Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Δεν είναι πρόβλημα ο Καΐαφας για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα!»
«Δεν είναι πρόβλημα ο Καΐαφας για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα!» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

«Δεν είναι πρόβλημα ο Καΐαφας για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα!»Στις περιοχές Natura και στο πόσο αυτές μπορούν να συνδυαστούν με μεγάλα έργα για την ανασυγκρότηση της περιοχής χωρίς να επηρεαστεί το περιβάλλον αναφέρθηκε, μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μητσόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Αναπτυξιακό συνέδριο «Ηλεία 2030 – Η Αρχαία Ολυμπία στο επίκεντρο».

Σχετικά με τις περιοχές Natura στην Ηλεία οι οποίες είναι οκτώ συν άλλες τέσσερις τις οποίες ο νομός μοιράζεται με την Αχαΐα και τη Μεσσηνία και κατά πόσο αυτές οι περιοχές αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη ο κ. Μητσόπουλος τόνισε πως: «Αυτό είναι μύθος! Δείξαμε και στην παρουσίασή μας τι όφελος μπορούν να έχουν οι τοπικές κοινωνίες αν αναδειχτούν αυτές οι περιοχές τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον τουριστικό τομέα.

Γίνεται και σε άλλες χώρες αυτό, είναι καιρός να γίνει και στην Ελλάδα. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτές τις περιοχές διότι θα δώσουν εισόδημα στον κόσμο, θα βοηθήσει και τους νέους ανθρώπους να μείνουν σε αυτές τις περιοχές και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, κάτι που είναι και το ζητούμενο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου».

Για τον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα και το πρόβλημα που υπάρχει με τη λίμνη Καϊάφα, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ σημείωσε πως: «Προφανώς ο Καϊάφας δεν είναι πρόβλημα για τον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα γιατί σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και τρόποι ώστε να γίνονται μεγάλα έργα ανάπτυξης και να μην επηρεάζεται το περιβάλλον. Η εναλλακτική μιας άλλης χάραξης είναι μία επιλογή. Επίσης μπορούμε να βρούμε τρόπους πως η κατασκευή του δρόμου δεν θα επηρεάζει τα είδη της πανίδας όπως για παράδειγμα οι υπόγειες διαβάσεις. Θα συζητήσουμε τους φορείς ώστε το έργο να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς περιβαλλοντικούς όρους.

«Θα γίνουν τροποποιήσεις στο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό αν χρειαστεί»

Στην ερώτηση αν το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό είναι τόσο πρόβλημα όσο παρουσιάζεται από πολίτες και αιρετούς, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε πως: «Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό έγινε το 2018 στο πλαίσιο μιας καταγγελίας και προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα γίνονται ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες θα φέρουν Προεδρική Διατάγματα για όλες τις περιοχές Natura και αν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα κριθεί ότι το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα χρήζει τροποποίησης, προφανώς θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις. Ο κάθε χωροταξικός σχεδιασμός είναι προς την σωστή κατεύθυνση γιατί ευνοεί τις επενδύσεις».

«Σημαντική η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στις φωτιές»

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρθηκε στο κατά πόσο κλιματική αλλαγή και οι πυρκαγιές είναι επικίνδυνες για τις περιοχές Natura.

«Είναι μεγάλη απειλή τόσο για την Ηλεία όσο και για όλη τη χώρα. Νούμερο ένα μέτρο για τις πυρκαγιές είναι να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο, να διαχειρίζεται το αγροτοδασικό τοπίο διότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν και αν υπάρχουν ερημοποιημένες περιοχές, η φωτιά θα καίει χωρίς να πάει κανείς να βοηθήσει.

Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και την Πυροσβεστική. Είναι σημαντική η συμβολή των τοπικών κοινωνιών αρκεί να έχουμε κόσμο σε αυτές τις περιοχές για να δραστηριοποιείται», υπογράμμισε ο κ. Μητσόπουλος.

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: