Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με ενισχυμένο τζίρο
Χρηματιστήριο: Στάσιμος ο ΓΔ, μίνι ράλι στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με ενισχυμένο τζίρο


Με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους αγοραστές να παίρνουν βοήθειες από τις ανακοινώσεις του νέου Βρετανού Υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, σύμφωνα με τις οποίες αντιστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών διακηρύξεων της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τους Financial Times, “οι αξιωματούχοι της BοE είναι πιθανό να καθυστερήσουν τη σύσφιξη, κρίνοντας ότι τα gilts έχουν ταλαιπωρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακολούθησε ανακοίνωση της BoE, χαρακτηρίζοντας το ρεπορτάζ των Financial Times ως “ανακριβές” και δημιουργώντας κάποιες πρώτες, βραχύβιες, αμφιβολίες στις τάξεις των πρωινών αγοραστών.

Από την άλλη, η τρέχουσα εβδομάδα είναι κενή από μάκρο στις ΗΠΑ και αυτό βοηθάει τους “long” να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, “πατώντας” στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εταιρείες, έστω και αν δείχνει να επιστρέφει η ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Συνεδρίαση – απόλυτη επίδειξη του “rotation”, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς στη “θέση του οδηγού” βρέθηκαν σήμερα οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, βάζοντας σε δεύτερο ρόλο τα μη Τραπεζικά blue chips, που χθες είχαν “τραβήξει το κάρο” του Χ.Α.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα κληθούν να δείξουν αν το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον, Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, ήταν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου “rotation”, ή έχει σχέση με τις επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις των συστημικών Τραπεζών, λόγω αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η σχετική ενίσχυση της καθαρής αξίας συναλλαγών, που όμως αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών που δημιούργησε η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 5,9 εκατ. και η πρώτη ώρα με 11 εκατ., όταν χθες το πρώτο ημίωρο είχε τζίρο 2,8 εκατ. και η πρώτη ώρα 6,4 εκατ., όμως μετά την πρώτη ώρα οι συναλλαγές κατέβασαν, σχετικά, στροφές.

Αν συνυπολογιστούν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, αλλά και η εικόνα των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, τουλάχιστον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ένδειξη ότι πρώτο μέλημα των traders, είναι να ωθήσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα και όχι να διευρύνουν το ενδιαφέρον σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, ενώ την ίδια μέρα λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Επέστρεψαν οι ανοδικές διαθέσεις, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, κυρίως για τους Ευρωπαίους Εκδότες.

Στο 4,45% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,01% ανηφορίζει αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,977% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 851,87 μονάδες (+1,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 846,92 (+0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 851,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1%.

Ο τζίρος στα 66,2 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΠΣΙΛ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 66,2 εκατ., τα 62,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (3,6), Εθνική (3,2), Μυτιληναίο (2,3), Alpha Bank (2,2), ΔΕΗ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς (+4,52%), ενώ μόνιμα σε “πράσινο φόντο” κινήθηκαν οι Alpha Bank (+2,49%), Εθνική (+1,46%) και Eurobank (+3,01%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 581,64 μονάδες (+2,72%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 577,21 (+1,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 581,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,62%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ αθροίζει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 8,88%, ενώ γύρισε και σε κέρδη 1,07%, από την αρχή του χρόνου.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Για την περαιτέρω αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 561 – 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών. Αν την υπερκεράσει, η επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν επιθετικές κινήσεις “stop loss”.

Με πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, αλλά με τελική εικόνα υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υποαπέδωσαν οι ΑΔΜΗΕ (-1,54%), ΕΕΕ (-1,14%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,61%), ΕΥΔΑΠ (-0,41%) και ΟΤΕ (-0,13%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται από αύριο χωρίς το δικαίωμα μικτού προμερίσματος ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματική ανταμοιβή θα είναι η τρίτη μέσα στη φετινή χρονιά για τους μετόχους του ΟΠΑΠ, μετά τη διανομή του τακτικού μερίσματος των 0,5 ευρώ ανά μετοχή και της επιστροφής κεφαλαίου 1 ευρώ που έλαβαν χώρα μέσα στον Αύγουστο. Η διανομή των 0,3 ευρώ είναι η 7η κατά σειρά η οποία τυγχάνει δικαιώματος επανεπένδυσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του προσωρινού μερίσματος μπορούν να επιλέξουν τη λήψη του ως άνω μέρους του προσωρινού μερίσματος υπό μορφή μετοχών της Εταιρείας (αντί σε μετρητά) είτε εν όλω, είτε εν μέρει, στο διάστημα από την Παρασκευή, 21/10/2022, έως και την Πέμπτη 3/11/2022.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, συμπλήρωσε 10 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 12,75 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν κάνει την υπέρβαση, μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τη ζώνη 13,05 – 13,12 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν πρέπει να παραβιαστεί η στήριξη στα 12,00 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “νέα οικιστικά projects, για μεσαίου εισοδήματος κατοικίες, σχεδιάζει η Lamda Development στο Ακίνητο του Ελληνικού, με τον βασικό μέτοχό της, Δρ. Σπύρο Λάτση, να ανακοινώνει χθες, κατά τα επίσημα εγκαίνια της συνολικής επένδυσης, πως θα υπάρξει για κάποια εξ αυτών πριμοδότηση αγοράς προς τα ασθενέστερα εισοδήματα. Ο ίδιος αναφέρθηκε σ’ ένα υβριδικό μοντέλο, στο οποίο η Lamda θα επιδοτήσει κατά κάποιον τρόπο τον δανεισμό των Νοικοκυριών που θα ενδιαφερθούν για τις συγκεκριμένες κατοικίες”.

Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, για την μετοχή της ΛΑΜΔΑ (+0,93%), είναι η υπέρβαση της ζώνης 6,16 – 6,18, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αντίθετα, θα απαιτήσει αυξημένα αντανακλαστικά, αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 5,53 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της TITC (+1,08%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 11,32 (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τη ζώνη 12,16 – 12,22 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν επιστρέψουν οι πωλητές, η πρώτη στήριξη τα 10,64 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: