Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Δεν κατεβάζει τα όπλα η Αιγιάλεια – Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το θέμα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας | Ειδησεις
Δεν κατεβάζει τα όπλα η Αιγιάλεια - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το θέμα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας | Ειδησεις

Δεν κατεβάζει τα όπλα η Αιγιάλεια – Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το θέμα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας | Ειδησεις


Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο την επόμενη, θα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό για το αν η μεταφορά της Σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα θα ολοκληρωθεί άμεσα, μέσα στον Αύγουστο, ή θα μπλοκαριστεί μέχρι την εκδίκαση της κυρίως υπόθεσης!

Σήμερα το πρωί ολοκληρώνεται η διαδικασία της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ για την αίτηση του Δήμου Αιγιαλείας να μπλοκάρει τη μετακόμιση της Σχολής μέχρι να γίνει η κύρια συζήτηση τον Οκτώβριο.

Εκκρεμεί μόνο η κατάθεση από την πλευρά του δήμου Αιγιαλείας, σήμερα το πρωί, υπομνήματος που θα αντικρούει τα επιχειρήματα του Πανεπιστημίου και του υπουργείου Παιδείας.

Αν η αίτηση του Δήμου Αιγιαλείας για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης απορριφθεί, τότε τις επόμενες μέρες θα μεταφερθεί όλος ο εξοπλισμός της Σχολής στην Πάτρα. Αν γίνει η μεγάλη έκπληξη και γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής, τότε ο εξοπλισμός θα μείνει στο Αίγιο μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή τον Οκτώβριο!

Πανεπιστήμιο Πατρών και υπουργείο κατέθεσαν ήδη τις απόψεις τους στο ΣτΕ, για τη συζήτηση των ασφαλιστικών, και εξηγούν γιατί πρέπει να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία της μεταφοράς, βάσει του ΠΔ που ήδη υπογράφηκε. Ο Δήμος Αιγιαλείας θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα επιχειρήματα Πανεπιστημίου και υπουργείου και σήμερα το πρωί καταθέτει το «χαρτί» με το οποίο θα παίξει τα ρέστα του.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, λογικά, θα βγει και η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων. Ο λόγος για τον οποίο η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου και οι φορείς φρουρούσαν τη Σχολή για να μη φύγει ο εξοπλισμός των εργαστηρίων, ήταν για να μη δημιουργηθεί ντε φάκτο κατάσταση τετελεσμένων γεγονότων, κάτι που ενδεχομένως να έπαιζε ρόλο στην απόφαση. Αν, δηλαδή, είχε μεταφερθεί όλη η Σχολή ήδη στην Πάτρα, ενδεχομένως να μετρούσε καταλυτικά…

Γι’ αυτό και οι άνθρωποι του Δήμου, όπως λένε οι ίδιοι, δεν αντέδρασαν πιο δυναμικά στην «καταδρομική» της περασμένης Πέμπτης: δεν ήταν στις προθέσεις τους να μπλοκάρουν τη μεταφορά του γραμματειακού εξοπλισμού. Τον εργαστηριακό εξοπλισμό ήθελαν πάση θυσία να κρατήσουν στο Αίγιο μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ.

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού, αντιδήμαρχος παιδείας σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην «Π», εξήγησε:

«Ακόμα και τις μέρες που υπήρχε περιφρούρηση, κανείς μας δεν επρόκειτο να εμπόδιζε καθηγητές να έπαιρναν προσωπικά τους είδη ή τη μεταφορά εξοπλισμού που αφορούσε τη γραμματεία της Σχολής. Εμείς τον εξοπλισμό των εργαστηρίων θέλαμε να κρατήσουμε στη Σχολή μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης, ώστε τη μέρα της εκδίκασης να μην μπορεί να ισχυριστεί το Πανεπιστήμιο ότι ήδη έχει μεταφερθεί η Σχολή».

Οσον αφορά το δικαστικό σκέλος, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος τόνισε: «Είμαστε αισιόδοξοι για την κύρια εκδίκαση της υπόθεσης, τον Οκτώβριο, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά ελπίζουμε ότι και την αίτηση αναστολής μπορούμε να την κερδίσουμε. Αν απορριφθεί η αίτηση αναστολής, εννοείται πως δεν πρόκειται να παρεμποδίσουμε τη μεταφορά και του εξοπλισμού. Θα σεβαστούμε τη δικαστική απόφαση».

«Η κ. Κεραμέως κρυβόταν και ο κ. Μπούρας κινείτο στο παρασκήνιο…»

Και στο φινάλε, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου εξέφρασε και την πικρία του: «Εμείς θεσμικά και με το υπουργείο και με το Πανεπιστήμιο ήμασταν και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Θέλουμε, μέσω της απόφασης του ΣτΕ να δικαιωθεί η απαίτηση της κοινωνίας και του Δήμου μας για να έχουμε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην πόλη μας, όπως το καταφέραμε άριστα τόσα χρόνια. Εμείς πάντα ήμασταν ανοιχτοί σε έναν θεσμικό διάλογο. Αντίθετα, το υπουργείο και η κ. Κεραμέως κρύφτηκαν και απέφυγαν τον διάλογο. Ποτέ δεν ήρθε η υπουργός να συζητήσει μαζί μας. Οπως επίσης η επιλογή του κ. Μπούρα να κινείται μόνο και διαρκώς στο παρασκήνιο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα εξυπηρετώντας μόνο και μόνο τους καθηγητές που δεν ήθελαν να έρχονται στο Αίγιο. Αυτός ήταν και είναι ο λόγος που αποφάσισε η Σύγκλητος τη μεταφορά της Σχολής. Δεν ήταν ακαδημαϊκός λόγος, αλλά ρουσφετολογικός».

Οι πιθανότητες, πάντως, να γίνει δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής του δήμου Αιγιαλείας είναι ελάχιστες, σύμφωνα με νομικούς κύκλους. Κι αυτό γιατί το Προεδρικό Διάταγμα, πριν πάει για υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει περάσει από τμήματα του ΣτΕ, άρα έχει ελεγχθεί εκεί. Δεν έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με ένα Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που κάποιος, ιδιώτης ή μια ομάδα, το προσβάλλει στο ΣτΕ. Τα Προεδρικά Διατάγματα περνάνε πρώτα από το Συμβούλιο Επικρατείας για έναν πρώτο έλεγχο. Και μάλιστα κάποιοι λένε πως γι’ αυτό αργούσε να υπογραφεί το ΠΔ. Γιατί ήταν στο ΣτΕ. Μόλις εγκρίθηκε, πήγε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για υπογραφή.
Οι πιθανότητες να αναιρέσει ένα Τμήμα ή η Ολομέλεια του ΣτΕ την ισχύ ενός Προεδρικού Διατάγματος δεν ξεπερνούν το 3%…

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

* Η αλήθεια είναι ότι την περασμένη Πέμπτη, που έγινε η ξαφνική έφοδος της ΕΛΑΣ στη Σχολή Φυσικοθεραπείας, μεταφέρθηκε μόνο ό,τι αφορά τη γραμματεία της Σχολής. Δεν μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός της Σχολής. Μεταφέρθηκαν υπολογιστές, αρχεία και έπιπλα της γραμματείας.

* Αυτό που παραμένει στη Σχολή είναι ο εξοπλισμός των εργαστηρίων και τα γραφεία των καθηγητών.

* Προσέξτε όμως, την είδηση: με αυτά που μεταφέρθηκαν την περασμένη Πέμπτη, η Σχολή μπορεί πλέον να λειτουργήσει κανονικά στη νέα έδρα της στην Πάτρα μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου! Γι’ αυτό η Πρυτανεία ήθελε πάση θυσία τη μεταφορά της γραμματείας (υπολογιστές, αρχεία): γιατί με αυτά θα γίνει κανονικά τον Σεπτέμβριο η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών της Σχολής αλλά και ό,τι αφορά τους παλιότερους φοιτητές. Και επίσης, οι εξετάσεις μέσα στον Σεπτέμβριο μπορούν πλέον να γίνουν στην Πάτρα. Τα έδρανα είναι έτοιμα, η γραμματεία κομπλέ, άρα κανένα πρόβλημα.

* Ο εξοπλισμός που έχει μείνει ακόμα στο Αίγιο, θα είναι απαραίτητος από Οκτώβριο και μετά, όταν θ’ αρχίσουν τα μαθήματα της νέας ακαδημαϊκής σεζόν, οπότε μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

* Η καταδρομική έφοδος που έγινε την περασμένη Πέμπτη οργανώθηκε από την ΕΛΑΣ, όχι από τον Πρύτανη Χ. Μπούρα. Γι’ αυτό και ήταν παρών στη διαδικασία υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ από την Αστυνομική Διεύθυνσης Αχαΐας, που επέβλεψε προσωπικά ό,τι συνέβη από τις 5 τα ξημερώματα και περίπου για μια ώρα! Η ΕΛΑΣ, όπως μάθαμε από έγκυρη πηγή, είχε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο. Στη μίνι επιχείρηση μετείχαν αρκετοί άνδρες της ΕΛΑΣ, ενώ είχαν κλείσει και συγκεκριμένοι δρόμοι από περιπολικά! Φορτώθηκαν όλα σ’ ένα φορτηγό. Και φορτώθηκε μόνο ό,τι αφορούσε τη γραμματεία. Και η ΕΛΑΣ αλλά και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, που η επιχείρηση ήταν σε γνώση της, σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να δυναμιτίσουν την κατάσταση και να φόρτωναν, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν, και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και τα γραφεία των καθηγητών. Δεν ήταν πρόθεσή τους να προκαλέσουν, αλλά να ερεθίσουν τον κόσμο στο Αίγιο και γι’ αυτό έκαναν μόνο μια περιορισμένη «καταδρομική»!

* Συνεπώς, το κτίριο που θα στεγάσει τη Σχολή Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα είναι έτοιμο. Υπολείπεται ο εξοπλισμός και τα δέκα γραφεία των καθηγητών.

 

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: