Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Η αλλαγή σκηνικού και τα σενάρια
Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι στις 900 μονάδες ο ΓΔ

Χρηματιστήριο: Η αλλαγή σκηνικού και τα σενάρια


Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα στα διεθνή, για έβδομη συνεχόμενη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 4.136,48 μονάδες ο S&P500, από τις 15.476,43 ο DAX, από τις 7.901,80 ο FTSE100 και από τις 1,033,44 μονάδες ο Γενικός Δείκτης συμπληρώνοντας ένα σερί που είχε να καταγραφεί έντεκα χρόνια. Ακόμη μία ένδειξη της δυναμικής επαναφοράς του χρηματιστηρίου, αποτυπώνοντας ανάλογη μεταβολή ενός σημαντικού μέρους της εγχώριας επιχειρηματικότητας, της οικονομίας.

Στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να προκαταλάβουν την τακτική των κεντρικών τραπεζών, κυρίως των Fed, ΕΚΤ. Η ανακοίνωση την Παρασκευή των στοιχείων για την αγορά εργασίας τις ΗΠΑ εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική Πάουελ όσον αφορά επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αγορών ομολόγων κ.λ.π για αυτό και η διόρθωση στην Wall Street. Ωστόσο κοινή είναι η εκτίμηση, πως είτε αργότερα είτε συντομότερα η Fed θα “κορυφώσει” τα επιτόκια. Μία από τις παραμέτρους προεξόφλησης που συνεκτιμώνται για τον Φεβρουάριο.

Στα καθ’ ημάς, η αλλαγή σκηνικού ξεκάθαρη αποτυπώνεται σε εισροές/ αξία συναλλαγών, ενεργούς επενδυτές, intraday-trading εντολές, εκθέσεις επενδυτικών οίκων, παρουσιάσεις και προπάντων εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, διεργασίες μαζί με οικονομικά αποτελέσματα και σχεδιασμούς. Ενδιαφέρον το ότι -προσώρας- η αγορά δεν επηρεάζεται τόσο από τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο.

Περισσότερα από 100 εκατ. σταθερά ο μέσος ημερήσιος τζίρος με αύξηση την τελευταία εβδομάδα της συναλλακτικότητας σε τεμάχια, λόγω της θεαματικής ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας μετοχών των mid caps.

Intracom Holdings, ΚΛΜ αλλά και Attica Bank όπως και Intrakat και MIG, Attica Συμμετοχών, ΑΝΕΚ στο προσκήνιο προσδίδοντας μεταβλητότητα με συνακόλουθη αύξηση των ενεργών traders στα χαμηλότερα της αγοράς.

Το πέρασμα της Κλουκίνας-Λάππας στην Intracom Holdings- σύμφωνα με την Σοφία Εμμανουήλ- που θα χρησιμοποιηθεί ως “όχημα” για την εισαγωγή της Intracom Properties στο ΧΑ ήταν από τις εξελίξεις που χαρακτήρισαν την εβδομάδα.

Παράλληλα οι εξελίξεις στο καρέ MIG-Attica Συμμετοχών-ΑΝΕΚ-Πειραιώς μετά την σφήνα Ηλιόπουλου/SeaJets, την εμφάνιση και δεύτερου παίκτη (στη MIG) φέρνουν…τρικυμία, με ενδεικτικά όσα αποκαλύπτει ο ΧΑΜαιλέων για τα επόμενα επεισόδια.

Επίσης ο μηδενισμός της συμμετοχής του Ellington στο μ.κ της Attica Bank, οι συζητήσεις με την Thrinvest Holdings η απορρόφηση και της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας από την Παγκρήτια διαμορφώνουν νέο σκηνικό στις μη συστημικές.

Όπως και η θετική -χρηματιστηριακά- υποδοχή της αγοράς της υπερκάλυψης της αμκ της Intrakat συνδυαστικά με την άνετη απορρόφηση της προσφοράς των νέων μετοχών.

Αλλά και η επιβεβαίωση της ΒΙΣ πως η διοίκηση Φιλίππου έχει μία κατ’ αρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος από ισχυρό ξένο όμιλο λειτουργεί σαν ακόμη μία αφορμή για έξαρση της “οχηματολογίας” τάση που ενισχύει τη μόχλευση κυρίως στα mid&small caps. Ειδικότερα σε εισηγμένες με περιορισμένη ελεύθερη διασπορά, χαμηλή χρηματιστηριακή αξία και προσωποπαγή διοικητικά συμβούλια.

Στις 1.573,07 μονάδες ο FTMidCap με μεταβολή 11,45% από την αρχή του έτους επανέρχεται με αξιώσεις τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες, με τους traders να αναζητούν τις μετοχές που δεν έχουν ακολουθήσει την άνοδο.

Στις 793,88 ο ΔΤΡ με απόδοση μεγαλύτερη του 20% μακράν η ισχυρότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών. Κορυφαία με 32% η Πειραιώς στα 1,90 ευρώ, με την Alpha Bank στα 1,255 (25,50%), την Eurobank στα 1,35 (25,12%) και “νέο τοπικό υψηλό”, ενώ με 16,89% στα 4,38 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Στις 2.514,26 ο FTSE25 με 11,67% αλλά με ΤΙΤΑΝ, AEGEAN, Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Sarantis να έχουν μεταβολή μεγαλύτερη και ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, Lamda Development, Jumbo, Motor Oil με δυναμική long.

Ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ το θεαματικό 4,03% στα 14,46 ευρώ επαναφέρει τη μετοχή σε “υψηλά σχεδόν 12ετίας”, ενώ για τη Motor Oil το 1,61% στα 22,76 ευρώ συνεκτιμάται με την επικείμενη (στις 9/2) ανακοίνωση της 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Αύριο εισάγονται Συμβόλαια επί μετοχών των AEGEAN, Autohellas, Quest, ElvalHalcor, Intrakat, AVAX στην αγορά Παραγώγων, και προϊόντων δανεισμού για τις Intrakat, AVAX.

Στα υπόψη η κινητικότητα/άνοδος με αυξημένες συναλλαγές σε Dimand, Premia, Frigoglass, Κυριακούλης, Kέκρωψ από τα hot των mid&small caps της Παρασκευής.

Η ισχύς από αύριο του εμπάργκο της Ε.Ε για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα διύλισης, οι εξελίξεις με την κατάρριψη του κινεζικού “μπαλονιού” από τις ΗΠΑ (πάνω από τον εναέριο χώρο τους), η ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων (CPI Γερμανίας), αποτελέσματα 2022 (αύριο Activision, Pinerest κ.α. ) μένει να τιμολογηθούν από τους επενδυτές, κυρίως τους πιο βραχυπρόθεσμους.

Με αυτά, στο ΧΑ κοινή είναι η πεποίθηση πως η συντήρηση/αναδιάταξη δυνάμεων θα έχει διάρκεια μερικών συνεδριάσεων στα όρια της σημαντικής περιοχής των 1.040-1.050 μονάδων. Από αυτό το επίπεδο ξεκίνησε πριν οκτώ χρόνια η χαμηλή διαδρομή του χρηματιστηρίου.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: