Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για τους πυρόπληκτους
Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για τους πυρόπληκτους | Ειδησεις Πατρα νεα

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για τους πυρόπληκτους


Χαράς ευαγγέλια για τους πυρόπληκτους από την Ηλεία, τους μη αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, οι οποίοι είδαν την Παρασκευή 23/12/2022να μπαίνει ζεστό χρήμα στους λογαριασμούς τους για τις ζημιές που υπέστησαν από πυρκαγιές το 2021.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, δύο βουλευτές Ηλείας της ΝΔ έσπευσαν να καταθέσουν την ικανοποίησή τους, και δικαιολογημένα, για την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, της Ηλείας, για ζημίες του έτους 2021.

Πιστώθηκαν 13,5 εκ. € στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν από την πύρινη λαίλαπα στις πυρκαγιές 2021.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ικανοποιήσει το αίτημα των πυρόπληκτων από την Ηλεία, το οποίο η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είχε στηρίξει με διαρκείς επαφές τόσο με τον κ. Γεωργαντά και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας την επίσπευση της καταβολής της επιχορήγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Ηλείας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της. «Ευχαριστούμε θερμά τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την ειδική μέριμνα που επιδεικνύουν για τους αγρότες μας. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, μετά και την σχετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την επιτάχυνση της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών μας, που αποδεικνύει το διαρκές και ουσιαστικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πρωτογενή Τομέα και τους αγρότες μας, τον οποίο επίσης ευχαριστούμε. Τηρώντας τις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση αποζημίωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών μας και μάλιστα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευθεί ενώ πρώτιστη προτεραιότητα παραμένει και η αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, καταβλήθηκαν και οι αποζημιώσεις σε 22.095 παραγωγούς, για ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022, ύψους 48,3 εκ. €. Για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες. «Με συστηματική προσπάθεια, επιτύχαμε την τριετία 2020-2022 να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ιδίου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, κυβέρνηση, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοίκηση του ΕΛΓΑ, εργαστήκαμε σκληρά και επιτύχαμε να διαμορφώσουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Επίσης να επισημάνω ότι αποζημιώσεις στις περιπτώσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου από πυρκαγιές μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 € ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διαρκούσαν μέχρι και τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει την έμπρακτο στήριξή της στους πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς σε σχετική του δήλωση.

pelop

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: