Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αυτοψία στις εκβολές Αλφειού για τις πλημμύρες
Αυτοψία στις εκβολές Αλφειού για τις πλημμύρες

Αυτοψία στις εκβολές Αλφειού για τις πλημμύρες

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτοψία της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις εκβολές του ποταμού Αλφειού, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δήμο Πύργου για την έγκαιρη πρόβλεψη παράκτιων πλημμυρικών φαινομένων.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και επιλέχθηκε από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ αφού λήφθηκαν υπόψη, τα ιδιαίτερα ωκεανογραφικά, ακτομηχανικά, γεωμορφολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οι χρήσεις γης, αλλά και τα συμπεράσματα του ΠεΣΠΚΑ Δυτικής Ελλάδας που σχετίζονται με την τρωτότητα της περιοχής από φαινόμενα παράκτιας κατάκλυσης, τα οποία οφείλονται στην θαλάσσια δράση και ενισχύονται από τις πλημμυρικές απορροές του ποταμού Αλφειού, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, και όλες τις παράκτιες χρήσεις και δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Στόχοι του έργου είναι:

-Η ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου για την προσομοίωση της Παράκτιας Συνδυαστικής Πλημμύρας, και η εφαρμογή της για ιστορικά γεγονότα στην παράκτια ζώνη του Δήμου Πύργου, εκατέρωθεν της εκβολής του ποταμού Αλφειού.

-Η ανάπτυξη ενός μοντέλου εκτίμησης της παράκτιας επικινδυνότητας και τρωτότητας και η χαρτογράφησή τους.

-Η ανάπτυξη ενός, διεθνώς καινοτόμου, Συστήματος Έγκαιρης Πρόγνωσης Συνδυαστικής Παράκτιας Πλημμύρας, με θεώρηση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, και η εφαρμογή του στην παράκτια ζώνη του Δήμου Πύργου, εκατέρωθεν της εκβολής του ποταμού Αλφειού.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: