Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος με τον τζίρο σε… έλλειψη
Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι στις 900 μονάδες ο ΓΔ

Χρηματιστήριο: Μικρή άνοδος με τον τζίρο σε… έλλειψη


Ευδιάκριτα επιφυλακτική η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed ολοκληρώνεται σήμερα, με τους επενδυτές να περιμένουν άλλη μια αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (θα είναι η έκτη αύξηση από την αρχή του χρόνου και η τέταρτη διαδοχική κατά 75 μονάδες). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, ενώ αύριο την σκυτάλη παίρνει η BoE.

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μία Αγορά χωρίς ρυθμό, νεύρο και ενδιαφέρον, που έχει την καταπληκτική ικανότητα, εκεί που δίνει κάποια ψήγματα αισιοδοξίας, εκεί να απογοητεύει και τους τελευταίους συγκρατημένα αισιόδοξους, που παρακολουθούν τις συναλλακτικές της επιδόσεις.

Από την άλλη, για μία ακόμα συνεδρίαση δεν έλλειψαν τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας έξι τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου) και μαζί με αυτούς τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Και ενώ συνεχίζεται το “rotation” στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να διακρατούν τα πρόσφατα κεκτημένα, ή και να κινούνται και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, το κοντέρ της συναλλακτικής δραστηριότητας τείνει να μηδενίσει σε όλο και περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αρκετές από τις οποίες τερματίζουν τη συνεδρίαση με ελάχιστες, ή και μηδενικές συναλλαγές.

Το τελευταίο δεν είναι τίποτε άλλο από την πλέον εμφατική απόδειξη πλήρους απουσίας από το Χ.Α., των “κωδικών λιανικής”, την ώρα που ενεργοί traders συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε “χαρτιά” που είναι σαφώς ευκολότερη η “επιβίβαση” και η “αποβίβαση”.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι πως λιγότερο από 10 τίτλοι, διακινούν περισσότερο από το 90% του ημερήσιου τζίρου.

Προβληματισμό για τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, εκφράζει και ο Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως “μία μετοχή που δεν έχει εμπορευσιμότητα, δεν είναι δηλαδή άμεσα ρευστοποιήσιμη, είναι προβληματική στη διαχείρισή της. Δεν λέμε ότι η αξία της είναι μηδέν, απευθύνεται ωστόσο σε περιορισμένο γκρουπ επενδυτών με μεγάλη υπομονή και ενδεχομένως κάποια ειδική γνώση για την αξία της. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μιας Εταιρείας Εισηγμένης σε ένα Χρηματιστήριο, είναι η άμεση ρευστοποίησή της.

Όταν ο κανόνας της εμπορευσιμότητας δεν ικανοποιείται η ρευστοποίηση, ή αγορά των μετοχών απαιτεί χρόνο, ενδεχομένως δημιουργεί μεταβλητότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για το “κτίσιμο” μεγάλων θέσεων.

Μια μετοχή που πραγματοποιεί 1000 – 2000 τεμάχια συναλλαγών την ημέρα, όταν θα έρθει η “ώρα της εξόδου” θα χρειαστεί μάλλον κάποιες παραπάνω ώρες συνεδρίασης, ή ακόμα και συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση της θέσης.

Το γεγονός αυτό δεν είναι άσχετο με την ελεύθερη διασπορά του Χρηματιστηρίου. Πρακτικά, μια Εταιρεία πρέπει να έχει τις μισές μετοχές της εκτός βασικών μετόχων. Στο Χ.Α. ο αριθμός αυτών των Εταιρειών είναι 55. Υπάρχουν άλλες 66 Εταιρείες που η ελεύθερη διασπορά κινείται μεταξύ 40% και 20% και 30 βρίσκονται μεταξύ 20% και 1%.

Όσο μικρότερη είναι η διασπορά, τόσο χαμηλότερη είναι η συναλλακτική δραστηριότητα αυτών των τίτλων. Στην τελευταία δε κατηγορία το σύνολο των μετοχών που αλλάζει χέρια είναι μόλις 4%.

Αυτό το ποσοστό απλωμένο σε 250 συνεδριάσεις, μας κάνει 0,016% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε μετοχές αυτής της κατηγορίας, που η απόλυτη τιμή του στο ταμπλώ είναι κάτω από ένα ευρώ, πιο πολύ κοστίζει η προμήθεια της Χρηματιστηριακής στο πινακίδιο, παρά η αξία της πράξης.

Πρακτικά, μία από τις 30 μετοχές της τελευταίας κατηγορίας που δεν είναι στην Εναλλακτική Αγορά, ή στην κατηγορία των “ειδικών χαρακτηριστικών” και δεν έχουν ειδικό διαπραγματευτή (market maker), για την εκποίηση μιας θέσης 1000 μετοχών στην τιμή του προηγούμενου κλεισίματος, μπορεί να χρειαστούν έως και 10 συνεδριάσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής.

Και τούτο διότι οι περισσότερες από τις Εταιρείες αυτές, έχουν την “κακή συνήθεια” να μην ανοίγουν όλες τις συνεδριάσεις της χρονιάς.

Υπάρχουν πολλοί εισηγμένοι επιχειρηματίες που φοβούνται το άπλωμα της διασποράς, μένοντας σε πολύ πενιχρά νούμερα που δεν βοηθούν την συναλλακτική δραστηριότητα των μετοχών τους.

Θεωρούν ότι η μετοχή γίνεται πιο ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, ή μπορεί να βρεθούν απέναντι σε μια ενισχυμένη μειοψηφία μετόχων, που θα δημιουργεί διαρκώς θέματα διαχείρισης.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή τους δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος από Θεσμικά Κεφάλαια, ή να μπει σε κάποιο δείκτη αναφοράς που παρακολουθούν Θεματικά Επενδυτικά Κεφάλαια.

Το βέβαιο είναι ότι μια μετοχή πρέπει να δίνει δυνατότητες εισόδου και εξόδου σε έναν επενδυτή. Και ο συντονισμός αυτός περνάει και μέσα από την ευθύνη των βασικών μετόχων”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μικτή η εικόνα και ήπιες μεταβολές, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,54% επιστρέφει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,04% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,558% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,79%, αυξημένη από το 1,35% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας του Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,83 (-0,16%) και 872,13 μονάδων (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 871,92 (+0,42%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 874,21 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 874,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Ο τζίρος στα 45,7 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΠΡΕΜΙΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 45,7 εκατ., τα 40,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,1), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,7), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,4), ΔΕΗ (2,4), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2), Jumbo (1,9) και Motor Oil (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +2,11%, Εθνική +1,43%, Eurobank -0,79%, Πειραιώς +0,89%), όμως με αυτές τις συναλλαγές, δεν μπορεί να αναμένεται κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η προσπάθεια της μετοχής της ΕΤΕ και το κλείσιμο σε νέα υψηλά 5μηνου.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 597,77 (-0,52%) και 604,66 μονάδων (+0,63%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 604,34 (+0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 605,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 585 – 564, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 616, 638 και 650 μονάδες, όμως θα χρειαστεί και κάποια είδηση.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,60%), ΕΛΠΕ (-0,15%), ΕΥΔΑΠ (-1,79%), ΛΑΜΔΑ (-1,85%), ΜΟΗ (-0,06%), ΜΠΕΛΑ (-0,84%) και ΣΑΡ (-0,79%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά, έκλεισε η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,48%).

Επιστροφή αγοραστών στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,95%), κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 9,59 ευρώ (+1,16%). Το ημερήσιο “stop long” στα 8,41 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 9,26 – 9,24 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 9,50, μπορεί να δώσουν κίνηση προς τα 10,10 και 10,50 ευρώ, αν υπάρξει και η αναμενόμενη είδηση.

Με σαφώς αδύναμη εικόνα, συνεχίζει να ταλαιπωρείται, με κλεισίματα πέριξ των 4,00 ευρώ, η μετοχή της Quest (+1,13%). Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 4,075 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 4,65 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 3,90, δεν αποκλείεται να φέρει νέο κύμα ρευστοποιήσεων, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Συνεχίζει να απογοητεύει τους τυχόν εναπομείναντες “θαυμαστές” του, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,60% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,73 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τα 2,00 – 2,07 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 1,58 ευρώ, θα απαιτηθούν αυξημένα αντανακλαστικά.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: