Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα από την ανοδική αντίδραση
Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «τσεκάρουν» οι αγοραστές

Χρηματιστήριο: Τα μηνύματα από την ανοδική αντίδραση


Με θετικό βηματισμό και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν ένα μέρος από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από την “Άλλη Πλευρά του Ατλαντικού”.

“Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν ως Fed είχαμε αρχίσει την αύξηση επιτοκίων λίγο νωρίτερα. Η μάχη της Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό, θα εμπεριέχει κάποιο πόνο”, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ, λίγο μετά την επικύρωση της δεύτερης 4ετους θητείας του στην ηγεσία της Federal Reserve, από τη Γερουσία της Χώρας.

Από την άλλη, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι “πιστεύει πως η Fed μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, λόγω της ισχυρής Αγοράς Εργασίας και του ισχυρού Τραπεζικού τομέα”.

Εν τω μεταξύ, δείχνουν να επιστρέφουν σε ανοδική φορά, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Στο 2,90% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους, στο 3,368% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού Κρατικού τίτλου.

Την αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών και το υπερπουλημένο των τελευταίων ημερών, εκμεταλλεύτηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο και με εφαλτήριο τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις MSCI, επιχείρησε “ράλι ανακούφισης”, αλλά με άγνωστη ημερομηνία λήξεως, αν συνεχιστεί η νευρικότητα την οποία επιδεικνύουν οι Διεθνείς Αγορές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, σημαντικές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, ανακοίνωσε ο Οίκος MSCI Inc., με την προσθήκη της Εθνικής και της Μυτιληναίος, ενώ δεν υπήρξε καμία διαγραφή. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα $103 εκατ. και για τη Μυτιληναίος στα $92 εκατ.

Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της Αγοράς της 31ης Μαΐου και θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,03% λόγω της Εθνικής και η αύξηση κατά 0,027% λόγω της Μυτιληναίος θα βελτιώσουν τη στάθμιση της Χώρας κατά 0,06% στον δείκτη.

Εννοείται πως δεν είναι έκπληξη να αναφερθεί ότι της σημερινής αντίδρασης ηγήθηκε, σχεδόν, σύσσωμος ο FTSE25, προεξάρχοντος του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, ο δείκτης του οποίου ερχόταν από 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 20,95%.

Θα ήταν, μάλιστα, σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ.

Προσοχή, καθώς όσοι κινούνται με “πυξίδα” την τεχνική ανάλυση, προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις πρωινών θέσεων, μόλις ο FTSE25 δοκίμασε τιμές χαμηλότερα τω 2081 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ωρών).

Στα άξια αναφοράς της ημέρας, εκτός Χ.Α. και η διαφαινόμενη εξομάλυνση των διακυμάνσεων, όπως και η διάθεση αντίδρασης, στην Αγορά των Κρυπτονομισμάτων.

“Στην αρχή ήταν οι τουλίπες. Μετά ήρθε το ‘κραχ’ του 1929. Το 2000 πήραν τη σκυτάλη οι Εταιρίες Πληροφορικής. Το 2008 το Real Estate προσγειώθηκε ‘άγαρμπα’ και τα Σύνθετα Παράγωγα έστειλαν την Παγκόσμια Οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ιστορικά η απληστία ήταν πίσω από κάθε ‘φούσκα που σέβεται τον εαυτό της’ και η Αγορά των Cryptos δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η τεχνολογία του Blockchain έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πράγματι μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον Χρηματοοικονομικό χώρο. Η ανάπτυξη της ωστόσο ήταν ασύμμετρη και από λίγο έως πολύ άναρχη. Αυτό οδήγησε σε υπερβολές, οι οποίες κάθε φορά εξέπλητταν και τους πιο αισιόδοξους.

Σε μια Αγορά που τρέχει όλοι θέλουν να συμμετέχουν. Πολλοί δε από τους “όλοι” δεν γνώριζαν καν τα στοιχειώδη για το πως λειτουργεί μια Αγορά.

Η κορύφωση της Αγοράς έγινε πάνω από τα $2 τρισ. και ο αριθμός των Κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 10000. Παράλληλα αναπτύχθηκε μια νέα Βιομηχανία Υπηρεσιών με Ανταλλακτήρια και Πλατφόρμες. Όχι ότι παίζει κάποιο ρόλο, αλλά έτσι για την σύγκριση, από τις 195 Χώρες του Πλανήτη ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα 180 ισοτιμίες Νομισμάτων. Άρα οι “miners” κάπου το παράκαναν.

Μια Αγορά που χάνει το ήμισυ της αξίας της σε λίγες εβδομάδες, επιφυλάσσει μερικές ακόμα εκπλήξεις σε δεύτερο χρόνο στους συμμετέχοντες. Ανεξάρτητα αν αυτό που είδαμε ήταν μια φυσική εξέλιξη μιας Αγοράς που το ποτήρι είχε ξεχειλίσει, ή προϊόν μιας ακόμα “συνωμοσίας του Συστήματος” εναντίον των “δυνάμεων της αποκέντρωσης” τα φαινόμενα που καταγράφονται στην οθόνη θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε γεγονότα, που θα καταγραφούν στον πραγματικό Κόσμο.

Κάθε “κραχ” δεν τελειώνει μόνο με ένα γεγονός επώδυνο ταμειακά για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, αλλά με ένα γεγονός που έχει ευρύτερο εκτόπισμα στην Κοινωνία: Οι τουλίπες είναι ο λόγος που οι Βρετανοί πήραν την Νέα Υόρκη από τους Ολλανδούς. Το “κραχ” του ’29 βρίσκεται πίσω από την μεγάλη ύφεση και την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη.

Το 2000, $5 τρισεκατομμύρια χάθηκαν από το σκάσιμο της “φούσκας” των dot.coms, οδηγώντας την Αμερικανική Οικονομία σε ύφεση. Το 2008 η Lehman εξαφανίστηκε από το χάρτη.

“Βρισκόμαστε στο μέσον της ψηφιακής χρηματιστηριακής καταιγίδας”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κυριολεκτικά στο “φίνις” ο Γενικός Δείκτης απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 0,03%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,79%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 2,95% και ο ΔΤΡ απώλειες 2,39%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. ο ΟΤΕ (8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν ΕΕΕ (7,7), ΟΠΑΠ (4,6), Eurobank (3,3), Εθνική (3), ΔΕΗ (2,5), Μυτιληναίος (2,3), Alpha Bank (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση, με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών προσπάθησαν να ηγηθούν της ανοδικής αντίδρασης. Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σχετική υποχώρησή τους από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,87%) “σκαρφάλωσε” μέχρι τα 0,9438 ευρώ (+4,87%), της Εθνικής (+1,97%) μέχρι τα 3,454 ευρώ (+7,94%), της Eurobank (+3,76%) μέχρι τα 0,9194 ευρώ (+5,99%) και της Πειραιώς (+3,42%) μέχρι τα 1,24 ευρώ (+3,42%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 576,84 μονάδες (+5,56%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 560,68 (+2,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 561,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,70%.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτη φάση, ο ΔΤΡ θέλει επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 568 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), για να επιστρέψουν οι ελπίδες κίνησης προς τις 599 – 601 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 620 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 644 (ημερήσιο “stop short”), 675 και 719 μονάδες (gap). Αντίθετα, νέα “βουτιά” χαμηλότερα των 550 μονάδων, θα “ανοίξει την καταπακτή”, προς τις 500 – 490 μονάδες, ή και χαμηλότερα.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με έναν έξυπνο τρόπο, που μένει να φανεί αν αποβεί και αποτελεσματικός, επιδιώκουν Invel και Prodea να μετριάσουν το χρόνιο πρόβλημα χαμηλού free float για τη μετοχή της Prodea, κερδίζοντας ταυτόχρονα τη θέση συνεταίρου της Alpha Bank στο project ανάπτυξης και εκμετάλλευσης χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων Ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεσμευτική προσφορά της Κοινοπραξίας Invel – Prodea για το project ‘Skyline’ περιλαμβάνει στα ανταλλάγματα, πέραν των μετρητών, τη μεταβίβαση στην Αlpha Bank ποσοστού 4% με 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Prodea Investments. Πρόκειται για μετοχές Prodea, κυριότητας των Invel Real Estate (Netherlands) και Invel Real Estate BV. Απώτερος μέτοχος των παραπάνω Εταιρειών είναι η Castlelake”.

Ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν μόνο οι ΕΛΠΕ (-0,57%), ΑΔΜΗΕ (-0,23%), ΕΛΧΑ (-0,39%), ΕΥΔΑΠ (-0,14%), ΟΠΑΠ (-1,22%) και TITC (-0,51%).

Μετά τις ανακοινώσεις MSCI, επόμενο ήταν να βρεθεί “πρώτο τραπέζι πίστα” η μετοχή της Μυτιληναίος (+3,11%), η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αντιδρώντας στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 18,09 ευρώ (κλείσιμο 26/4). Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 17,99 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, η πρώτη στήριξη στη ζώνη 15,85 – 15,47 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 15,32 – 15,11 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Να σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά των 16,78 ευρώ (+6,61%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΕΕΕ (+5,61%), συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και προσπαθώντας να “αποδράσει” από τα πρόσφατα χαμηλά 26 μηνών. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο παραμένει σε ισχύ όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 17,60 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 21,05, 21,20 – 21,34 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 23,20 ευρώ.

Η είδηση σύμφωνα με την οποία η μετοχή της Jumbo (+3,96%), δεν εξέρχεται από τον δείκτη MSCI Standard Greece ενίσχυσε την διάθεση των αγοραστών και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αν η μετοχή δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 14,97 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 15,22 – 15,49 ευρώ. Η προσοχή στη ζώνη 14,18 – 13,48, μέσα στην οποία στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Αντίθετα, ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-0,57%), μετά τις πρώτες ώρες συναλλαγών, από όσους ανέλαβαν βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα”, ποντάροντας στην είσοδο της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 7,17 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 7,01 – 7,03 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, η πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,53 – 6,35 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: