Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Ενημέρωση,Πύργος,Ήλιδα,Πηνεία,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική COVID-19 – Πόσο έτοιμη είναι η χώρα για το χειρότερο σενάριο?

COVID-19 – Πόσο έτοιμη είναι η χώρα για το χειρότερο σενάριο?

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Πόσο έτοιμη είναι η χώρα για το χειρότερο σενάριο?

Eλλείψει εμβολίου ο COVID-19 έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος της ανθρωπότητας. Και μπορεί όπως λένε οι ειδικοί να επιβιώνει για λίγα δευτερόλεπτα εκτός ανθρώπινου οργανισμού και ο ανθρώπινος οργανισμός να έχει την δυνατότητα να τον αντιμετωπίσει, η μαζική διάδοσή του επηρεάζει εξόχως αρνητικά τις χώρες που επλήγησαν.

Παράλληλα, ο ιός το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει εξελιχθεί καθώς τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Γαλλία, τα πρώτα θύματα δεν είχαν ποτέ βρεθεί σε καμία από τις περιοχές που επλήγησαν από την επιδημία και ως εξέλιξη αφήνει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που εξαπλώνεται ο ιός.

Την ίδια στιγμή οι περιπτώσεις μόλυνσης αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επίτροπος της ΕΕ για την υγεία Στέλλα Κυριακίδη κάλεσε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τις ” διαδικασίες πανδημίας ” και να ενημερώσουν και να συντονίσουν με τις Βρυξέλλες τα σχέδια δράσης τους.

Εδω, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση με την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου όρισε τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του COVID-19 τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού με διαδικασίες εξπρές, την αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο ξενοδοχείων για να στεγαστούν οι πιθανοί ασθενείς, κτλ.

Αν τώρα κάποιος προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει την εν λόγω απόφαση πιστεύω ότι θα αρχίσει να ανυσηχεί

Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν στην Αθήνα ή σε μια άλλη μεγάλη πόλη αναπτυχθεί η επιδημία?

Πως το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας θα ανταπεξέλθει, όταν στα έκτακτα ιατρεία των νοσοκομείων κάποιος μπορεί να περιμένει αρκετές ώρες? Θα πάνε τους ασθενείς στα ξενοδοχεία?

Και αντε τους πήγανε, τι θα τους κάνουν εκεί, με τι υλικοτεχνική υποδομή θα τους στηρίξουν, με τι προσωπικό.?

Συμπέρασμα : Αν ο μη γένοιτο παρουσιαστεί στην Ελλάδα κύμα ασθενών με COVID-19 το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας έχει πολλές πιθανότητες να καταρρεύσει.

Και θα καταρρεύσει για 2 βασικούς λόγους. Λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω αδυναμίας του ήδη υπάρχοντος προσωπικού να καλύψει τις ανάγκες, όχι μόνο επειδή το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και επειδή η αυτοπροστασία των ιατρών, νοσηλευτών κτλ δεν είναι εγγυημένη. Κατά συνέπεια, είναι λάθος η μη ύπαρξη αυξημένων προληπτικών μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η μη ύπαρξη προληπτικών μέτρων είναι ιδεολιπτική για να μην υπονομευτεί το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία στο χώρο Σένγκεν και αυτό είναι λάθος δεδομένου ότι ο COVID-19 δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την καραντίνα, η ύπαρξη προληπτικών μετρων είναι αναγκαία.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: