Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Δεύτερη συνεδρίαση στα ρηχά
Χρηματιστήριο: Στάσιμος ο ΓΔ, μίνι ράλι στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Δεύτερη συνεδρίαση στα ρηχά


Συνεχίζεται η επιφυλακτική εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς σήμερα ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και τα βλέμματα όλων των επενδυτών του Κόσμου είναι στραμμένα στις αυριανές ανακοινώσεις.

Οι Αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, όμως οι σημερινές ειδήσεις από την Σουηδία, έφεραν δεύτερες σκέψεις και αύξησαν την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 1%, περισσότερο από ότι αναμενόταν και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, αναγκάζοντας τους αναλυτές να επισημάνουν πως, “πιθανότατα βρισκόμαστε στο σημείο, όπου οποιαδήποτε αποτυχία Κεντρικής Τράπεζας να μεταδώσει ένα τολμηρό μήνυμα, θα κατέστρεφε το Νόμισμά της”.

“Με τις τιμές να αυξάνονται πέντε φορές ταχύτερα από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας και τη Λίρα να πέφτει σχεδόν καθημερινά, η BoE μπορεί να χρειαστεί να υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους επιταχύνοντας τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης”, γράφει το Bloomberg, εν όψει και της, εξ αναβολής, συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας.

Συνεδρίαση καταλυτικής σημασίας η σημερινή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήλθε να ακυρώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, το χθεσινό “άλλοθι” που ήθελε η εικόνα της χθεσινής συναλλακτικής εγκατάλειψης να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αργία του Λονδίνου, λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η απαράδεκτη, συναλλακτικά, εικόνα επαναλήφθηκε και σήμερα και αν οι λίγοι αγοραστές έχουν να “υπερηφανεύονται” ότι μέσω του “stock picking”, το Χ.Α. συνεχίζει να επιδεικνύει καλύτερη, βραχυπρόθεσμα, εικόνα από τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ασφαλώς και δεν υπάρχει νουνεχής παράγων της Αγοράς, που να πιστεύει ότι με αυτός τους τζίρους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Μπορεί τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα εξαμήνου που έχουν ανακοινώσει οι Εισηγμένες, να συνηγορούν για ιστορικά υψηλές επιδόσεις, όμως πόσοι διαβάζουν τα αποτελέσματα αυτά και πολύ περισσότερο, πόσοι μετουσιώνουν τις ανακοινώσεις των Εταιρειών σε επενδυτικές κινήσεις, προχωρώντας σε τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα;

Δυστυχώς, η παρατεταμένη εικόνα συναλλακτικής απαξίωσης, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών, αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε σκέψη – διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα στο Χ.Α. να δραστηριοποιούνται οι ίδιοι και οι ίδιο traders, ανακυκλώνοντας την ίδια ρευστότητα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Beta Sec., “από το μέτωπο των αποτελεσμάτων εξαμήνου, την Τετάρτη ανακοινώνουν οι Viohalco και AS Company. Την Παρασκευή οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις ολοκληρώνονται με τα αποτελέσματα των ΕΥΔΑΠ και MIG. Τέλος την ίδια ημέρα, οι μετοχές της Ιντρακόμ Συμμετοχών θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 12 λεπτών ανά μετοχή”.

Νέα ανοδική κίνηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 4,457%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ανηφορίζοντας μέχρι τις 842,03 μονάδες (+1,04%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 835,09 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 833,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος απελπισίας στα 42 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 42 εκατ., τα 39,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,9), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (3,5), Εθνική (3), Alpha Bank (2,1), Μυτιληναίο (2,1), ΔΕΗ (2), Jumbo (2), Ελ. Πετρέλαια (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9) και Motor Oil (1,7 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Πειραιώς (+0,08%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι Alpha Bank (+1,46%) και Εθνική (+1,38%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+2,39%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αναρριχόμενος μέχρι τις 572,10 μονάδες (+2,23%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 569,76 (+1,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 568,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,59%.

Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 558 – 568 (συνωστίζονται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων), μπορεί να δώσουν κίνηση προς τις 573 (ημερήσιο “stop short”) και 589 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 601 μονάδες.

Προσοχή, επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 550, μπορεί να ανοίξει την “καταπακτή” προς τις 542 και 500 – 490 μονάδες.

Σχετική υπεροπλία των “κόκκινων” μετοχών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υπεραπέδωσαν οι ΜΠΕΛΑ (+2,96%), ΒΙΟ (+0,14%), ΔΕΗ (+1,16%), ΕΛΠΕ (+0,94%), ΕΛΧΑ (+0,71%), ΟΠΑΠ (+1,23%) και TITC (+0,36%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “ταχύτητα ανεβάζει το project του Ελληνικού. Πέρα από τα έργα Υποδομών με Ανάδοχο την Άβαξ, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μέσα στο 2023 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η θεμελίωση του Οικιστικού Πύργου στη Μαρίνα, ενώ συνεχίζει η ωρίμανση των υπόλοιπων Οικιστικών Έργων (βίλες και condos) στο Παραλιακό Μέτωπο, που θα φέρουν και τις πρώτες εισπράξεις για τη Lamda Development έως το τέλος του 2022. Παράλληλα, έως το τέλος της χρονιάς, η Διοίκηση της Εταιρείας θα προχωρήσει στη δημοπράτηση νέων διαγωνισμών για το Mega Mall στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, για το Εμπορικό Κέντρο Marina Galleria (στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά), αλλά και για τον Πύργο Γραφείων και μικτών χρήσεων (που αφορά σε συνεπένδυση της Lamda Developemnt και της Brook Lane Capital, η οποία θα ελέγχει το 70%)”.

Σαν μην έφταναν όλα τα άλλα, σήμερα ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (-1,77%) έδωσε και ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,20 ευρώ. Η μετοχή που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, έχει σαν επόμενη στήριξη τα 5,60 ευρώ. Για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 6,27 – 6,32 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 4,35 ευρώ (+2,23%) στη συνέχεια υποχώρησε η μετοχή της Quest (-0,94% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), θέτοντας σε αμφιβολία όσους υποστήριζαν ότι οι ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις “profit taking” από Ξένο Fund, που έστειλαν, πρόσφατα, την μετοχή σε χαμηλά 17 μηνών. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 4,31 – 4,40 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 4,60 (ημερήσιο “stop short”) και 4,86 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παραβιαστεί η στήριξη στα 4,00 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Jumbo (+2,96%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων εξαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων. Στα 15,58 ευρώ η επόμενη σημαντική αντίσταση. Σε περίπτωση που επικρατήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, οι στηρίξεις στα 14,50 – 14,06 (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και στα 13,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: