Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πλήρωσαν το profit taking
Χρηματιστήριο: Με stock picking ακουμπά τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πλήρωσαν το profit taking


Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τις επιδόσεις του Ιανουαρίου να εκπλήσσουν και τους πλέον αισιόδοξους.

Με κινητήριο μοχλό των Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, η Εγχώρια Αγορά σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις, σε επίπεδο βασικών δεικτών και μάλιστα εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος μήνας του χρόνου ολοκληρώθηκε, αφήνοντας μηνιαία κέρδη 10% για τον Γενικό Δείκτη, που είναι η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει μηναία κέρδη 10,26%.

Επίσης το +10% του Ιανουαρίου, σηματοδοτεί τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2012, όταν ο πρώτος μήνας του έτους, είχε δώσει στον ΓΔ κέρδη 16,99%.

Μια χρηματιστηριακή παράδοση λέει ότι “το πρόσημο στο οποίο θα κλείσει ο Ιανουάριος, είναι αυτό που θα δούμε και στο τέλος του έτους”. ‘Όμως στις Αγορές, “οι προηγούμενες αποδόσεις δεν καθορίζουν τις μελλοντικές”, οπότε όλα τα παραπάνω μένει να αποδειχθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σαφώς υψηλότερες του Γενικού, οι επιδόσεις του Τραπεζικού δείκτη, που ολοκλήρωσε τον πρώτο μήνα του χρόνου, με κέρδη 20,72%

Μετοχή του Ιανουαρίου η ΑΤΤ, με μηνιαία κέρδη 104,08%

Από εκεί και πέρα, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη της επερχόμενης διόρθωσης, κάτι που φάνηκε και σήμερα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρον θα έχει να φανεί αν τα κέρδη που βγήκαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα αναζητήσουν “επενδυτικές ευκαιρίες” στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ και τι στάση θα κρατήσουν τα χαρτοφυλάκια που δεν μετείχαν στο “πάρτι” του Ιανουαρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της NBG Sec. που μεταξύ άλλων αναφέρει, “μετά το ράλι από τις αρχές του χρόνου στις Ελληνικές μετοχές, επιβάλλεται επιφυλακτικότητα, όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι Παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες”.

Όπως προαναφέρθηκε, σταθερά επιφυλακτική παραμένει η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, περιμένοντας τις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάπτυξη σημείωσε η Ευρωζώνη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, αποφεύγοντας την ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters για πτώση 0,1%. Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, η ανάπτυξη ήταν 1,9%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 1,8%. Σε ολόκληρη την ΕΕ το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια.

Χωρίς αμφιβολία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη) και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται από τους αναλυτές και η ανακοίνωση από την Αγορά Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (NFPs) την Παρασκευή, που θα δώσει δείγματα γραφής για την δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας στον πρώτο μήνα του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η συνεχιζόμενη, με μικρά διαλείμματα, υπεραπόδοση του Δεικτοβαρούς Τραπεζικού κλάδου, οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στα μη Τραπεζικά blue chips, η αυξημένη κινητικότητα που επέδειξαν οι “profit takers” στο “β΄ ημίχρονο” της συνεδρίασης και η επιμονή μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, κάτι που ενέτεινε την κακή “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς και την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Στα υπ΄ όψιν το “άτυπο” rebalancing που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, πιθανόν λόγω αλλαγής στάθμισης σε κάποιες Δεικτοβαρείς μετοχές και το οποίο εκτόξευσε τον τζίρο στα 156,3 εκατ., από 112 εκατ. που ήταν στις 17.00.

Ήπια αποκλιμάκωση, για όλους τους Εκδότες, καταγράφουν οι αποδόσεις, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,23% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,52% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,297% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1028,58 (+0,37%) και 1017,96 μονάδων (-0,66%) Στις 17.00 βρέθηκε στις 1021,68 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1022,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος στα 156,3 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΕΝΤΕΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, DIMAND – προσυμφωνημένες συναλλαγές, συνολικά, 700.000 τεμ., όλες στα 11,70 ευρώ άλλαξαν χέρια, περίπου το 3,75% της Εισηγμένης), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, και ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 156,3 εκατ., τα 136,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: