Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δεν αναστέλλεται η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Πύργου

Δεν αναστέλλεται η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Πύργου

Κανονικά θα συνεχίσει τη λειτουργία της η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας- Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ηλείας που πραγματοποιήθηκε χθες με μοναδικό θέμα τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής.

Μάλιστα, την παραπάνω εξέλιξη ήρθε να ενισχύσει και η απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη που χθες προέβη στην διακοπή της μετακίνησης εργαζομένων από τη Ν.Μ. Πύργου προς τη Ν.Μ. Αμαλιάδας, μετά και την αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, δείχνοντας έτσι πως κατανοεί την συνέχιση της αναγκαιότητας της προσφοράς υπηρεσιών υγείας των συγκεκριμένων εργαζομένων στον Πύργο (σ.σ. ένας τραυματιοφορέας και μια νοσηλεύτρια) και τηρώντας τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των αργαζομένων και του κ. Καρβέλη στην 6η Υ.ΠΕ.

«Περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών του για την περαιτέρω ενδυνάμωση με επιπλέον Επικουρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας καθώς έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο εγκεκριμένο για όλες τις ζητούμενες θέσεις από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου. Όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ, Γιάννης Καρβέλης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «δεν πρόκειται να κλείσει καμία Παθολογική. Έχω δώσει ρητή εντολή και συνεχώς γίνονται μετακινήσεις ιατρών παθολόγων από την Πάτρα και άλλες περιοχές.

Ειδικά ενισχυμένα κίνητρα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας

Στον απόηχο των γενικότερων εξελίξεων που αφορούν τα νοσοκομεία του Νομού ο Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τόνισε πως στηρίζει κάθε πρωτοβουλία με σκοπό τη νομοθετική εξασφάλιση ειδικών ενισχυμένων κινήτρων για τη στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας. «Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι η πρόταση για την θέσπιση τέτοιου είδους κινήτρων, με οποιαδήποτε νομική μορφή, για την στελέχωση του Γ.Ν. Ηλείας αποτελεί πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου, την οποία έχουμε υποστηρίξει δημόσια κατ΄ επανάληψη τουλάχιστον από το 2020.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πλέον οποιαδήποτε προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού για το Γ.Ν. Ηλείας, χωρίς την παράλληλη θέσπιση των αναγκαίων κινήτρων, δεν θα αποτελεί τίποτε άλλο παρά προσχηματική ενέργεια για απόσειση ευθυνών από όσους έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, την οποία δικαιούνται οι πολίτες της Ηλείας». Κ. Τζαβάρας: «Επιβάλλεται η δίκαιη υγειονομική μεταχείριση της Ηλείας» Την άμεση στελέχωση της Παθολογικής του ΓΝ Πύργου και τον χαρακτηρισμό του νομού ως «άγονου», όπως έγινε με τροπολογία για την Κέρκυρα, ζητεί ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. , Κώστας Τζαβάρας.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός ζητά την δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση της Ηλείας όσον αφορά τη Δημόσια Υγεία, απαιτώντας άμεση στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και τον χαρακτηρισμό της Ηλείας ως «άγονης» περιοχής, όπως ακριβώς έγινε με διακομματική τροπολογία για το νοσοκομείο της Κέρκυρας. Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως οι μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν εις βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων, αφού η απουσία ειδικών προβλέψεων στις προκηρύξεις για κωλύματα διορισμού των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο ΕΣΥ οδήγησε δεκάδες ιατρούς στο να παραιτηθούν για να διοριστούν στα κεντρικά νοσοκομεία, χωρίς να προβλεφθεί κάλυψη των κενών που προέκυψαν.

Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. και
πρώην υπουργός, Κώστας Τζαβάρας ζητεί την άμεση στελέχωση
της Παθολογικής του ΓΝ Πύργου
και τον χαρακτηρισμό του νομού
ως «άγονου»

Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει ότι η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών κατά την πανδημία, σε συνδυασμό με την απουσία κινήτρων για διορισμούς στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, είχε ως αποτέλεσμα τις μόνιμα «άγονες» προκηρύξεις σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι Παθολόγοι. Επικαλούμενος ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου, ο Κώστας Τζαβάρας αναφέρει το παράδειγμα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, στην οποία αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόλις ένας (!) μόνιμος ιατρός, με συνέπεια να υποχρεώνονται σε καθημερινές μετακινήσεις ιατροί Παθολόγοι από άλλα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, αλλά και την επιβάρυνση των ίδιων των ιατρών. Παράλληλα, στηλιτεύει την άκαιρη και αδικαιολόγητη απόφαση της αναπλ. Υπουργού Υγείας να παύσει τον διοικητή του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μείνει «ακέφαλο» εδώ και ενάμιση μήνα σε μια τόσο κρίσιμη για τη λειτουργική του επιβίωση συγκυρία. Επιπλέον επικρίνει τις παράλογες αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ για μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Πύργο στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται καθοριστικά το κεντρικό νοσοκομείο του νομού, χωρίς να ωφελείται ανάλογα το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και τελικά ο νομός Ηλείας να διαθέτει φαινομενικά τρεις νοσηλευτικές μονάδες εκ των οποίων στην πραγματικότητα δε λειτουργεί καμία κατά τρόπο που να ικανοποίει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Τέλος, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως ο υπουργός οφείλει για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να προβλεφθούν ειδικά κίνητρα πρόσληψης για τους ιατρούς που θα διορίζονται και στα νοσοκομεία της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, όπως ακριβώς ήδη έχει φροντίσει να πράξει για τα νοσοκομεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

Μ. Κατρίνης: «Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία των νοσοκομείων στην Ηλεία»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές δημόσιας υγείας στην Ηλεία και ιδιαίτερα το νοσοκομείο Πύργου κατέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης. Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει την υποστελέχωση των νοσοκομείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε αρκετές ιατρικές ειδικότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παθολογική κλινική του ΓΝ Πύργου όπου υπηρετεί ένας μόνο μόνιμος ιατρός, συνεπικουρούμενος από ιατρικό προσωπικό που αλλάζει καθημερινά, μετακινούμενο από νοσοκομεία εκτός Ηλείας.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής
Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον
Υπουργό Υγείας για τη δεινή θέση
στην οποία έχουν περιέλθει οι
δομές δημόσιας υγείας στην
Ηλεία

Παρά τη συγκινητική προσπάθεια και την αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Ηλείας , η κατάσταση, όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, είναι οριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία προκήρυξη για 5 θέσεις παθολόγων κηρύχθηκε άγονη, όπως συνέβη και με αρκετές προηγούμενες ενώ την ίδια στιγμή, σε περιοχές που αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα, όπως η Κέρκυρα, το ενδιαφέρον συμμετοχής ιατρικού προσωπικού αυξήθηκε θεαματικά με την πρόσφατη ένταξη των νοσοκομείων στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α΄ Ζώνης του Π.Δ 131/1987.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει επίσης ότι από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ απουσίαζε το οποιοδήποτε κίνητρο προσέλκυσης ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης. Ο κ. Κατρίνης θέτει ευθέως το ζήτημα της ένταξης των νοσοκομείων της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης του Π.Δ. 131/1987, προκειμένου να υπάρξουν αυξημένα κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Ηλεία. Ζητά την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων ενώ ζητά να στελεχωθούν άμεσα, ακόμα και με επικουρικό προσωπικό τα νοσοκομεία της Ηλείας ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας για τους Ηλείους πολίτες.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: