Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκριναν το πρόσημο
Χρηματιστήριο: Με stock picking ακουμπά τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκριναν το πρόσημο


Συνεδρίαση στην οποία ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και κίνησε στενού εύρους που οριακά ξεπέρασε τις πέντε μονάδες, την ώρα που οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές δείχνουν να διακρατούν τα μικρά κέρδη τους, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο στο 6,5%, από 7,1% τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 5,7%, από 6% το Νοέμβριο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.

Επίσης, κατά 1000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 205000 αιτήσεις, στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιανουαρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση, έκαναν λόγο για 215000 αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές συστήνουν επιφυλακτικότητα, ενόψει της εκκίνησης των εταιρικών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου του 2022, η οποία ξεκινά ουσιαστικά αύριο Παρασκευή με τις μεγάλες Αμερικανικές Τράπεζες (BlackRock, BofA, JP Morgan και Citigroup) να “ανοίγουν την αυλαία”.

Προσοχή, καθώς την Δευτέρα η Wall Street είναι σε αργία (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Από την άλλη, τα νέα δεν φάνηκαν να επηρεάζουν αρνητικά, ή θετικά την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών και έτσι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κλήθηκε να κινηθεί ιδίοις δυνάμεις.

Δυστυχώς, τόσο η καθαρή αξία συναλλαγών, όσο και η εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήλθαν να επιβεβαιώσουν της ανησυχίες της στήλης, για έλλειψη βοηθειών από τις Βαρύδεικτες μετοχές, με τους περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως η στρατηγική αποεπένδυσης που ανακοινώθηκε χθες από το ΤΧΣ αναμένεται να επηρεάσει την πορεία του Χ.Α., με τον Τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Και αν η στάσιμη – επιφυλακτική εικόνα των Τραπεζικών μετοχών ήταν αναμενόμενη, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις – λεπτομέρειες που αφορούν την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ασφαλώς και αιφνιδίασε αρνητικά η εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,18%) και Ελλάκτωρ (+4,37%) έδειξαν διαθέσεις ουσιαστικής ανοδικής κίνησης. Να σημειωθεί ότι το τελικό +1,21%, ήταν αποτέλεσμα “μαγικών” από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τον τίτλο στο υψηλό ημέρας.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που επέστρεψαν, εκ νέου, “έξω από το επενδυτικό ραντάρ” των traders, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εξαιρετικά κακή τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά οι “κόκκινες” μετοχές ήταν περίπου διπλάσιες των “πράσινων”, συσχετισμός που ελάχιστα “καλλωπίστηκε” προς τέλος και άφησε ιδιαίτερα αρνητικά συμπεράσματα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Με τα παραπάνω δεδομένα και αν συνεχιστεί η διολίσθηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, είναι βέβαιο ότι θα κοντύνει ο πήχης των προσδοκιών, για κάτι σημαντικά καλύτερο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Μετά τα νέα από τις ΗΠΑ, συνεχίστηκε και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,17% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,50% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,014% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 966,08 (+0,25%) και 961,29 μονάδων (-0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 961,3 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 964,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος στα 74,6 εκατ., από τα οποία τα 23,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΤΕΚ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΓΚΜΕΖΖ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ) ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,6 εκατ., τα 68,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (4,3), Εθνική (3,6), Μυτιληναίο (2,9), Alpha Bank (2,7), ΔΕΗ (2,7), Motor Oil (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και Jumbo (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την συνέχεια (Alpha Bank +0,18%, Εθνική +0,15%, Eurobank +0,35%, Πειραιώς +0,86%), καθώς οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.

Μεταξύ 702,43 (+0,27%) και 694,7 μονάδων (-0,83%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 701,05 (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 702,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,32%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 616 μονάδων. Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 690, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 740 και 752 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις, 655, 606 και 594 – 582 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με βάση τις πρώτες αντιδράσεις της Αγοράς, μετά την ανάγνωση του περιληπτικού σημειώματος της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η διαδικασία για Ιδιωτικές συναλλαγές χαρακτηρίζεται χρονοβόρος καθώς πρέπει, για λόγους ανταγωνιστικότητας και διαφάνειας, να περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία, είτε στην αρχή, είτε στο τέλος της συναλλαγής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει, είναι η υποβολή προσφοράς με premium έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Ταυτόχρονα, η Αγορά θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση βασικών όρων της κατ’ αρχήν συμφωνίας (υπό όρους συμφωνία) μεταξύ του Επενδυτή, που υπέβαλε την αυτόκλητη προσφορά και του ΤΧΣ, προκειμένου να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, αποτελεί ‘αχίλλειο πτέρνα’ καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για τον Επενδυτή που ‘ανοίγει το χορό’. Με βάση την στρατηγική αποεπένδυσης, που δούλεψε η Rothschild και ενέκριναν ΥΠΟΙΚ και ΤΧΣ, το Τελευταίο δύναται να προχωρά σε διάθεση ποσοστών σε Τράπεζες ίσο, ή μεγαλύτερο του 5%, μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, ή δημόσιας εξαγοράς. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση διάθεσης του 1,4% της Eurobank, που κατέχει το ΤΧΣ, παρ’ ότι το ποσοστό υπολείπεται του 5%, καθώς αφορά στο σύνολο της συμμετοχής του”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,18%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,37%), ΒΙΟ (+0,47%), ΜΠΕΛΑ (+1,21%) και TITC (+0,73%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΟΤΟΕΛ.

Επιθετική επιβίβαση “διορατικών” χαρτοφυλακίων στην μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,18%) και συνεχή πονταρίσματα για ειδήσεις στις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 182 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στα 10,62 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη 11,80 – 12,04 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και κλείσιμο σε υψηλά 5 μηνών για τον Ελλάκτωρα (+4,37%). Στα 1,664 το ημερήσιο “stop long”, στα 1,66 – 1,64 η επόμενη στήριξη (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στα 2,15 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Δείχνει να έμεινε από ανοδικά “καύσιμα” η μετοχή της Viohalco (+0,47%), άσχετα αν μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Στα 3,99 το ημερήσιο “stop long” και οι επόμενες στηρίξεις στα 3,91 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,80 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο πάνω από τα 4,39 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: