Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Αγριο sell off και κατάρρευση στηρίξεων

Χρηματιστήριο: Αγριο sell off και κατάρρευση στηρίξεων


Συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την υψηλή εξάρτηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών, η σημερινή, με την Εγχώρια Αγορά να παρακάμπτει τόσο τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, όσο και αυτές που αναμένονται, ή πιθανολογούνται και να συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική της κίνηση, προς ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Στα “high lights” της ημέρας, η “νηοπομπή” από κινήσεις “stop loss”, από τα τελευταία τυχόν εναπομείναντα αισιόδοξα χαρτοφυλάκια, μόλις οι “sellers” παραβίασαν μα χαρακτηριστική ευκολία, το “οχυρό” των 788 μονάδων και ουδείς μπορεί να προβλέψει την περαιτέρω πορεία του Χ.Α., ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μάλιστα ήταν τέτοιος ο “ενθουσιασμός” των εν δυνάμει πωλητών, που προς το τέλος της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν μέχρι και Α.Μ.Ε.Μ. για τους τίτλους των ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ (!)

Με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη να παραμένουν, όπως και για την κερδοφορία των Επιχειρήσεων στο δεύτερο μισό της χρονιάς, αυτό που δείχνει να έχει πρωτεύοντα ρόλο για τους ενεργούς επενδυτές είναι η διαφύλαξη του εναπομείναντος κεφαλαίου και η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ιδιαίτερα αν σε αυτό δεν συνηγορεί και η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

“Εις ώτα μη ακουόντων” συνεχίζουν να απευθύνονται οι εκτιμήσεις Εγχώριων επαγγελματιών που επισημαίνουν πως, “το γεγονός ότι γίνονται επιχειρηματικές συμφωνίες σε τέτοιο κλίμα και μάλιστα με τέτοια τιμήματα, είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Εγχώρια Αγορά”.

Εννοείται πως στη σημερινή συνεδρίαση, πρώτη είδηση, αν και αναμενόμενη, ήταν η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “η Ιντρακόμ Συμμετοχών, μέτοχος της Ιντρακάτ, γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της πώλησης από τις Εταιρείες Ιντρακόμ Συμ. και Intracom Technologies S.a.r.l. στην αγοράστρια ‘Winex Investments Ltd’, Εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, ποσοστού 31,7% της Ιντρακάτ, έναντι τιμής πώλησης 2,95 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 70.195.565,65 ευρώ. Η εν λόγω συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω εξωχρηματιστηριακής πράξης μεταβίβασης”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “πέραν της πώλησης ποσοστού της τάξης του 31,7% της Ιντρακόμ στην Winex Investments Limited, αναμένεται η πώληση επιπλέον ποσοστού 20% – 30% της Εισηγμένης, εκ μέρους των υπολοίπων βασικών μετόχων της, προς τους εφοπλιστές Ηλία Γκότση και Κώστα Αγγέλου”.

“Τελικά η Αγορά κάνει αυτό που είναι να κάνει, ακόμα και αν είναι γεμάτη deals και καλά αποτελέσματα”, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Υπάρχουν και τέτοιες περίοδοι μιας και η Ελλάδα, μετά από χρόνια ύφεσης και απραξίας, έκανε στροφή σαν Οικονομία και μπροστά της βρήκε την πιθανή αλλαγή τάσης των Ξένων.

Πόλεμος και πληθωρισμός έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντική αναταραχή. Μπορεί το 10ετες να σκαρφάλωσε πάνω από το 4%, από το 0,50% που είχε βρεθεί, παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη να βγει στις Αγορές.

Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και σε αρκετές Εταιρείες που προνόησαν και έχουν γεμάτα ταμεία για τα σχέδιά τους, από τις σημαντικές εκδόσεις ομολογιακών τα τελευταία 2 χρόνια.

Όλα δείχνουν ότι ο Τουρισμός θα πάρει πίσω ένα κομμάτι σε ανάπτυξη, που η Χώρα χάνει το 2022.

Αυτό δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες Οικονομίες, που σαφώς θα έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα.

Χρηματιστηριακά τώρα και στην φάση που διανύουμε, η Αγορά διορθώνει όλη την κίνηση του 2020 – 2022, χωρίς να βλέπει αποτελέσματα και deals.

Αυτό συμβαίνει σε μία μεγάλη τάση είτε ανοδική, είτε πτωτική.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα κρίνουν στο μέλλον ποιος έχει δίκιο. Οι αγοραστές, ή οι πωλητές της περιόδου.

Όπως ξέρουμε “το Χρηματιστήριο ανεβαίνει με λεφτά και πέφτει με ‘χαρτιά”. Είναι και ο μόνος παράγοντας που κινεί την Αγορά.

Είμαστε σε μία φάση που η ψυχολογία δεν αφήνει να σκεφτούμε θετικά. Περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων, μετά από πολλά χρόνια, από την ΕΚΤ, με ένα ευρώ που καταγράφει χαμηλό 20ετιας, με την Αγορά να έχει προεξοφλήσει το σύνολο της πιθανής αύξησης, το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι δύο κλάδοι που συνεχίζουν να είναι “hot”, ακόμα και σε αυτή την άσχημη Αγορά είναι η Πληροφορική και οι Κατασκευές.

Ο μεν πρώτος έκανε μία μεγάλη διόρθωση, μετά από ένα ράλι 3 ετών με πολύ μεγάλες αποδόσεις, έχοντας καταγράψει χαμηλό εδώ και αρκετές συνεδριάσεις και έχοντας δώσει και αγοραστικά σήματα.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος είναι σε φάση επιχειρηματικών ανακατατάξεων, με σκοπό την ετοιμασία για την επόμενη μέρα και τα έργα που έρχονται.

Παρατηρείται μία συγκέντρωση στους δύο κλάδους, με το δεδομένο να είναι η επόμενη μέρα και το τι έρχεται. Μόνο και μόνο με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε βάρος στους αγαπημένους κλάδους των τελευταίων ετών, ακόμα και μετά την σημαντική διόρθωση του τελευταίου διαστήματος.

“Μην ξεχνάμε και τον κλάδο της Ενέργειας που συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται τόσο από τις εξαγορές, όσο και τις νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, η συνεχιζόμενη αδυναμία στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, η αρνητική εικόνα και στον μη Τραπεζικό 25αρη και οι ελάχιστες κινήσεις των αγοραστών στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ συμπλήρωσε εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά ανοδική, στις τελευταίες δέκα, με αθροιστικές απώλειες 7,26%, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 17μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 24/2/2021 (774,8 μονάδες).

Η ίδια πορεία και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 18,48% και με το σημερινό κλείσιμο να παραπέμπει σε χαμηλά 17 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/2/2021 (441,14 μονάδες).

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 3,415%.

Σε νέα χαμηλά 20ετιας υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 808,44 (+0,36%) και 778,84 μονάδων (-3,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 779,99 (-3,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 779,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,21%.

Ο τζίρος στα 81,2 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΠΙΚ, ΜΠΕΛΑ, ΒΟΣΥΣ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,2), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (2,7), Εθνική (2,5), Motor Oil (2), ΔΕΗ (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), Jumbo (1,8), Μυτιληναίο (1,8), Ελ. Πετρέλαια (1,8) και Alpha Bank (1,7 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα, ασφαλώς και να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχεια (Alpha Bank -9,35%, Εθνική -4,48%, Eurobank -11,63%, Πειραιώς -10,8%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 492,23 (+1,08%) και 444,08 μονάδων (-8,81%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 445,18 (-8,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 443,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 9%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -9% του ΔΤΡ, είναι η μεγαλύτερο πτώση των τελευταίων 14 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/5/2021 (-10,93%).

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 490 μονάδων και πολύ χειρότερα χαμηλότερα των 450, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς 430 – 400 μονάδες. Για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του τις 518, 544 (ημερήσιο “stop short”), 550, 560 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap) και 588 – 600 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η Alpha Bank πούλησε το 51% των POS με τίμημα 157 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία Alpha Bank – Nexi προβλέπει πρόσθετο τίμημα ως 60 εκατ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων, πληρωτέων ως το τέταρτο έτος λειτουργίας της Nexi Payments Greece και υπό την αναβλητική αίρεση επίτευξης ορισμένων οικονομικών στόχων.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου αμετάβλητοι επέπλευσαν μόνο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα λήψης του υπολοίπου καθαρού μερίσματος της χρήσης 2021, ύψους 0,66949775 ευρώ ανά μετοχή.

Αν η μετοχή χάσει την πρώτη στήριξη στα 17,43 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 16,60 – 16,38 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Στα 18,54 ευρώ, η αντίσταση – κλειδί για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “εκτιμήσεις για έσοδα της τάξης του 1,06 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις των πρώτων οικιστικών projects στο Ελληνικό, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας του έργου, διατυπώνει αναλυτικά στο ενημερωτικό δελτίο για το νέο ‘πράσινο’ retail bond των 230 εκατ. ευρώ, η Διοίκηση της Lamda Develοpment”.

Από την άλλη, μεταξύ 4,7% και 5,2% ορίστηκε το εύρος του επιτοκίου για το επταετές ομόλογο που εκδίδει η Lamda Development, η διάθεση του οποίου ξεκινά αύριο.

Ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (-4,54%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 20 μηνών. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της τα 6,00 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και να κινηθεί προς τη ζώνη 6,54 – 6,73, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Μυτιληναίος (-3,61%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 16μηνου. Η πρώτη αντίσταση στα 14,66 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 15,22 – 15,31 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση, η επόμενη στήριξη στα 12,36 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: