Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Αφήνει τον Οκτώβριο με μηνιαία κέρδη 10%
Αναζητούν τάση οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο: Αφήνει τον Οκτώβριο με μηνιαία κέρδη 10%


Ο Οκτώβριος, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις αποδείχθηκε θετικός μήνας για Διεθνείς Αγορές και Χ.Α., δίνοντας στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. μηνιαία κέρδη 10,26%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 18,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το +10,26% του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., είναι η καλύτερη μηνιαία απόδοση των τελευταίων 23 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2020 (+29,4%).

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 2,13% και ο ΔΤΡ κέρδη 5,11%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 10μηνου η ΕΧ, με απόδοση 20,75%.

Από εκεί και πέρα, σε θετικά πρόσημα έχουν γυρίσει οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη, ενώ περιμένουν τις ανακοινώσεις από Fed και BoE.

Πιο συγκεκριμένα, νέο ρεκόρ χτύπησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% που ήταν το ετήσιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% στην Ευρωζώνη και κατά 2,4% στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι 1/11 και 2/11 συνεδριάζει η Fed και στις 3/11 η BoE.

Δείχνουν να επιστρέφουν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,48% ανεβαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,04% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,57% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μετά από τρεις συνεχόμενες, ήπια, διορθωτικές συνεδριάσεις, οι αγοραστές επέστρεψαν στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινηθούν μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, όπως και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές βοηθήθηκαν σημαντικά από τα “πακέτα”, αποδείχθηκαν αρκετές να δημιουργήσουν θετικό κλίμα και διαθέσεις και να “αφήσουν χώρο” στους αγοραστές να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι περισσότερες πρωτοβουλίες των αγοραστών στα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που εκτός από τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έκλεισαν στο υψηλό ημέρας και 9 μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 871,25 μονάδες (+1,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 870,89 (+1,18%), μέσω των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε στις 874,28 (+1,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 874,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,57%.

Ο τζίρος στα 76,3 εκατ., από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΝΤΕΡ, ΣΑΡ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 76,3 εκατ., τα 71,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: