Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Δεν ξέρουμε που πάμε και που βρισκόμαστε.

Δεν ξέρουμε που πάμε και που βρισκόμαστε.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται και σύμφωνα με τον  Τουρκικό σχεδιασμό το ερευνητικό Oruc Reis θα βρίσκεται στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου για περίπου 90 μέρες, δλδη περίπου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. 

Στην συνέχεια, η Τουρκία έχει ανακοινώσει την αποστολή στην περιοχή του  πλωτού γεωτρύπανου  Drillhip Kanuni το οποίο  για το σκοπό αυτό υπέστη αναβαθμίσεις και στην παρούσα φάση βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας.

Με την Τουρκία να παραμένει ανυποχώρητη στις διεκδικήσεις της  και να ζητά τον άνευ όρων διάλογο για να  σφραγίσει μέσω  αυτού τις κατακτήσεις της, την ίδια στιγμή, εδω στην Ελλάδα,  αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ως προς τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. 

Η επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκά μμε αποτελεί μνημείο αυτοκτονικού ρεαλισμού εκ μέρους της χώρας μας και όπως  φαίνεται απο τα γραφόμενα, ο ίδιος και το επιτελείο του δεν έχουν ακόμη κατανοήσει την τουρκική επεκτατική στρατηγική στην Θαλλασα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει “απλές λύσεις” και προσφυγή στην Χάγη στην χειρότερη, οταν την ίδια στιγμή  η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος και  οι τρέχουσες εξελίξεις φανερώνουν ότι η έξοδος της Τουρκίας στην Θαλλασα είναι η νέα τους εθνική ιδέα, ένας πόλεμος απελευθέρωσης, όπως το κεμαλικό κίνημα που  ακύρωσε την Συνθήκη των Σεβρών  και έδιωξε τους Έλληνες απο την Ανατολική ακτή και την Κωνσταντινούπολη. 

Συμπέρασμα :Οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν ότι η Ε. Ε. δεν είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία  και όπως αναφέρουν ευρωπαϊκά μμε, δεν υπάρχει τελικός κατάλογος της ΕΕ με κυρώσεις κατά της Τουρκίας στα χέρια του Υπάτου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Αν τελικά υπάρξουν κάποιες “στάχτη στα μάτια” κυρώσεις, αυτές θα είναι συμβολικού χαρακτήρα χωρίς δυνατότητες επηρεασμού της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής. 

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα  και η Κύπρος οφείλουν να  εργαστούν  για την δημιουργία ” μετώπου προθύμων”  για τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας, το οποίο δεν θα περιορίζεται σε δηλώσεις ή σε  συμβολικές κινήσεις, δεδομένου ότι η  πολιτική των  θεωρητικών προσεγγίσεων δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει τον  τουρκικό επεκτατισμό. 

Το έλλειμμα αντίδρασης απο την πλευρά της ΕΕ και η τουρκική αντικειμενικότητα  οδηγούν την ιστορική κίνηση σε πορεία  η οποία δεν θα μπορεί  απο ενα σημείο και μετά να  επηρεαστεί απο την βούληση των ανθρώπων. Υπο αυτό το πρίσμα, ο μόνος τρόπος για την  αλλαγή  της πορείας που έχει πάρει η ιστορική κίνηση είναι η εκτροπή της. 

 Η Ελλάδα απέναντι στον εν εξελίξει κατακτητικό πόλεμο της Τουρκίας χρειάζεται :

1. Συμπαγή εσωτερικό μέτωπο  με καθαρούς στόχους. Η πολιτική της μυστικής διπλωματίας  θα οδηγήσει  ή σε άνευ όρων παράδοση ή σε νεα καταστροφή. 

2. Όπως οι βαλτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στην Λευκορωσία, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί για την δημιουργία μετώπου χωρών οι οποίες θα αποφασίσουν  αποτρεπτικού χαρακτήρα κυρώσεις έναντι του τουρκικού επεκτατισμού.

 3. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να ξεκινήσουν διεθνή εκστρατεία με στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου. Η λύση του Κυπριακού ζητήματος  πρέπει να προηγηθεί των όποιων συζητήσεων με την Τουρκία για  θαλλάσια σύνορα, ενεργειακό, κτλ. 

4. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη επιστολή του στα ευρωπαϊκά μμε δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιδιώξει την κλιμάκωση  των εντάσεων, ανεξαρτήτως των προκλήσεων και για να μην δεχτεί  την Τουρκική εισβολή και κατάληψη της περιοχής που επιχειρεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, την χαρακτήρισε “θάλασσα  στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί” Αν τώρα, μετά το πέρας της ερευνητικής δραστηριότητας η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν αντιδράσει εμπράκτως με στρατιωτικά μέσα στην αποστολή γεωτρύπανου, η  εν λόγω θαλλάσια περιοχή θα περάσει αυτοδικαίως στην κατοχή της Τουρκίας και πολύ σύντομα θα δούμε να υλοποιείται  ο επόμενος κατακτητικός στόχος του Τούρκου Προέδρου. 

Κατά συνέπεια, αν η Ελλάδα δεν θέλει να γίνει “μεζές” της Τουρκίας,  το  δόγμα “η Ελλάδα δεν κλιμακώνει  ανεξαρτήτως των προκλήσεων” πρέπει  να αναθεωρηθεί άμεσα. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: