Νέα και ειδήσεις της Ηλείας , Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα, Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χρηματιστήριο: Το sell off και τα περιθώρια… αντεπίθεσης
Χρηματιστήριο: Κοντά στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Το sell off και τα περιθώρια… αντεπίθεσης


H EKT η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που αποφασίζει για τα επιτόκια μετά την πτώχευση της SVB
και εν μέσω έντονων αναταράξεων στο ευρωσύστημα λόγω της “βύθισης” της Credit Suisse.

Στο στόχαστρο των πωλητών μετοχές τραπεζικών ομίλων, ιδιαίτερα ανησυχητική η εικόνα στα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης, Παρισιού με το ντόμινο να “γκρεμίζει” κατά 8,44% τον ΔΤΡ στις 763,59 μονάδες. Συνολικά μείον 9,15% σε διάστημα εβδομάδος και 8,77% σε μηνιαίο αλλά-ακόμη- με θετική απόδοση 19,21% από την αρχή έτους.

Προφανές, πως τα περισσότερα σε ότι αφορά στην βραχυπρόθεσμη διαμόρφωση της τάσης κρίνονται από την στάση της ΕΚΤ σε ορίζοντα 2 συνεδριάσεων, καθώς αύριο λήγει η “τριπλή σειρά” Συμβολαίων στα Παράγωγα.

Το τραπεζικό sell off αλλάζει τα δεδομένα για την Φρανκφούρτη, με τους επενδυτές να θεωρούν- σχεδόν- βέβαιη την νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β αλλά καίριο ερώτημα είναι ποια θα είναι η τακτική Λαγκάρντ στη συνέχεια, πρακτικά για πόσο χρόνο ακόμη και μέχρι ποιο ύψος μπορεί να “τραβήξει” τα επιτόκια, να περιορίσει περαιτέρω την ρευστότητα/αγορές ομολόγων.

Οσον αφορά στην σοβαρότητα του προβλήματος που συνιστά η Credit Suisse- πρόβλημα γνωστό εδώ και ένα χρόνο- μένει να φανεί εάν οι “πυροσβεστικές” παρεμβάσεις των Ελβετικών Αρχών θα περιορίσουν την διάχυση του στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό ιστό της Ευρώπης. Δάνειο έως 54 δισ. από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ανασχετικά στην “ουρά” επιθετικών πωλήσεων που έφθασαν μέχρι 30% χαμηλότερα στην χθεσινή συνεδρίαση.

Βαρίδι ο κλάδος εχθές στην Wall Street, σε αναμονή της ECB όμως και με την προσοχή στην συνεδρίαση της Fed την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη (και της ΒοΕ, την Πέμπτη). Θα ξεκαθαρίσουν πολλά σε αυτό το διάστημα ως προς την τακτική των κεντρικών και πώς αυτή θα “τιμολογηθεί” από τις αγορές, είτε με εμβάθυνση της πτώσης είτε με ανοδική διόρθωση.

Προσώρας κυρίαρχη η αυξημένη μεταβλητότητα, σε ότι αφορά στο ΧΑ η εναλλαγή από Δευτέρα σε Τρίτη και Τετάρτη έχει προσδώσει ταχύτητα τόσο στις ενδοσυνεδριακές όσο στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των traders. Το ευρύτερο volatility για το 2023 σε αυτό το 3ήμερο με ακραίες διακυμάνσεις κυρίως τραπεζικών μετοχών αλλά και blue chips-σηματωρών.

Κοινή εκτίμηση πως, το μείον 11,42% για τη μετοχή της Alpha Bank σε διάστημα εβδομάδος μπορεί να δελεάζει τους λάτρεις της αδρεναλίνης, όπως το 10,55% της Πειραιώς ή το 10,42% της Eurobank με την Εθνική στο μείον 4,25% να διαφοροποιείται θετικά-συγκριτικά πάντα με την διόρθωση 9,15% του ΔΤΡ. Γεγονός, πως τα αποτελέσματα της Εθνικής αποτιμήθηκαν καλύτερα από της Αlpha Bank, ενδεχομένως σε αυτό να συνέβαλε και η παρουσίαση στην Morgan Stanley, πρακτικά η Εθνική αποδεικνύεται- μέχρι και εχθές- ανθεκτικότερη των τεσσάρων.

Επίσης κοινή εκτίμηση πως, η υπερβάλλουσα προσφορά που βγαίνει στο 3ήμερο Δευτέρας-Τετάρτης από κάποιους απορροφάται, δεν είναι τυχαίο πως κάθε μέρα σε 3-4 το πολύ 5 μετοχές πραγματοποιείται το 45%-50% των συνολικών συναλλαγών.

Κάποιοι ξεπωλούν και κάποιοι μαζεύουν, προφανώς δεν πρόκειται τόσο για εγχώριους θεσμικούς, διαχειριστές. Αρκετά τα hedge funds στα τραπεζικά χαρτιά, όπως και η παρουσία traders πλην όμως το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά “ισχυρά ξένα χέρια” που πωλούν-αγοράζουν.

Σημαντικές πωλήσεις και σε blue chips, που είχαν υπεραποδώσει ωστόσο η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει long για μετοχές εταιριών που έχουν υγιή οικονομική βάση, διανέμουν και για το 2022 μέρισμα, έχουν δρομολογημένες εξελίξεις.

Και αν τα καλά νέα εύκολα “καίγονται” σε συνεδριάσεις όπως της Δευτέρας και Τετάρτης αυτό δεν σημαίνει πως οι ξένοι μειώνουν πέραν ενός ορίου τις θέσεις τους. Αποτελέσματα ανκοινώνονται (ΟΠΑΠ, Aegean), παρουσιάσεις πραγματοποιούνται (Motor Oil σε ημερίδα της JPMC στο Λονδίνο), διεργασίες γίνονται με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όποιον ενεργεί με ορίζοντα μεσοπρόθεσμο.

Για τους βραχυπρόθεσμους η ευρύτερη περιοχή των 1.030-1.020 μονάδων έχει λειτουργήσει σαν εφαλτήριο 2 φορές για ημερήσιες ανοδικές διορθώσεις, χωρίς αυτό να διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της σήμερα-αύριο. Ανάλογα όμως και από την στάση της ΕΚΤ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αντίδραση προς τις 1.070-1.075 μονάδες.

Μεταβλητότητα στα ύψη, με ακραίες εναλλαγές και στα Παράγωγα, ενδεικτικό το βαθύ discount για 2.070 ΣΜΕ τρέχουσας σειράς (λήγει αύριο) με 5,18% και για 2.207 ΣΜΕ της επόμενης (Απριλίου) με 5,16%, με το πρόσημο να έχει αλλάξει μεταξύ προσυνεδριακής- κλεισίματος της συνεδρίασης και στις προηγούμενες 3 συνεδριάσεις.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: