Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δ. Βίτσας στο Πρώτο για ελληνοτουρκικά: Ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι πολύ πιθανό (audio)

Δ. Βίτσας στο Πρώτο για ελληνοτουρκικά: Ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι πολύ πιθανό (audio)

«Ένα θερμό επεισόδιο δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι πολύ πιθανό» απάντησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί αυτή η επιθετική ρητορική της κυβέρνηση της Τουρκίας έως την ημέρα της διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών.  Μετά από τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία, ο κ. Βίτσας εκτιμά δύο πιθανά σενάρια. «Αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, να είναι αυτό ένα σχέδιο και να αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση, όχι ότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν καλή, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ή αν κερδίσει η αντιπολίτευση για να αποδείξει ότι αυτά που λέει τώρα τα εφαρμόζει να γίνει ακόμα χειρότερη. Δηλαδή μην θεωρούμε ότι αν χάσει ο Ερντογάν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα» ανέφερε.

Σε σχέση με την στάση της ελληνικής πλευράς και την ύπαρξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βίτσας τόνισε «εμείς έτσι κι αλλιώς λέμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα πρέπει, όσο αφορά τη διεκδίκηση του τι θέλουμε να γίνει, να είναι ενωμένες. Αυτό είναι το σημαντικό. Βεβαίως κριτική πάνω σε συγκεκριμένες πράξεις ή ακόμα και σε μια συνολική πολιτική θα γίνει».

Σε σχέση με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της χώρας, ο κ. Βίτσας ανέφερε «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσει κανείς στο να χρησιμοποιήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για την επέκταση στα 12 μίλια». «Θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση με τις γειτονικές χώρες και πρώτα και κύρια με την Τουρκία και επειδή θεωρούμε ότι είναι απίθανο να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε ότι θα υπογράψουμε συνυποσχετικό με την κυβέρνηση της Τουρκίας και αυτή τη διαφορά θα τη λύσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι πραγματικά εξόχως προκλητικές και οι τοποθετήσεις του κ. Τσαβούσογλου και οι τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν. Δεν θα περνάει κάθε κράτος, κάθε λαός από το τραπέζι της εκάστοτε τουρκικής κυβέρνησης για να χρησιμοποιεί, για να λειτουργεί τα δικαιώματά του, με την έννοια ότι δικαίωμα το οποίο δεν ασκείται ή δεν μπορεί να ασκηθεί δεν είναι δικαίωμα, δεν υπάρχει» προσέθεσε.

Όσο αφορά στην παρενόχληση σκάφους του ελληνικού λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό πριν από δύο μέρες, ο κ. Βίτσας συμμερίστηκε την άποψη ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα λόγω της ψυχραιμίας στον χειρισμό του έλληνα κυβερνήτη. «Από τη στιγμή που ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ή του Λιμενικού απειλείται, τότε ο καπετάνιος μπορεί σε επικοινωνία με την Αθήνα ή τον Πειραιά να απελευθερώσει τις διαδικασίες εμπλοκής και να απαντήσει. Αυτό είναι που λέμε που λέμε σαν ΣΥΡΙΖΑ ότι ανησυχούμε για την πιθανότητα ατυχήματος, το οποίο πρέπει να προέλθει με δόλο- ο δόλος μπορεί να είναι της κυβέρνησης ή να είναι ατομικός του καπετάνιου της τουρκικής ακταιωρού- ή κατά λάθος» συμπλήρωσε.


Όσο αφορά στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας και συγκεκριμένα σε σχέση με το «καλάθι του νοικοκυριού» ο κ. Βίτσας δήλωσε πως «αμφισβητεί ότι θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν τελικά κέρδος».

«Ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το καλάθι του νοικοκυριού είναι τέτοιος, που τον πρώτο λόγο, ο χειρισμός της όλης κατάστασης έχει να κάνει με τις ηγεσίες, με τις διοικήσεις, με τα αφεντικά των σούπερ μάρκετ» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επίδραση που θα έχει το μέτρο στο καλάθι του νοικοκυριού, όχι σε σχέση με τα προϊόντα που είναι μέσα στο ειδικό «καλάθι», αλλά σε αυτά που είναι έξω από το καλάθι, δηλαδή το κατά πόσο εκεί θα σημειωθεί αύξηση των τιμών. Στο επιχείρημα που διατυπώνεται ότι θα πιεστούν λόγω του ανταγωνισμού και οι άλλες εταιρείες να ρίξουν τις τιμές, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι αυτό είναι θεωρητικό και μένει να φανεί στην εφαρμογή του.

«Ο όλος σχεδιασμός δεν καλύπτει την πιθανή αύξηση τιμών σε παραπλήσια ή σε άλλα προϊόντα. Άρα έχουμε πάρα πολλούς φόβους για την αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Μακάρι κάποιοι να κερδίσουν. Εγώ θέλω να κερδίσω. Θέλω να πάω στο σουπερμάρκετ και εκεί που θα χαλούσα 100 ευρώ με τα ίδια να κερδίσω 10 ευρώ» είπε καταλήγοντας ο κ. Βίτσας.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: