Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Motor Oil – ΟΠΑΠ κόντρα στο profit taking
Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι στις 900 μονάδες ο ΓΔ

Χρηματιστήριο: Motor Oil – ΟΠΑΠ κόντρα στο profit taking


Συνεδρίαση δύο όψεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε ήπια ανοδικά, αλλά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές και οι “profit takers” πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησαν μέχρι τέλους, ακολουθώντας την διορθωτική διάθεση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους εκεί επενδυτές να παίρνουν μέρος των κερδών τους και να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις οικονομικές εξελίξεις και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες ο δείκτης EuroStoxx βρέθηκε σε υψηλά εννέα μηνών και ο Γερμανικός DAX σε υψηλά 12μηνου.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” στον δείκτη MSCI Greece Standard εντάσσεται η μετοχή της Motor Oil, στην αναδιάρθρωση που ανακοινώθηκε, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προσδοκίες της Αγοράς. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της Αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank με ποσοστό 15,36%, ΟΤΕ 13,75%, Alpha Bank 13,23%, ΟΠΑΠ 13,03%, Εθνική Τράπεζα 11,38%, Μυτιληναίος 11,31%, Jumbo 9,09%, ΔΕΗ 7,32% και Τέρνα Ενεργειακή 5,53%.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Καραμανώλη, “με πλειοψηφία (56-9) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τάχθηκε υπέρ των funds. Οι Αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι οι Διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κατά συνέπεια, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ‘άναψε το φως’ στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους, σε Ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά”.

Η είδηση έφερε άμεση αντίδραση στο ταμπλώ (ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ +9,85%, ΦΒΜΕΖΖ +9,35%, ΓΚΜΕΖΖ +9,95%, ΣΑΝΜΕΖΖ +8,92%).

Μένοντας στα “ΜΕΖΖεδάκια”, όπως τα αποκαλούν οι traders, ασφαλώς και κανείς δεν κατάλαβε γιατί η άνοδος των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ και ΦΒΜΕΖΖ “φρενάρισε” στο “συν” – “πλην” 10%, όταν κατά το παρελθόν είχαν σημειώσει πολύ μεγαλύτερες ημερήσιες μεταβολές (!)

Επίσης αίσθηση προκάλεσαν οι επιθετικές πωλήσεις που σημειώθηκαν στους παραπάνω τίτλους, λίγο μετά τις 15.00, με αποτέλεσμα, να “ξεκλειδώσουν” οι μετοχές των ΣΑΝΜΕΖΖ και ΦΒΜΕΖΖ.

Από εκεί και πέρα, διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους πιο συντηρητικούς να επισημαίνουν ότι “στο Χ.Α συντηρήθηκε κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας, οι ‘κωδικοί λιανικής’ συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά η διόρθωση των τιμών είναι εξαιρετικά πιθανό σενάριο και ως εκ τούτου απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά, τουλάχιστον για όσα χαρτοφυλάκια κινούνται σε βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα”.

Σύμφωνα με τους ίδιους αυξημένη προσοχή χρειάζεται και η Αγορά ομολόγων, όπου δραστηριοποιούνται πιο συντηρητικοί παίκτες, καθώς η διαφορά της απόδοσης του 2ετους Αμερικανικού ομολόγου, έναντι του 10ετους τίτλου, δείχνει να διευρύνεται στο μεγαλύτερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αναλυτές, “η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή διολίσθηση της Αμερικανικής Οικονομίας σε ύφεση, λόγω των υψηλών επιτοκίων της Fed”.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, με αυξητικές διαθέσεις οι αποδόσεις, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,49% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,69% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,187% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Από την άλλη, υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, η οποία επισημαίνει τη σημερινή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, ένδειξη ότι η Αγορά έχει μέσα της δυναμική και διάθεση να κινηθεί ψηλότερα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1080,07 (+0,48%) και 1058,8 μονάδων (-1,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1067,73 (-0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1068,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,63%.

Ο τζίρος στα 144,4 εκατ., από τα οποία τα 16,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 144,4 εκατ., τα 126,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε όγδοη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 3,36%.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 5,71%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 14,88% και ο ΔΤΡ κέρδη 31,02%

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες είναι ρεκόρ 11ετιας για το Χ.Α. και παραπέμπουν, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., στο διάστημα από 27/7/2012 έως και 21/9/2012, όταν ο ΓΔ είχε “δει” οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες. Αυτή είναι η δεύτερη φορά από το 1999, που η Εγχώρια Αγορά καταγράφει ράλι 8 εβδομάδων.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,5), Eurobank (5,1), Εθνική (4,4), Μυτιληναίο (3,5), Alpha Bank (3), ΔΕΗ (3), Motor Oil (2,7), Πειραιώς (2,6), Jumbo (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,15%, Εθνική -0,45%, Eurobank -0,22%, Πειραιώς +0,48%).

Μεταξύ 843,28 (+0,05%) και 833,29 μονάδων (-1,14%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 840,39 (-0,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 839,23 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 722 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 722, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 850 – 860 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΜΟΗ (+3,18%), ΟΛΠ (+1,12%) και ΟΠΑΠ (+4,55%).

Η επικείμενη είσοδος στον MSCI Greece Standard, είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της Motor Oil (+3,18%) να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε υψηλά 43 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 21,62 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 24,20 – 24,50 ευρώ.

Η Deutsche Telekom διέψευσε την εκτεταμένη φημολογία, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη της στο management και τονίζοντας ότι η συμμετοχή στον ΟΤΕ είναι στρατηγικής σημασίας. Δεύτερη μέρα διόρθωσης για τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-0,98%).

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “μία διάσπαση του 15,50 μπορεί να δοκιμάσει σε πρώτη φάση το 16 επίπεδο, που έχει εγκλωβίσει αρκετούς από τον Αύγουστο. Το 15,05 γίνεται κύρια στήριξη, με ημερήσιο ‘stop long’ τα 14,34 ευρώ. Μαζί με την ΕΕΕ είναι οι δύο μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν μείνει πίσω και περιμένουμε να βοηθήσουν σε τυχόν διόρθωση της Αγοράς”.

Επέστρεψαν τα αρνητικά σενάρια, όσον αφορά τις μετοχικές εξελίξεις στην ΤΕΝΕΡΓ (-3,17%), τα οποία πίεσαν χαμηλότερα και την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-5,53%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,63%, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκλεισε στο χαμηλό ημέρας. Αν επαληθευτούν αυτοί που σήμερα ρευστοποιούσαν, αυτό θα είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Αγορά, που ήλπιζε πως η πώληση της ΤΕΝΕΡΓ και η δημόσια πρόταση που θα ακολουθούσε, θα απελευθέρωνε σημαντικότατη ρευστότητα από χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει θέση στον τίτλο.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: