Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Δ. Καλαματιανός (για το ΤΕΦΑΑ): Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του στη γη της Ολυμπίας

Δ. Καλαματιανός (για το ΤΕΦΑΑ): Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του στη γη της Ολυμπίας

Ερώτηση Διονύση Καλαματιανού για το ΤΕΦΑΑ: Αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του στη γη της Ολυμπίας

Ο βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας του θεσμοθετημένου Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στην Ηλεία.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όλοι οι θεσμικοί φορείς της Ηλείας, βουλευτές, περιφέρεια, δήμοι, επιμελητήρια, εκπαιδευτική κοινότητα, αθλητικά σωματεία κ.α. οφείλουμε να απαιτήσουμε με δυναμισμό τη λειτουργία του θεσμοθετημένου ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία. Να δηλώσουμε απερίφραστα ότι δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση και ακύρωση κρίσιμων δομών για τον τόπο μας, με αβάσιμα επιχειρήματα και έωλες τεκμηριώσεις από την κυβέρνηση. Να καταστήσουμε σαφές ότι για όλους μας είναι αδιαπραγμάτευτη η λειτουργία του τμήματος στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κατάφορη αδικία προς τους πολίτες του νομού μας. Η υπουργός οφείλει να αφήσει τις αστήρικτες δικαιολογίες και να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, ώστε, να λειτουργήσει ταχύτατα το θεσμοθετημένο ΤΕΦΑΑ στη γη της Ολυμπίας.

            Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το Ν. 4610/2019, ίδρυσε το πανεπιστημιακό ΤΕΦΑΑ, με έδρα τον Πύργο, όπως επίσης και τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας σε Πύργο και Αμαλιάδα αντίστοιχα, κατόπιν διαβούλευσης και συνεννόησης με τις πρυτανικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ιδρύθηκαν 3 πανεπιστημιακά τμήματα στο νομό Ηλείας, απολύτως συμβατά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.

        Επιπλέον, για το ΤΕΦΑΑ Πύργου συστάθηκαν οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π. (άρθρο 36, παρ.5 Ν. 4610/2019), ενώ το τμήμα αυτό οριζόταν στο νόμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 (άρθρο 36, παρ.3 Ν. 4610/2019).

Την έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος, σύμφωνα με το νόμο, είχε δώσει και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς στην υπ. αριθ. 151/6.6.2019 Έκτακτη Συνεδρίασή της αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, να έχει έναρξη ακαδημαϊκής λειτουργίας το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, με την ανωτέρω απόφασή να γνωστοποιείται στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά και στο Γραφείο Υπουργού.

        Το πανεπιστημιακό αυτό τμήμα αποτελούσε δίκαιο και πάγιο αίτημα της Ηλείας. Η ίδρυσή του στη γη της Ολυμπίας διόρθωσε λάθη και παραλείψεις δεκαετιών, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγω του Ολυμπισμού θα έχει παγκόσμια προβολή και ανταπόκριση, καθώς συνδέεται με τον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εύλογα, λοιπόν, η ίδρυση και λειτουργία γυμναστικής ακαδημίας στην Ηλεία, στην Ολυμπία, οφείλει ν΄ αποτελεί προτεραιότητα.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή της ΝΔ, πιστή στο δόγμα της υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, με τη ψήφιση του Ν. 4653/2020, ανέστειλε τη λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.

Πρόσφατα, δε, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που αναφέρουν ότι θεσμικοί φορείς της Λακωνίας, της Σπάρτης, είχαν συνάντηση με την κ. Υπουργό Παιδείας, στην οποία της ανέπτυξαν το σκεπτικό τους περί της ίδρυσης νέου τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην περιοχή αυτή.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια είδηση που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση στους πολίτες της Ηλείας, καθώς οποιαδήποτε ίδρυση και λειτουργία τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε άλλη περιοχή, ενώ ανεστάλη η λειτουργία του ιδρυθέντος τμήματος στον Πύργο, θα αποτελέσει άλλη μια κατάφωρη αδικία προς την Ολυμπία και την Ηλεία.

Στην ερώτησή μου, ζητώ από την κ. Υπουργό ν΄ απαντήσει στα εξής:

•          Σκοπεύει να μεριμνήσει για τη λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τον Πύργο, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί με τον Ν. 4653/2020; Πότε σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας του τμήματος;

•          Θα λάβει υπόψη της τον ισχυρό συμβολισμό που διακατέχει το συγκεκριμένο τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με δεδομένο την σύνδεσή του με την Αρχαία Ολυμπία και την παγκόσμια προβολή του, λόγω του Ολυμπισμού;

•          Θα αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, η οποία αναμένει για δεκαετίες τη λειτουργία του τμήματος αυτού;

•          Εξετάζει την ίδρυση νέου τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε άλλο νομό ενώ εκκρεμεί η λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος στη γη της Ολυμπίας;»

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: