Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Απογοήτευσαν τράπεζες και… τζίρος

Χρηματιστήριο: Απογοήτευσαν τράπεζες και… τζίρος


Με θετικό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές προσπαθούν, στην λογική του “window dressing” και παίρνοντας βοήθειες και από το θετικό ξεκίνημα στο NYSE, να μετριάσουν τις απώλειες, πριν ολοκληρωθεί το πρώτο χρηματιστηριακό εξάμηνο και την ίδια ώρα διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, παραδέχτηκε ότι “η Κεντρική Τράπεζα υποτίμησε τον πληθωρισμό” και αναγνώρισε ότι “υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, αλλά αυτή δεν είναι αναπόφευκτη”.

Από μεγάλη απόσταση προσπάθησε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στην Ευρώπη και το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την σημαντική υποαπόδοση του ΓΔΧΑ, σε σχέση με τις επιδόσεις των κύριων Ευρωπαϊκών δεικτών και πολύ περισσότερο από την καθαρή αξία συναλλαγών, ο οποία παραπέμπει σε Αυγουστιάτικη συνεδρίαση και στο “peak” των διακοπών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πρωτοβουλίες που πήραν στο δεύτερο μισό των συναλλαγών οι λίγοι πωλητές σε Τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ (-2,07%), αποδείχθηκαν αρκετές, προκειμένου να γυρίσουν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Έτσι και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την απόλυτη απουσία των Ξένων χαρτοφυλακίων και μάλιστα με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.

Κινήσεις “ωραιοποίησης” των αποτιμήσεων μπορεί να συνεχιστούν, έστω και με “rotation” στους Βαρύδεικτους τίτλους, όμως η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, ασφαλώς και δεν δημιουργεί προβληματισμούς σε όσους παραμένουν εκτός Αγοράς και με πιστωτικά υπόλοιπα στα χαρτοφυλάκιά τους.

“Η θέση των μετρητών στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών έπιασε ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ανώτατο επίπεδό τους που είχε σημειωθεί το Μάρτιο του 2020 στην κορύφωση της πανδημίας” σύμφωνα με την JP Morgan.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σαν καλύτερο σενάριο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει αυτό του επιλεκτικού ενδιαφέροντος σε επιμέρους τίτλους, αλλά η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, μάλλον αναβάλλεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ή τουλάχιστον όσο δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα συναλλαγών και ανακυκλώνονται τα ήδη υπάρχοντα.

Μόνο διέξοδος που μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή, η ενεργοποίηση μεγάλων Εγχώριων και Ξένων χαρτοφυλακίων, όμως αυτό το σενάριο δεν δείχνει να έχει μεγάλες πιθανότητες, με τόσα μέτωπα ανησυχιών να παραμένουν ανοιχτά (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, αύξηση των επιτοκίων, ομολογιακές αποδόσεις, αναταράξεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, φόβοι για επερχόμενη ύφεση – στασιμοπληθωρισμό, γεωπολιτικές ανησυχίες, πιθανή εκλογική αναμέτρηση κ.λ.π.), εκτός και αν υπάρξει ριζική αλλαγή στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επόμενο είναι τζίρος και ενδιαφέρον να σημειώνουν καθίζηση, κάτι που επιτείνεται και από την επερχόμενη Θερινή ραστώνη, με όλο και περισσότερους επαγγελματίες του χώρου να έχουν πάψει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, αλλά με τον προγραμματισμό των διακοπών τους.

Επιστροφή των ανοδικών διαθέσεων, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 3,804%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 30 Δεκεμβρίου 2022.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον ΓΔΧΑ εβδομαδιαία κέρδη 1,14%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,65%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 6,55% και ο ΔΤΡ απώλειες 9,15%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,3), Εθνική (2,7), Μυτιληναίο (2,1), Alpha Bank (2,1), ΔΕΗ (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2), Motor Oil (2) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει υποσχέσεις για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου (Alpha Bank -2,92%, Εθνική -3,50%, Eurobank -0,33%, Πειραιώς -0,16%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 535,7 (+0,63%) και 521,45 μονάδων (-2,04%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 522,53 (-1,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 522,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,88%.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο εν λόγω δείκτης να αφήσει πίσω του τις 550, 562 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap), 590 – 603 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και 626 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 490, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς τις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “για τις 12 Ιουλίου, από τις 28 Ιουνίου μετατέθηκε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ‘Αριάδνη’, που αφορά στην πώληση συνολικής απαίτησης σχεδόν 14 δισ. ευρώ (απορρέει από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, των υπό ειδική εκκαθάριση Τραπεζών). Στη δεύτερη φάση έχουν περάσει, ως γνωστόν, δύο Επενδυτικά Σχήματα. Από τη μια το mega consortium, που απαρτίζουν οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue και Cepal και από την άλλη η Ellington η οποία το προηγούμενο διάστημα αναζήτησε συνεπενδυτές”.

Καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο “επέπλευσαν” οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,21%), ΕΕΕ (+1,64%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,47%), ΕΛΠΕ (+0,77%), ΜΠΕΛΑ (+3,12%), ΟΤΕ (+0,06%), ΣΑΡ (+0,15%), ΤΕΝΕΡΓ (+2,92%) και TITC (+0,36%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,74%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,4340925612 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,4123879331 ευρώ ανά μετοχή).

Επίσης, σήμερα ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Reggeborgh στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή του Ελλάκτωρα (+0,47%) και θα διαρκέσει έως 26 Ιουλίου. Δεν εμφανίστηκε στο ταμπλώ εντολή αγοράς σε αυτή την τιμή, πιθανότατα, γιατί δεν έχει σκοπό να βγάλει την Εταιρεία από το Χ.Α. ο βασικός μέτοχος.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-2,06%), που επέστρεψε σε τιμές χαμηλότερες των 2,00 ευρώ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του “Χαμαιλέοντα”, “η χθεσινή Ολομέλεια της ΡΑΕ, αποφάσισε ότι ο Διαχειριστής θα έχει WACC 6,1% για τη ρυθμιστική περίοδο 2022 – 2025”. H Ενεργειακή Αγορά εκτιμά ότι με αυτό το WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου), αισθητά κατώτερο από το 7,52% που είχε εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ σε περιβάλλον αυξητικών επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων, η πραγματοποίηση κρίσιμων επενδύσεων που έχει προγραμματίσει ο Διαχειριστής καθίσταται προβληματική.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής είναι σαφώς επιδεινούμενη και για να αλλάξει προς το θετικότερο θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,295 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 2,35 – 2,40 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,96 ευρώ, θα φέρει “νηοπομπή” από κινήσεις “stop loss”.

Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Περιστέρη, επέστρεψαν οι εκτιμήσεις για επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (+2,92%) και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 18,38 ευρώ (+5,09%). Για τη μετοχή, που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τελευταία, θεωρητική, αντίσταση στα 19,68 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 17,30 – 16,97 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 16,24 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Συνεχίζει να κινείται με αυξημένο volatility η μετοχή της ΔΕΗ (-2,07%), που συμπλήρωσε 11 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 6,00 ευρώ. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,93 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 6,58 – 6,78 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 5,15 – 5,00 ευρώ, η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΛΧΑ (0%), αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 1,412 ευρώ (+1,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητη. Η μετοχή συνεχίζει να απογοητεύει με την χρηματιστηριακή της συμπεριφορά και για να βελτιώσει το ημερήσιο διάγραμμά της, πρέπει να αφήσει πίσω της τα 1,58 – 1,60 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), τα 1,646 (ημερήσιο “stop short”) και τα 1,74 – 1,79 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 1,38 ευρώ, η μετοχή θα “βάλει πλώρη” για νέα χαμηλά 20 μηνών.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: