Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Jumbo έκλεψαν τις εντυπώσεις
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «τσεκάρουν» οι αγοραστές

Χρηματιστήριο: ΕΤΕ και Jumbo έκλεψαν τις εντυπώσεις


Συνεδρίαση δύο όψεων αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ξεκίνησε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως στο δεύτερο μισό οι “buyers” πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, Γύρισαν τους βασικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι αγοραστές είχαν σήμερα βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ η γενικότερη, περιρρέουσα, ατμόσφαιρα παραμένει θετική, όμως από την άλλη τα υψηλά 101 μηνών, βάζουν όλο και περισσότερους από τους traders, στον πειρασμό κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την θετική ψυχολογία, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, όμως από εδώ και ψηλότερα η εικόνα της Αγοράς έδειξε ότι η αναρρίχηση δεν θα είναι “Ανοιξιάτικη βόλτα στο πάρκο”, για τους “καθυστερημένους” που σπεύδουν να “ανέβουν στο τρένο”.

Επιμένουν οι πληροφορίες από Ξένους Διαχειριστές, “για μεταφορές κεφαλαίων από την Τουρκία στην Ελλάδα, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Γείτονα Χώρα”.

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του, για πρώτη φορά μετά το 1999, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη “λόγω της αστάθειας της Αγοράς, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία”.

Μένοντας στους Ξένους και σύμφωνα με το Axianumbers Ιανουαρίου, δημιουργήθηκαν 1141 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 747 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €97,91 εκατ. κατά το μήνα Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €97,91 εκατ. τον Ιανουάριο (να υπολογιστεί η πώληση ιδίων μετοχών από τη Μυτιληναίος στη Fairfax, μία συναλλαγή αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ). Σημαντική η αύξηση των ενεργών μερίδων (μερίδες επενδυτών που έκαναν έστω μία πράξη) τον Ιανουάριο, που ανήλθαν στις 24422, έναντι 18366 ενεργών μερίδων το Δεκέμβριο. Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,39% για τους Αλλοδαπούς και 36,61% για τους Ημεδαπούς.

Η είδηση της ημέρας, έστω και αναμενόμενη, ήταν η ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για το 58,5733% της MIG που δεν κατέχει, στα 0,1668 ευρώ ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών, βγήκε εντολή αγοράς ψηλότερα από τα 0,1668 ευρώ, που ώθησε την μετοχή της MIG μέχρι τα 0,170 ευρώ (+1,92%), η οποία όμως κατέρρευσε γρήγορα υπό την πίεση των επιθετικών πωλήσεων στην τιμή της δημόσιας πρότασης. Ο τίτλος σήμερα διακίνησε 84,5 εκατ. τεμ.

Με όλα τα παραπάνω, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι φήμες, με αποτέλεσμα οι μισές Εταιρείες να είναι υποψήφιες εξαγοράς και οι άλλες μισές να σκέφτονται την υποβολή δημόσιας πρότασης για τις μετοχές τους, οπότε και λόγω των ενισχυμένων αποτιμήσεων, ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Προσοχή απαιτεί και η κινητικότητα που σημειώνεται στα θεωρούμενα “penny stocks”, καθώς εκεί όσο εύκολα εμφανίζονται επιθετικοί αγοραστές, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστούν στην πρώτη αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, την οποία εκφράζει στη στήλη ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.), “η άνοδος που έχει παρατηρηθεί ως τώρα στο Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, συμβαδίζει και με την αύξηση των συναλλαγών. Η επίδοση αυτή είναι αναγκαία συνθήκη για τον υγιή βηματισμό της Αγοράς. Η Λιανική έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται πιο έντονα, καθώς η αξία των χαρτοφυλακίων έχει δυναμώσει και ο βαθμός αυτοπεποίθησης στις κινήσεις στο ταμπλώ έχει βελτιωθεί. Η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει ξαναποκτήσει οπαδούς και οι αποδόσεις που καταγράφονται, έχουν στρέψει σημαντικό μέρος του Επενδυτικού Κοινού στην αναζήτηση της επόμενης μεγάλης ευκαιρίας, στα ‘ξεχασμένα μικρά’ της Αγοράς”.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι πως όσοι προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, “δεν τραβάνε μάρκες από το τραπέζι”, αλλά αναζητούν την επόμενη “επενδυτική ευκαιρία”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, όπου και θα ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο αριθμός των Ελληνικών μετοχών (9 σήμερα). Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley δεν βλέπει αύξηση του αριθμού των Ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, ή αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις Αναδυόμενες Αγορές. Η Société Générale, στους τελευταίους υπολογισμούς της, πιθανολογεί την προσθήκη της Motor Oil, ενώ δεν αποκλείει να συμβεί το ίδιο με τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και των Ελ. Πετρελαίων.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, για όλους τους Εκδότες, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,46% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,60% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,148% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1062,16 (-0,21%) και 1080,71 μονάδων (+1,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1074,65 (+0,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1074,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,98%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε υψηλά 101 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/9/2014 (1086,5 μονάδες).

Ο τζίρος στα 149 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΜΙΓ, ΦΡΛΚ, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΜΙΓ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 149 εκατ., τα 118,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: