Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
ΔΕΕΠ ΗΛΕΙΑΣ:“Δεν έχει τέλος η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστημιακά τμήματα”

ΔΕΕΠ ΗΛΕΙΑΣ:“Δεν έχει τέλος η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστημιακά τμήματα”

Θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Τμήμα Παιδείας, με το υποτιθέμενο ερώτημα για τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηλείας αναφορικά με το εάν θα ψηφίσουν το Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έκπληξη βέβαια θα προκαλούσε εάν για μία φορά έστω η αξιωματική αντιπολίτευση θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλάμβανε τις ευθύνες που έχει σχετικά με τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία.

Θα ήμασταν αιθεροβάμωνες εάν περιμέναμε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που η αντιπολίτευση έχει επιλέξει τα λόγια και όχι τις πράξεις και είναι επόμενο να λοιδορεί κάθε προσπάθεια που είναι στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού, της εξέλιξης και της αναβάθμισης, όπως επιχειρείται στην προκειμένη περίπτωση με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στόχο έχει να απαλείψει τις στρεβλώσεις κατά την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προστατεύσει την Ακαδημαϊκή Ελευθερία και να αναβαθμίσει το Ακαδημαϊκό Περιβάλλον.

Αλήθεια, αγωνιά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας, όταν με τον πρόχειρο ‘νόμο Γαβρόγλου’ αναβάθμισε σε δήθεν ‘πανεπιστημιακά’ τμήματα τα τμήματα του ΤΕΙ, χωρίς καμία μέριμνα στήριξης, ενίσχυσης και αναβάθμισής τους; Όλα εκ του προχείρου, για να μην πούμε και εκ του πονηρού, σε μία προσπάθεια συνέργειας Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας δεν είχε καν την σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Τα πανεπιστήμια βιώνουν τις επιπτώσεις των συνενώσεων με τα ΤΕΙ, τις οποίες αποφάσισε, με μικροκομματικά κριτήρια, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών, που, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, απορρόφησε ΤΕΙ από τη Δυτική Ελλάδα. Οι ελλείψεις διδασκόντων είναι σημαντικές τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά. Και αυτό, διότι δεν είναι μόνο οι θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης πανεπιστημιακών, είναι και το μείζον ποιοτικό έλλειμμα. Ακόμη και εάν υπάρχουν εξαιρέσεις, το επίπεδο του ακαδημαϊκού προσωπικού των ΤΕΙ είναι χαμηλότερο εκείνου των πανεπιστημίων. Υπάρχουν διδάσκοντες που έχουν ελάχιστες ερευνητικές δημοσιεύσεις, οι οποίοι πλέον, λόγω της συνένωσης του ΤΕΙ με ένα παρακείμενο πανεπιστήμιο, δημιουργούν ομάδες διδασκόντων «πολλών ταχυτήτων» μέσα στο ίδιο ίδρυμα».

Αυτή είναι η θέση που έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι αποκαλυπτική της προχειρότητας του ‘Νόμου Γαβρόγλου’ και των τεράστιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει σήμερα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις για τα τμήματα της Ηλείας, για τα οποία τόσο όψιμα κόπτεστε και κουνάτε το δάχτυλο κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια, τι είχατε στο μυαλό σας όταν αφήνατε αθωράκιστα τα τμήματα της Ηλείας και αφήνατε πίσω σας το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο με μόλις 2 καθηγητές και το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα με οκτώ από τους δέκα καθηγητές που υπήρχαν αρχικά;

Κύριοι, η κοροϊδία έχει και όρια και επιτέλους σταματήστε να αποπροσανατολίζετε τους πολίτες που αγωνιούν πραγματικά για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία.

Την ευαισθησία και τον προβληματισμό που επικαλείστε σήμερα, έπρεπε να είχαν επιδείξει οι βουλευτές σας όταν ψήφιζαν τον Νόμο Γαβρόγλου που οδήγησε στην ίδρυση τριών νέων τμημάτων στη Σχολή Γεωπονίας με έδρες τους το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, οδηγώντας αυτομάτως σε αποδυνάμωση το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και άνοιξε το δρόμο αμφισβήτησης της παραμονής του.

Αλήθεια, πόσα μέλη ΔΕΠ έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του στα Τμήματα της Ηλείας;

Μηδέν από μηδέν, μηδέν!

Αντ’ αυτού, λαμβάνατε αποφάσεις για την δημιουργία τμημάτων και Σχολών χωρίς κανένα σχεδιασμό, όπως και στην περίπτωση του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο, που με προχειρότητα και ανορθολογικό τρόπο συμπεριελάβατε στο Νομοσχέδιο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είχε προβλεφθεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία του.

Άλλωστε, άλλοι θα ‘έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά’…

Να καταστεί λοιπόν σαφές, ότι με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν καταργείται καμία πανεπιστημιακή σχολή στην Ηλεία, αντιθέτως υπάρχει σχεδιασμός για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού χάρτη της Ηλείας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εκ του προχείρου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που όλα γίνονταν στο πόδι, γι’ αυτό να μην βιάζονται κάποιοι να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θεσπίζεται για την διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών, την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και  την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ και όχι για την κατάργηση τμημάτων.

Τα παιδιά μας θα επιλέγουν, επιτέλους, σχολές που πραγματικά επιθυμούν να φοιτήσουν, με ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης και στα τμήματα θα φοιτούν φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε ένα Ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Παράλληλα, με το νέο Νομοσχέδιο θα εξασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ και οι φοιτητές και καθηγητές θα βρίσκονται σε ένα ελεύθερο, ασφαλές Ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: