγραμμάτων να γίνουν κατανοητοί από όλους.

Αυτό είναι άλλωστε η πεμπτουσία της δημοκρατίας».

pelop

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: